İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Barışsever: "Halkın sağlığı risk altında"

Barışsever: "Halkın sağlığı risk altında"

<div>Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Çevre Komitesi, Lefkoşa'da Ortaköy bölgesinde Levent Kolej arkasındaki bölgede yaşanmakta olan lağım suyu sorununun sorumlusunun gerekli önlemleri almayan hükümet ile Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) olduğuna dikkat çekti. </div>

Yayın Tarihi: 26/07/12 07:00
okuma süresi: 4 dak.
Barışsever: "Halkın sağlığı risk altında"
A- A A+
TDP Çevre Komitesi Başkanı Mehmet Barışsever, yaşanmakta olan sel baskını riskine çare üretmeyen, dahası yaptığı icraatlarla sorunu büyüten hükümet ile yerel yönetimin insanların yaşamını ve sağlığını riske attığına işaret etti.

Mehmet Barışsever, bölgede yaşanan sorunun; Yakın Doğu Üniversitesi, TED Koleji, Fuar Alanı, Devlet Hastanesi ve civar bölgelerden akışa geçen atık sulardan kaynaklandığını belirterek, sorunun Kanlı Dere'nin yatağında kışın yaşanan sorunun devamı olduğunu söyledi.

LTB Başkanı Sn. Cemal Bulutoğluları tarafından geçen kış mevsiminde sel baskınlarına önlem olacağı gerekçesiyle, Öksüz Dere'nin Göçmenköy'deki yatağının değiştirildiğini, ayrıca Asi Dere ile Öksüz Dere'nin sel baskını açısından en riskli bölgede birleştirildiğini anımsatan Barışsever, yapılan düzenlemelerin sel baskını riskine karşı çözüm üretmemesi bir yana, aynı yataktan lağım sularının akıtılması nedeniyle de bölgenin yaşanmaz hale getirildiğini kaydetti.

Barışsever, LTB eliyle yaratılan bu durumun bölgede olası bir aşırı yağış ve sel baskını durumunda felaketle sonuçlanacağı yönündeki endişelerini defalarca dile getirmelerine ve öneriler ortaya koymalarına rağmen, bugüne kadar gereken önlemlerin alınmadığını belirtti.

Yaşanan sorunların çözümünün, parça parça günü kurtarmaya yönelik, aynı zamanda bilimsel olmayan önlemlerle değil, ancak bütünlüklü bir proje ile sağlanabileceğini vurgulayan Mehmet Barışsever, Lefkoşa'da yaşanmakta olan sel baskını riski, lağım suları ve benzeri sorunlara kökten çözüm getirecek olan projeyi geçmişte detaylı olarak kamuoyu ile paylaştıklarını anımsattı ve projenin aşağıdaki başlıkları içermesinin şart olduğunu belirtti.

"1-Lefkoşa Kanalizasyon Projesi, 2-Lefkoşa Yağmursuları Drenaj Projesi, 3-Derelerin Yataklarının Islahı Projesi, 4-Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Projesi, 5-Kanlı Dere'yi besleyen; Kanlıköy Göleti, Gönyeli Göleti ve Hamitköy Göleti'ni besleyen dere havzaları ve seli önleyici yapıların inşası çalışmaları ve Dikmen'de gölet inşası projesi.

6-Kanalizasyon Sistemi ve Dere yatakları ile göletlerin bakımı ve işletme planı, 7-Kanalizasyon ve yağmursuyu drenaj projeleri, 8-Göletlerin ve derelerin ıslahı ve sellerin önlenmesi."

Açıklamasında bütünlüklü çözüm hayata geçene kadarki dönemde bölgedeki sorunun çözümü için kısa vadede yapılacak işlemler de olduğuna dikkat çeken Barışsever, sorunun çözümü için bölgede Arıtma Sistemi kurulabileceğini veya bu suların Lefkoşa Kanalizasyon sistemine verilebileceğini belirtti.

Yıllardır yaşanmakta olan soruna çare üretemeyen hükümet ile yerel yönetimin yaptığı yanlış uygulamalarla bölge halkının yaşamını ve sağlığını riske attığına da işaret eden Barışsever, kısa vadede en azından bölge halkını rahatlatmak adına, hastane istikametinden gelen atık suların iptal edilen dere yatağına döşenen boru sistemine verilerek tahliyesinin de bir seçenek olduğunu da ortaya koydu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.