TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye'yi şikayet eden Rumlar İsrailli hukuk merkezinden yardım aldı

Türkiye'yi şikayet eden Rumlar İsrailli hukuk merkezinden yardım aldı

Türkiye, İsrail'in büyük can kaybına rağmen sürdürdüğü Gazze Operasyonuna sert eleştirileri yöneltmeye devam ederken Rumlarca Türkiye aleyhinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (İCC) yapılan bir girişimde İsrailli bir hukuk merkezinin önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 15/07/14 08:19
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye'yi şikayet eden Rumlar İsrailli hukuk merkezinden yardım aldı
A- A A+

Kıbrıslı Rumların, "işgalcı güç" olarak niteledikleri Türkiye'nin adada "savaş suçları"nın işlediği iddiasıyla İCC'ye yaptığı bildirimin hazırlanmasında İsrailli hükümet dışı kuruluşu Shurat HaDin'den büyük yardım aldığı bildiriliyor.

Jerusalem Post gazetesine göre, Rumlar tarafından geçen Salı günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sunulan ve bir "bildirim" şeklinde gerçekleşen şikayet, "Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeyinin işgalinin 40. yıldönümü"ne denk düşecek biçimde yapıldı.

Çeşitli Rum grubu ve Milletvekili Kostas Mavrides adına yapılan şiyayet için "araştırma ve taslağı hazırlamada" İsrailli hukuk merkezi Shurat HaDin'in önemli bir katkı bulunduğunu anlatan gazete, başvuru yapanların İCC savcısından, başta "işgal altındaki topraklardaki Türk yerleşimleri" olmak üzere "Türkiye'nin Kıbrıs'a karşı işlediği öne sürülen suçlar" ile ilgili bir soruşturmanın açılması çağrısında bulunduğunu kaydediyor.

Bu çerçevede Türkiye tarafından "cesaretlendirildiği" öne sürülen Kuzey Kıbrıs'taki Türk yerleşiklerinin sayısının "önemli ölçüde artması" ve binlerce Rumun "öldürülmesi ve kaybolması"gibi savlar dile getiriliyor.

JPost, haberinde "Türkiye, kendi ülkesinde de 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınına ilişkin İsrailliler hakkında savaş suçları davalarının açılmasını destledi ve bildirildiğine göre Komoros Adaları'nın İsraillilere karşı Mayıs 2013'de İCC'de sunduğu şikayetin sponsorluğunu da yapmıştı" dedikten sonra şu uyarıyı da yapıyor:

"Aynı zamanda bazıları, Filistinlilerin İsrail'in yerleşimleri nedeniyle İCC'ye başvurma tehditleri göz önünde tutularak yerleşiklerin varlığı ve yerel halkın "işgal altındaki' topraklardan çıkarılması konularında Türkiye'nin peşine gidilerek emsal oluşturulmasının ne ölçüde akıllıca bir hareket olduğunu sorgulayabilir. Ancak Shurat Hadin, iki durum "elma ve armut' gibi diyor."

Haberde Kıbrıs Rum Kesiminin 2002 yılında İCC'ye katıldığı belirtilirken şikayette bulunanların İCC'nin, Türkiye'den başka hiçbir ülkenin tanımadığı "işgal altındaki" topraklar üzerinde yetkisinin olduğunu söylediklerine dikkat çekiliyor.

Ancak JPost, İCC'de "bir soruşturmanın başarılı biçimde ilerlemesine birçok engeller var ve bunlardan biri, İCC, ancak 2002 yılında yürürlüğüne giren Roma Statüsü'nde yer verilen küçük listedeki suçları ele alıyor."

ABhaber

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.