İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Savaşan: "Durum çok kritik, ancak Denktaş hayatta"

Savaşan: "Durum çok kritik, ancak Denktaş hayatta"

<P>YDÜ Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Durumun kritik olduğu belirtiliyor. Denktaş'ın yoğun bakımda Hristofyas'a "Burası bağımsız bir cumhuriyettir" diye bağırdığı belirtildi. <STRONG>Kıbrıs Postası'nın son edindiği bilgilere göre Denktaş şu anda diyalize girdi. 4 ve 6 saat arası diyalizde kalacak. Sağlığı çok kritik bir aşamaya girdi. Denktaş'ın yakınları doktorlarla görüşmek üzere üst kata alındı.</STRONG></P>

Yayın Tarihi: 13/01/12 18:21
okuma süresi: 9 dak.
Savaşan: "Durum çok kritik, ancak Denktaş hayatta"
A- A A+

YDÜ Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kıbrıs Postası'na son gelen haberlere göre şu anda diyalize bağlanan Denktaş'ın sağlık durumu çok kritik bir aşamada! Kıbrıs Postası'nın edindiği bilgilere göre Denktaş, öncekinden çok daha kritik bir süreç geçiriyor!

Denktaş'ın yakınları doktorlarla görüşmek üzere üst kata alındı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Sevim Erkmen ile Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu, Denktaş'ın sağlık durumundaki son noktayla ilgili 11.30 sıralarında basın toplantısı düzenlediler.

Başhekim Sevim Erkmen yaptığı açıklamada, Denktaş'ın durumunun ciddi olduğunu dün açıkladıklarını, bugün daha da ciddi bir durum ortaya çıkarak Solunum yetmezliğinde artış olduğunu ve Solunum cihazına bağlandığını söyledi. Erkmen, "Durum kritiktir, ciddiyetini koruyor" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Özmenoğlu ise, bu sabah 08.30 civarında Solunum güçlüğü ortaya çıkması nedeniyle Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı Solunum cihazına bağlamak zorunda kaldıklarını söyledi. Durumunun kritik olduğunu, Denktaş'ın ilaçlarla uyutulduğunu belirten Prof. Dr. Özmenoğlu, ilerleyen saatlerde daha ayrıntılı bilgi verebileceklerini söyledi.

Öte yandan YDÜ Hastanesi'nde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Rauf Denktaş'ın ailesi, sevenleri ve yakınları YDÜ Hastanesi'ne akın etti. Denktaş için dualar ediliyor.

Denktaş'ın doktorlarından Mehmet Özmenoğlu tarafından yapılan açıklamada, şu an itibarıyla sabah 8.30 civarlarında Denktaş'ın bir Solunum probleminin ortaya çıktığını söyledi. Denktaş'ın Solunum cihazına bağlandığını belirten Denktaş'ın Özmenoğlu, kendisini daha rahatlatabilmek için ilaçla uyuttuklarını ancak çoklu organ yetmezliğinin devam ettiğini açıkladı. Akciğer, kalp, böbrek ve karaciğerde yetmezlik yaşandığına değinen Özmenoğlu, Denktaş'ın tedaviye çok iyi yanıt vermediğini belirtti.

"Hastaları Solunum cihazına bağladığımızda soluk borularına tüp yerleştiriliyor. Buna alıştıktan sonra uyutma sonlandırılıyor. Şu anda o aşamadayız" diye konuşan Özmenoğlu, belli bir süre sonra tedavi protokolünün değişeceğini, Denktaş'ın bu sabah itibariyle dünden daha kritik bir durumda olduğunu, organ yetmezliğinin sürdüğünü ve kritik bir durum yaşandığını ifade etti.

Diyabet hastalarında dört organ hasarının ortaya çıktığını ifade eden Özmenoğlu, iyi kontrol edilmeyen hastalarda beyin, göz, böbrek veya kalp hasarı çıkabildiğini, Denktaş'ta kalp ve akciğerde daha önce sorun görüldüğünü, bunlara ek olarak da böbrek ve karaciğerin sorun yaşadığını kaydetti.

YOĞUN BAKIMDA HRİSTOFYAS'A BAĞIRDI: "BURASI BAĞIMSIZ BİR CUMHURİYETTİR"

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın haberine göre Yakın Doğu Üniveristesi (YDÜ) Hastanesi (YDÜ) yoğun bakım servisinde bulunan ve sağlık durumu ciddiyetini koruyan KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yoğun bakımda, Kıbrıs Rum tarafına "Burası bağımsız bir cumhuriyettir" diye seslenirken, eşi Aydın Denktaş için de "Sevemez kimse seni.." şarkısını söyledi.

Geceyi yoğun bakımda babasının yanında geçiren Denktaş'ın kızı Ender Vangöl, Rauf Denktaş'ın, Solunum cihazına bağlanmadan önce yoğun bakımdaki anlarını Anadolu Ajansı ile paylaştı.

Kızıyla konuşmasında, eşi Aydın Denktaş'a olan sevgisini, evlatlarına bağlılığını dile getirerek, Rum tarafına mesaj gönderen Rauf Denktaş, Kıbrıs müzakerelerinden de bahsetti.

