TÜRKİYE
okuma süresi: 2 dak.

Cumartesi Anneleri 500'üncü kez toplanıyor

Cumartesi Anneleri 500'üncü kez toplanıyor

27 Mayıs 1995'ten bu yana gözaltında kaybolan ve faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin yakınlarının düzenlediği Cumartesi Anneleri eylemi 500'üncü haftasında.

Yayın Tarihi: 25/10/14 09:42
okuma süresi: 2 dak.
Cumartesi Anneleri 500'üncü kez toplanıyor
A- A A+

Cumartesi günü yine Taksim'deki Galatasaray Meydanı'nda toplanacak olan 'Annelere' 150 öğretim görevlisinden oluşan Barış için Akademisyenler Girişimi'nden de destek geldi.

Yapılan çağrıda "Tüm üniversitelerdeki meslektaşlarımızı da asla zulmedenin safında durmamaya, başta Cumartesi Anneleri olmak üzere devletin zulmüne uğramış tüm kesimlerin yanında olmaya, mücadelelerine güç katmaya çağırıyoruz" dendi.

1999'daki eylemine polisin sert müdahalesi sonrası Cumartesi Anneleri haftalık toplanmalarına ara vermiş, 2009 yılından itibaren ise tekrar Galatasaray Meydanı'nda biraraya gelmeye başlamıştı.

Eylemlerde yıllardır dile getirilen temel talepler ise şöyle:

  • Devlet arşivlerinde kaybolanlarla ilgili kayıtların kamuoyuna açılması.
  • Faillerin yargılanması.
  • İşlendiği iddia edilen suçlarda zaman aşımı uygulamasının kaldırılması.
  • Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gözaltında Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalaması.

'500 haftadır kayıpları bulamamak utançtır'

Sanatçı ve yazarlardan da 25 Ekim'deki 500'üncü Cumartesi Anneleri buluşmasına katılım çağrısı geldi.

Salı günü İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen ve aralarında Suavi, Jülide Kural ve Aynur Doğan'ın da bulunduğu sanatçılar, "Onlar 500 haftadır evlatlarını soruyor, sen de gel" çağrısını yaptı.

Toplantıda konuşan İnsan Hakları Derneği kurucusu Akın Birdal, "Cumartesi Anneleri 500 haftadır adaleti, kayıplarını, toplumun yitirilen belleğini ve vicdanları arıyor. 500 haftadır kaybedilenleri bulamamak bizim için utançtır. Anneler kayıplarını ararken demokrasiyi, kaybolan hukuku ve geleceği arıyorlar" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.