TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Erdoğan'dan BM'ye sert eleştiri

Erdoğan'dan BM'ye sert eleştiri

BM Genel Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmelere sessiz kaldığı gerekçesiyle BM ve batılı ülkeleri sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, "Bu suskunluk ve tepkisizlik durumu daha fazla devam edemez" dedi. Erdoğan, oluşan güvensizlik ortamının da teröre kaynak sağladığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 25/09/14 07:45
okuma süresi: 5 dak.
Erdoğan'dan BM'ye sert eleştiri
A- A A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'i sert bir dille eleştirdi.

69. BM Genel Kurulu'nda delegelere hitap eden Erdoğan, Suriye ve Irak'taki gelişmelere değindi.

Birleşmiş Milletler'i yaşananlara kayıtsız kalmakla suçlayan Erdoğan, "Bu suskunluk, tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 1.5 milyon Suriyeli mülteciye kucak açtığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, dünyadan ciddi bir destek göremediklerini söyledi.

Erdoğan, Suriyeli mültecilere ayrılan kaynağın da 3.5 milyar dolara ulaştığı bilgisini verdi.

Irak'ta yaşanan terör ve göç dalgaları karşısında da Birleşmiş Milletler'in etkin bir tavır ortaya koyamadığını belirten Erdoğan, "Bu suskunluk, çaresizlik ve tepkisizlik durumunun daha fazla devam edemeyeceği açıktır" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan'ın, Filistin ve Mısır üzerinden de BM ve batılı ülkelere eleştirileri oldu.

2 binden fazla can kaybına neden olan İsral saldırıları sırasında BM'yi çözüm üretememekle suçlayan Erdoğan, Filistin'deki sorunun bölgedeki birçok soruna kaynak oluşturduğunu savundu.

Oluşan güvensizlik ortamının adalet duygusunu zedelediğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: "Terörün beslendiği kaynak bu güvensizlik duygusudur. Bunlar teröre oksijen sağlamaktadır. BM ve uluslararası kurumlardan umudunu kesenler terörün tuzağına düşüyorlar."

BM'nin karar alma mekanizmalarını da eleştiren Cumhurbaşkanı, "Küresel vicdan daha fazla yaralanmadan BM ağırlığını koymalıdır. Şunu ifade etmek isterim, dünya 5'ten büyüktür. BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin BM'yi etkisiz hale getirmesi küresel vicdanın kabul edebileceği durum değildir" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Birinci Dünya Savaşı'na sahne olan coğrafya halen huzurdan yoksun. Irak, Filistin, Yemen, Ukrayna, Suriye... Geniş bir coğrafya, kriz içerisinde. 21. yy'de insanlar açlıktan salgın hastalıktan ölüyor. Çocuk ve kadınlar katlediliyor.

Dünyanın zengin ülkeleri refah içinde yaşarken; fakir ülkeler açlık, kötü beslenme salgınlar ve eğitimsizlikle boğuşuyor.

İklim değişikliği çocuklarımızın geleceğini tehdit eden bir sorun olarak ortada duruyor. Bu manzara insan onuruna yaraşır bir manzara değil. Ortada bütün insanlığı ve BM'yi doğrudan ilgilendiren bir sorun var demektir.

'KİMSE MASUM DEĞİL'

?Burada BM'nin 69. Genel Kurulu'nda bir kez daha vurgulamak isterim; çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada, hiç kimse masum değildir, hiç kimsenin can güvenliği yoktur, hiç kimse de sürdürülebilir barış ve refah içinde olamaz.

Sadece geçtiğimiz yıl, dünyada 5 yaşın altında 6 milyon 300 bin çocuk hayatını kaybetti. Suriye'de 17 bin çocuk öldü. 375 bin çocuk yaralandı. 19 bin çocuk en az bir organını kaybetti.

Gazze Şeridi'nde modern silahların hedefi olan 490 çocuk katledildi. Kameraların ve objektiflerin karşısında, sahilde oynayan, okullara camilere sığınan çocuklar acımasızca yok edildiler.

Filistin'de çocukların, kadınların, hatta engellilerin katledilmesine dünyanın dikkatlerini çekmeye çalışanları susturmak için, bir takım yaftaların kullanıldığını da ibretle izliyoruz.

Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin Filistin'de öldürülen gazetecileri görmezden gelmesini kınıyorum.

Çocukların öldürülmesine, masum kadınların alçakça katledilmesine, halkın oylarıyla gelmiş iktidarların silah ve tanklarla devrilmesine seyirci kalanlar, sessiz kalanlar, tepkisiz kalanlar, bu insanlık suçuna alenen ortak olmaktadır.

Daha da önemlisi modern dünya tarafından sergilenen çifte standart, güvensizlik oluşturmaktadır. BM'ye, uluslararası kurum ve kuruluşlara karşı güven ve adalet duygusunu zedelemekte. Milyonlarca insanı umutsuzluğa sevk etmektedir.

Terörün beslendiği kaynak bu güvensizlik duygusudur. Bunlar teröre oksijen sağlamaktadır. BM ve uluslararası kurumlardan umudunu kesenler terörün tuzağına düşüyorlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.