İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Yüzyılın deneyine YDÜ Süper Bilgisayar'ından büyük katkı

Yüzyılın deneyine YDÜ Süper Bilgisayar’ından büyük katkı

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Süper Bilgisayarı, Dünya bilimine katkı koymaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 14/12/11 18:22
okuma süresi: 3 dak.
Yüzyılın deneyine YDÜ Süper Bilgisayar’ından büyük katkı
A- A A+
Yakın Doğu Üniversitesi Süper Bilgisayarı, Dünya bilimine katkı koymaya devam ediyor.

19 Ekim 2008 tarihinde YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi yüzyılın deneyi olarak bilinen ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi(CERN) tarafından yürütülen Büyük Hadron Çarpıştırıcısından (Large Hadron Collider – LHC) elde edilen sonuçları hesaplamaya başlamıştı.
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Fahrettin Sadıkoğlu yaptığı açıklamada deneyle ilgili Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (cern)'de "Higgs Boson" adı verilen atomaltı parçaçacığının izinin bulunduğunu belirterek, Yakın Doğu Üniversitesinin'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu araştırmada yer aldığını belirtti. Sadıkoğlu Yakın Doğu Üniversitesi süper Bilgisayarları'nın yakın coğorafyada ki en büyük ve en hızlı bilgisayar. olduğunu ifade ederek bu deneyin de sonuçlarının analizi için süper bilgisayarlara ihtiyaç duyulduğunu, gelen sonuçların ardından merkeze gönderildiğii kaydetti.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilim adamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Boson" adı verilen atomaltı parçacığının izini bulduklarını, ancak elde edilen verilerin keşif olarak nitelenemeyeceğini açıkladı. Cenevre yakınlarındaki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda (BHÇ) yürütülen iki deneyden ATLAS'ın sorumlusu Fabiola Gianotti, düzenlenen basın toplantısında 126 giga elektron volt (GeV) aralığında sinyal aldıklarını söyledi. 14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deney sırasında 27 kilometrelik tünel boyunca ayrı yönlerde iki proton hüzmesi veriliyor.
Işın demetleri ayrı istikametlerde, ışık hızına yakın bir süratle halka şeklindeki tünelde yol alıyor. Proton ışınlarının birbiriyle büyük bir enerjiyle çarpışmasının ardından bilim adamları, kozmosun doğasını kavramaya yarayacak yeni parçacıklar görmeyi amaçlıyor.
Bilim adamları, çarpışma sırasında özellikle teorik fizikteki kütle mantığının temelini oluşturan veya kara maddenin neden yapıldığını anlamaya yarayacak Higgs parçacığı diye adlandırılan parçacıkların varlığınınanıtlamaya çalışıyor.

Fizikçi Peter Higgs'in, temel parçacıkların kütle kazanmasını açıklayan kuramından adını alan "Higgs Bosonu", 1993 yılında Nobel ödüllü fizikçi Leon Lederman tarafından "tanrı parçacığı" olarak da adlandırılmıştı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.