TÜRKİYE
okuma süresi: 2 dak.

Soma Raporu: "Kaza, ihmal ve kusur nedeniyle gerçekleşti"

Soma Raporu: "Kaza, ihmal ve kusur nedeniyle gerçekleşti"

Soma'daki maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada nihai bilir kişi raporu Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edildi.

Yayın Tarihi: 22/09/14 08:00
okuma süresi: 2 dak.
Soma Raporu: "Kaza, ihmal ve kusur nedeniyle gerçekleşti"
A- A A+

Başsavcılığa teslim edilen nihai bilirkişi raporunda, teknik ve hukuki değerlendirmeler ışığında, kazanın, "pek çok ihmal ve kusurun bir araya gelmesi sonucu gerçekleştiği ve önlenebilir olduğu" ifade edildi.

Raporda Otopsi sonuçlarına göre, ölümlerin büyük çoğunluğunun karbonmonoksit kaynaklı, karboksihemoglobin zehirlenmesi sonucu meydana geldiğine dikkati çekildi.

Raporda, olaya konu olan maden sahasının yüksek yangın riski taşıdığının, Türkiye Kömür İşletmeleri ve işi devralan Soma Kömürleri AŞ tarafından bilindiği de yer aldı.

Gaz izleme sensörlerinin, ocakta meydana gelen kazanın olacağını önceden bildirmesine rağmen bilgilerin dikkate alınmayıp çalışmaların durdurulmadığının ileri sürüldüğü raporda, havalandırma şekli ve yönteminin, yangın tehlikesi bulunan yeraltı ocağı için uygun olmadığı kaydedildi.

Raporda, üretimin iki katından fazlasına çıkarılmış, çalışan sayısı artırılmış olmasına rağmen havalandırma sisteminin aynen korunmasının, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çok büyük ihmali ortaya koyduğunun ifade edildi.

Çalışanların zimmetindeki gaz maskelerin kontrollerinin uzun süre yapılmadığı, olay sırasında bazı maskelerin işlevini yerine getirmediğinin, tespit edildiği belirtilen raporda,haberleşme cihazlarının çalışmaması ve merkezi alarm sisteminin bulunmaması, tahliyenin gecikerek olayın büyümesindeki en önemli unsurlardan biri olarak gösterildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.