TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

Korutürk: "TPAO'nun bölgesini Rum kesimi- İsrail işletiyor"

Korutürk: "TPAO'nun bölgesini Rum kesimi- İsrail işletiyor"

MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Kuzey Irak petrolünün Türk özel şirketleri tarafından İsrail'e satıldığını savunarak, "Sorulduğu zaman 'kamu tarafından gönderilen bir yakıt yok' diyeceksiniz. Bu bir bahane değil, olamaz" dedi.?

Yayın Tarihi: 22/07/14 08:20
okuma süresi: 6 dak.
Korutürk: "TPAO'nun bölgesini Rum kesimi- İsrail işletiyor"
A- A A+

MHP, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı alanlarıyla çakıştığı bölgelerinde İsrail'e bağlı firmaların izinsiz petrol ve doğalgaz aramasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınmasını grup önerisi olarak getirdi.?

?MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye'nin kıta sahanlığında ya da hak iddia ettiği alanlarda petrol ve doğalgaz aradığını belirtti.? ?

Kuzey Kıbrıs'taki tüm petrol ve gaz aramalarının arkasında İsrail'in olduğunu savunan Çirkin, İsrail'in bunun için Güney Kıbrıs'ta 5 bin konutluk alana yerleştiğini ve KKTC topraklarında liman yaptığını söyledi.? ?

TC Dışişleri Bakanlığı tarafından soru önergesine verilen yanıtta, Türkiye'nin hak iddia ettiği sahalarda Rum kesimi ile İsrail'in ortak arama faaliyetinde bulunduğunun bildirildiğini kaydeden Çirkin, şöyle konuştu:

"Yüksek perdeden 'Ey, Netanyahu...', 'Ey İsrail...' açıklamalarının, İsrail nezdinde hiçbir değerinin olmadığı ortada. Bu aradan geçen sürede ne yaptırımı yapmışız? Ticaretimiz artmış, bir sürü gizli anlaşmalar yapılmış. Gazze'deki zulmü sözde kınayıp İsrail'in tüm bu yaptıklarına sesini çıkarmamak tam manasıyla ikircikli ve bugün Gazze için dökülen gözyaşlarının sahteliğini ortaya çıkaracak bir belgedir. Türkiye'nin İsrail'e karşı bir yaptırım gücü vardır ama hükümetin böyle bir niyeti yoktur. Bir de bakıyoruz ki İsrail'de petrol ve gaz arayan bu şirketlerin ortağı maalesef meşhur Çalık şirketidir.

Kuzey Irak'taki petrol tankerlerle Hatay Dörtyol'a taşınıp yine Çalık tarafından dış piyasaya sürülmekte ve bu da İsrail tarafından alınmaktadır. Siz İsrail jetlerinin yakıtını Mersin'den göndereceksiniz ama sorulduğu zaman 'kamu tarafından gönderilen bir yakıt yok' diyeceksiniz. Kim gönderiyor bunu? Özel şirketler. Bu bir bahane değil, olamaz."

"TPAO'NUN BÖLGESİNİ RUM KESİMİ-İSRAİL İŞLETİYOR"

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Türkiye'nin İsrail'in katliamını kınadığını, ancak elinden başka bir şey gelmediğini belirtti.?

?Türkiye'nin son dönemde giderek etkisizleştiğini savunan Korutürk, Rum kesiminin Kıbrıs'ın tamamına ait doğalgaz ve petrol zenginliklerinin bulunması ve kullanılmasıyla ilgili Mısır, Lübnan ve İsrail ile anlaşmalar yaptığını anımsattı.? ?TPAO'nun Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arama çalışması yapacağını ilan ettiği bölgelerin Rum kesiminin İsrail ile anlaşma imzaladığı 5 parselle çakıştığına dikkati çeken Korutürk, "Biz daha hiçbir şey yapmazken, İsrail ile birlikte bu bölgeleri işletiyorlar. Bu, yarın öbür gün bu üçlü ile Türkiye arasında ciddi bir çatışma çıkmasına yol açabilecek çok önemli bir konudur" diye konuştu.? ?Korutürk, Gazze'ye yönelik saldırılara da değinerek, ateşkes sağlamaya yönelik görüşmelere Türkiye'nin dahil edilmediğini söyledi. Türkiye'nin buna layık olmadığını ifade eden Korutürk, "Bu yaşıma geldim telefon diplomasisi, gözyaşı diplomasisi, acayip acayip birtakım yeni yöntemler duyuyorum, işitiyorum.

Ama, görüyoruz, bu yöntemlerden de bir şey çıkmıyor" dedi.? ?

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise İsrail'in Gazze'ye yönelik sınırtanımayan şiddeti sonucu sivil ölümlerinin hızla arttığını vurguladı.?

?İsrail'in, Gazze'nin bütün altyapısını çökertmek, Filistin'i, Gazze'yi yaşanmaz hale getirmek için elinden geleni yaptığını ifade eden Gür, başta İslam dünyası olmak üzere İsrail'i durduracak hiçbir gücün olmadığını söyledi. ? ?

TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e tepki gösteren açıklamalarından örnekler veren Gür, "Aslında AKP Hükümeti ile İsrail ilişkilerinde hiçbir sıfırlama olmamıştır. Ekonomik, ticari ve savunma işbirliği anlaşmaları olduğu gibi yürürlüktedir. Savunma sanayi alanında 2 milyar dolarlık işbirliği anlaşması mevcut. Bir taraftan da Filistinlilere sahip çıktığımızı iddia ediyoruz" diye konuştu.? ?

Gür, hükümetin Filistinlilerin yanında olduğunu göstermesi için İsrail ile ekonomik ilişkilerini dondurmasını ve başta savunma sanayi anlaşmaları olmak üzere uluslararası sözleşmeleri askıya almasını istedi.

"TÜRKİYE'NİN TAVRI BELLİ"

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran da İsrail'e karşı hükümet ve parlamentonun gerekli tedbiri almak durumunda olduğunu ifade etti.

AB'nin üye olarak kabul etmesinin Güney Kıbrıs'ı şımarttığını dile getiren Demirkıran, "Küçücük bir Kıbrıs, devasa AB'yi bir şekilde esir almış bulunuyor. Bu şımarıklık sonucunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi münhasır ekonomik bölgeler de oluşturarak güneydeki bazı parselleri ihaleye çıkardı" dedi.

Demirkıran, doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklarla ilgili Türkiye'nin duruşunun belli olduğunu kaydederek, kaynakların Kıbrıs'taki herkese ait olduğunu ve dolayısıyla Ada'daki soruna çözüm bulunduktan sonra nasıl paylaşılacağına karar verilmesi gerektiği yönünde tavır ortaya koyduğunu söyledi.? ?

Kıbrıs Türkü'nün haklarına halel gelmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Demirkıkan, "Güney Kıbrıs Rum yönetiminin açtığı ihaleleri alan firmanın Türkiye'deki enerji ihalelerine girmesini engelledik" diye konuştu.? ?

MHP'nin grup önerisi reddedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.