Babasının sürekli yatmaktan dolayı ağrısı olduğunu, konuşarak durumunu izah etmeye çalıştığını anlatan Ender Vangöl, Denktaş'ın, nefes alamaz durumdayken bile eşi Aydın Denktaş için sürekli "Sevemez kimse seni benim sevdiğim kadar.." şarkısını söylediğini, kendisinin de şarkıya eşlik ettiğinde, "Sizleri kaybetmekten korkuyorum" dediğini aktardı.

Babasının, Rumca bir şeyler söylediğini, "Rumca anlamıyorum baba, İngilizce ya da Türkçe konuş" dediğini anlatan Ender Vangöl, babasının, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile diğer Rum liderler için, "(Söyle kendilerine, burası bağımsız bir cumhuriyettir' dedi ve 'Hristofyas' diye bağırdı" ifadesini kullandı.

Ender Vangöl, Denktaş'ın, Kıbrıs müzakerelerinden bahsettiğini, toprak ayarlamalarına, iskana değindiğini ve "Nasıl olacak, nasıl yerleşecek bu insanlar?.." dediğini kaydetti.

Babasına, "bunları düşünmemesi gerektiğini" söylediğini, ancak Denktaş'ın "Benim düşünmem gerek" diye yanıt verdiğini dile getiren Ender Vangöl, sabah saatlerinde de "Beni evime götürün" dediğini, kendisinin de "Biraz daha güçlen evimize gideceğiz" karşılığını verdiğini söyledi.

Nefes almada zorlandığını ve doktorun geldiğini, doktorun, "Bu işlemi yaparken her an kalbi durabilir" dediğini anlatan Ender Vangöl, babasının başında yalnız olduğu için buna kendisinin karar vermediğini, doktorun da, "Denktaş Bey böyle bir müdahale yapmam lazım, ne dersiniz" diye babasına sorduğunu ve babasının da "Ne gerekiyorsa yapın" diye izin verdiğini anlattı.

Babasının nefes almakta zorlandığını, gece boyu konuştuklarını, konuştuklarının zaman zaman anlaşılmadığını ifade eden Ender Vangöl, "Ama hiç bir zaman bilincini kaybetmedi, son ana kadar" dedi.

Solunum cihazı takılırken babasının başında olduğunu belirten Vangöl, şöyle devam etti: "O bir tarih orada. Koskoca bir tarih o... Bu anında bile devletini düşünüyor. 'Düşünme baba bunları' diyorum, 'Nasıl düşünmeyeyim ben, düşünmem lazım, bunları çözmek lazım..' diyor. Umudumuzu yitirmiyoruz. Çok mücadele veren bir bünyesi var. Allah nasıl takdir ederse ona uyarız..." Ender Vangöl, Solunum cihazına bağlanmadan önce babasını en son kendisinin gördüğünü, Denktaş'ın şimdi Solunum cihazına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

DOKTORLARIN SON BASIN AÇIKLAMASI

YDÜ Hastanesi'nde saat 16.30'da bir basın açıklaması yapan Denktaş'ın doktorları, bugün sabah Denktaş'ın 08.00 itibariyle ağırlaşan organ yetmezliğinin halen ciddiyetini koruduğu ve Denktaş'ın halen Solunum destek cihazında olduğu açıklandı. Denktaş'ın uyutulmakta olduğunu ifade eden doktorlar, ekip doktorlarının verdiği kararla böbrek yetmezliği nedeniyle Denktaş'ın diyalize alınmasına karar verildiğini belirtti. Diyaliz sürecinin dört saat süreceğini söyleyen doktorlar, durumun kritik ve ciddiyetini koruduğunu ifade etti.

SAVAŞAN: "DENKTAŞ HAYATTA"

YDÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, yaptığı basın açıklamasında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın şu anda çok kritik bir süreç geçirdiğini söyledi. Savaşan şu anda pek çok kanalda Denktaş'ın öldüğüne dair yayınlar yapıldığını belirterek, Denktaş'ın hayatta olduğunu kesin bir dille açıkladı.

Çok sıkıntılı ve kritik bir süreç geçirildiğini yineleyen Savaşan, yurtdışından gelen haberlere itibar edilmemesine, en doğru bilgiyi kendilerinin verebileceğine, Denktaş'ın yaşam mücadelesi verdiğini ve halen hayatta olduğunu söyledi.

Bunun dışındaki yayınların doğru olmadığını belirten Savaşan, Denktaş'ın diyalizden çıkartıldığını da sözlerine ekledi.
Az önce Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve Maliye Bakanı Ersin Tatar YDÜ Hastanesi'ne geldi. Ayrıca, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Mehmet Daysal da YDÜ Hastanesi'ne gitti.

Saat 21:45 sıralarında Başbakan İrsen Küçük de YDÜ Hastanesi'ne gitti..

Gelişmeleri YDÜ Hastanesi'nden anında bildirmeye devam edeceğiz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.