TÜRKİYE
okuma süresi: 7 dak.

İşte Erdoğan'ın balkon konuşması

İşte Erdoğan'ın balkon konuşması

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nin önünde toplanan partililere hitap etti.

Yayın Tarihi: 10/08/14 23:55
okuma süresi: 7 dak.
İşte Erdoğan'ın balkon konuşması
A- A A+

Mesajını da iki kelimeyle özetledi;?

"Vahdette kesret- toplumda birlik..."?

Erdoğan, "sadece bana oy verenlerin değil, 77 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım" sözünü verdi.

BALKONDA SADECE AİLE VARDI

Başbakan'ın bu kez seçim sonrası yaptığı "balkon konuşmasında" yanında sadece ailesi vardı. ?Başbakan, 30 Mart sonrasında aynı yerde yaptığı "balkon konuşmasına", ailesinin yanısıra, bakanlar ve partisinin ileri gelenleri ile birlikte çıkmıştı. ?Erdoğan'ın bu kez yanına sadece çekirdek ailesiyle çıkması, parti yetkililerini almaması da, "Cumhurbaşkanlığı'nın ilk mesajı" olarak yorumlandı.

"SEVENLERİMİZ KADAR SEVMEYENLERİMİZ DE KAZANDI"

Erdoğan'ın "Başbakan" sıfatıyla yaptığı son konuşmada dikkat çeken unsur, 30 Mart'takine göre üslubunu yumuşatması oldu. Erdoğan çok net ifadelerle "toplumsal uzlaşma" çağrısı yaptı;

"TOPLUMSAL UZLAŞMA SÜRECİNİ HEP BİRLİKTE KURALIM"

"Bize oy vermeyenler bu seçimin mağlubu değildir.?Bugün şahsıma oy vermeyenler de kazanmıştır. Bugün, sevenlerimiz kadar sevmeyenlerimiz de kazanmıştır" diyen Erdoğan şöyle devam etti;?"Onlar da kazanmıştır. Yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte kuralım. ?eski tartışmaları eski türkiye'de bırakalım.?Gerilimleri, çatışma kültürünü eski Türkiye'de bırakalım istiyorum."?Erdoğan, "Bugün küslükleri unutma günü. Zihnimizdeki bariyerlerden sıyrılma, öğretilmiş korkulardan kurtulma günüdür" dedi.

"BİRLİK" MESAJI

Erdoğan, "Vahdette Kesret- Toplumda birlik" olarak özetlediği çağrısını, "Bunu başarmaya mecburuz" dedi ve şöyle devam etti;?"Bayrağımız bir, istiklal marşımız bir?Dağlarımız, nehirlerimiz bir. Türkülerimiz, şarkılarımız, acılarımız bir. Bizim sadece tarihimiz değil, bugünümüz yarınımız kaderimiz bir. Gelin birbirimize gönlümüzü açalım. Birbirimize gönül diliyle konuşalım. Farklı bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım."

"YAŞAM TARZLARIMIZ FARKLI OLABİLİR..."

Erdoğan, ortak değerlere atıfta bulunarak, "Biz hepimiz aynı vatan topraklarında yaşıyoruz. Milletimiz bir, bayrağımız bir, vatanımız bir, devletimiz bir" dedi ve şöyle konuştu;?"Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, yaşam tarzlarımız, inançlarımız, mezheplerimizi, değerlerimiz, etnik köken ve dillerimiz farklı olabilir. Ama biz hepimiz bu ülkenin evlatlarıyız. Hepimiz bu ay-yıldızlı bayrağın altındayız. Müslüman, Musevi, Hristiyan değil, Türkiyeli vardır. Alevi, Sünni değil, Türkiyeli vardır. Kürt, Arap, Laz değil. Türkiyeli vardır. Rum, Ermeni'den önce Türkiyeli vardır. Bugünden itibaren, yeni bir toplumsal uzlaşma anlayışıyla farklılıklarımızı değil, ortak değerlerimizi öne çıkararak, yeni bir istikbali inşa etmek istiyorum."

MUHALEFETE MESAJ: "UZLAŞMA ÇATIDA OLMAZ"

Konuşmasında muhalefete de seslenen Erdoğan, "Uzlaşma çatıda değil, uzlaşma parti üst yönetimlerinde değil, uzlaşma tabanda olmuştur" diye konuştu.

SİYASİ PARTİLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Erdoğan'ın bu balkon konuşmasında bir ilk ise, siyasi partilere, isimlerini tek tek anarak teşekkür etmesi oldu.

VE PARALEL YAPI: İSİM VERMEDİ AMA...

Erdoğan konuşmasında paralel yapıya da değindi. İsim vermeden Fethullah Gülen'e değindi, Gülen destekçilerinin "vicdanlarını bir kez daha sorgulamalarını" istedi. ?"Paralel yapının tabanındaki ihlaslı saf ve temiz kardeşlerime bir kez daha sesleniyorum" diyen Erdoğan, "kendinize dayatılanları sorgulayın" çağrısı yaptı. Erdoğan şöyle konuştu;?"Bize, beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz.?Hz. Ömer'in sorgulandığı dünyada hiç kimse sorgulanamaz değildir. Buna şahsım da dahildir. Paralel yapıya gönül vermiş kardeşlerim de, Türkiye'de yeni bir sayfa açılırken, kendi gönül dünyalarında yeni bir sayfa açsınlar istiyorum."

"KUTLU BİR FATİHA"

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına başlarken yaptığı konuşmasına "Fatiha" benzetmesi yaptığını hatırlatarak, "Bugün kutlu bir açılışı hep birlikte idrak ediyoruz" dedi, Cumhurbaşkanı'nın halk oyuyla seçilmesi nedeniyle Çankaya'nın "halkıyla bütünleştiğini" söyledi.

"PARLAYAN YILDIZ EHLİNE EMANET EDİLDİ"

Seçim öncesinde yayınlanan reklam filminde, tüm Türkiye'den gelen Cumhurbaşkanlığı forsunu Çankaya'nın kapısına yerleştirilirken, forsun ortasındaki Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden büyük yıldızı Erdoğan yerine yerleştiriyordu. Reklamdaki yıldıza atıf yapan Erdoğan, "Bugün Türkiye için bir milattır. Türkiye için küllerinden doğuşun, yeni Türkiye'nin kuruluşunun günüdür" dedi. Erdoğan şöyle devam etti;?"Çankaya artık vesayet aracı olmaktan çıkmış, milli iradenin tam egemenliği altına girmiştir. Parlayan yıldız, millet tarafından ehline emanet edilmiştir" dedi.

"MENDERES GİBİ; YETER..."

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in "yeter söz milletin" sloganına atıfta bulunan Erdoğan, buna bir de ek yaptı;?"Yeter söz milletin dedik. Ama şunu da ekledik; Yeter söz de milletin, karar da milletindir".

"BALKON KONUŞMASINI KALBİMLE YAPIYORUM"

Erdoğan, balkon konuşmasını "akıldan ziyade kalbinden gelen kelimelerle yaptığını" da vurgulayarak, "Bu seçimin mağlubu yoktur. Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden var; statüko kaybetmiştir. Vesayet bugün en büyük malubiyetini yaşamıştır. Kirli siyaset ve siyaset dışı güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır. İnanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye'ye yakışan bir muhalefet tarzı bugünden itibaren geçerli olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.