TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

Yunanistan, Kıbrıs ve Avusturya: TC ile hiçbir müzakere başlığı açılamaz

Yunanistan, Kıbrıs ve Avusturya: TC ile hiçbir müzakere başlığı açılamaz

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi salı günü aldığı bir kararda, Türkiye'den Kıbrıs'ın egemenlik haklarına saygı göstermesini istedi ve Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'yle ilişkilerini normalleştirilmesini öngören Ankara Protokolü'nü uygulamayı reddetmesinden duyulan 'büyük üzüntüyü' belirtti.

Yayın Tarihi: 19/12/14 07:44
okuma süresi: 6 dak.
Yunanistan, Kıbrıs ve Avusturya: TC ile hiçbir müzakere başlığı açılamaz
A- A A+

Toplantıda Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Avusturya, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında şu an için hiçbir yeni faslın açılmaması görüşünü ifade ettiler.

Öte yandan birliğe üye 14 ülke 23 ve 24. fasılların açılması gerektiğini söylediler, diğer fasıllar için görüş bildirmediler.

Konsey toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Rum Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Avrupalı meslektaşlarına, Türk sismik araştırma gemisi Barbaros'un Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde kaldığı sürece, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yasal kimliğini sorgulamaya devam edeceğini söylediğini belirtti.

Kasoulides, Avrupa dışişleri bakanlarına sadece bir Kıbrıslı olarak değil bir Avrupalı olarak konuştuğunu, bir Avrupalı olarak fasılları açmakla bütün demokratik ve Avrupa yanlısı Türklere umut mesajı verileceği görüşüne katılmadığını, bunun Erdoğan için bir ödül mesajı olacağını vurguladı.

İki faslı açarak bir mesaj göndermek isteyenlerin; Erdoğan'ın, kontrolündeki medyayı toplayarak bu mesajı kendi zaferi olarak yorumlayacağını bilmeleri gerektiğine işaret etti; diğer gazetecilerin hapiste olduğunu, en fazla hapiste tutulan gazeteci sayısının Türkiye'de olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Kasoulides meslektaşlarına "Erdoğan'la neyi görüşeceklerini, kadınlarla erkeklerin eşit olup olmadığını mı, 8,500 hâkimin ve 850 savcının görev yerlerinin değişmesini mi, seçim öncesi sosyal ağların ve iletişim hizmetlerinin geçici olarak durdurularak konuşma özgürlüğünün engellenmesini mi görüşeceklerini" sordu.

Kasoulides, "Son olarak fasılları açarak eğer Erdoğan'ı tüm bu yukarda belirttiklerimi yapmaktan men edebileceğinize, görüşerek Erdoğan'ı yola getireceğinize inanıyorsanız onun da 'siz kendi işinize bakın' diyeceğini, nitekim bunu yaptığını" da söyledim şeklinde konuştu.

Kaynaklar son anda Hollanda'nın kararın güçlendirilmesini, Avrupa Birliği'nin son gazeteci tutuklamalarından duyduğu hoşnutsuzluğu yansıtmasını istediğini, bu görüşün kabul edildiğini bildirdi.

Avrupa Konseyi kararında, 'Türkiye'nin tartışmasız biçimde iyi komşuluk ilişkilerine, Birleşmiş Milletler anlaşmasına uyumlu, ihtilaflara barışçı çözüm bulunması, gerekirse Uluslararası Adalet Divanı'na başvurulmasını taahhüt etmesi gerektiği tekrarlandı.

Bu bağlamda Avrupa Birliği 'bir kez daha bu konuda ciddi endişeleri olduğunu belirtti ve Türkiye'den, iyi komşuluk ilişkilerine ve ihtilaflara barışçı çözüm bulunmasına hasar verecek, bir üye ülkeye, bir anlaşmazlık kaynağına veya davranışa yönelik her türlü tehdit veya davranıştan kaçınmasını istedi.

Avrupa Birliği ayrıca 'Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bütün egemenlik haklarını' yeniden vurguladı. Bunlar arasında, ikili anlaşmalara varma hakkı, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi dâhil, uluslararası hukuka ve Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu, doğal gaz araştırma ve kullanmaya yönelik ikili anlaşmalar bulunuyor.

Kararda üye ülkelerin kara ve hava sahası üzerindeki egemenlik haklarına saygı gösterilmesi gerektiği de kaydedildi.

AB Konseyi, 24 Ekim 2014 tarihinde aldığı kararda, Doğu Akdeniz'de yeniden başlayan gerginlikten ciddi endişe duyduğunu ve Türkiye'den kendini dizginlemesi, Kıbrıs'ın karasularındaki egemenliğine ve münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı gösterilmesinin istendiğini ifade ettiğini de hatırlattı.

AB Konseyi ayrıca, 'Türkiye'nin birçok çağrıya rağmen bütün üye ülkelere yönelik Birlik Anlaşması'nın Ek Protokolü'nü ayırım yapmadan tam olarak uygulanmasına ilişkin yükümlülüğünü yerine getirmeyi reddetmeye devam ettiğini belirtti.

Kararda şöyle devam edildi:

"Bu konuda ilerleme sağlanamamasından dolayı Konsey, müzakerelerin bütün ilerlemesi üzerinde sürekli etkisi olacak 2006'daki tedbirlerini korumaktadır."

"Üzülerek belirtilmesi gerekir ki, Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti'yle ilişkilerini normalleştirmede hala ilerleme sağlamamıştır."

"Bütün üye ülkeleri tanımak, üyelik süreci için gerekli bir unsurdur. Avrupa Komisyonu bir sonraki yıllık raporunda, 21 Eylül 2005 Anlaşmasını içeren bütün konuları yakından takip etmeye ve rapor vermeye davet edilir."

"Konsey, daha fazla gecikmeden ilerleme sağlanması çağrısında bulunur."

"Konsey, 11 Şubat 2014'te yapılan ortak bir açıklamayla Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için tarafların taahhütlerini memnunlukla karşılar."

"Müzakere Çerçevesinde vurgulandığı üzere Konsey, Türkiye'den, Avrupa Birliği kuruluş ilkeleri çizgisinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uyumlu, Birleşmiş Milletler çerçevesinde Kıbrıs sorununa adil, kapsamlı ve yaşayabilir çözümü amaçlayan müzakereleri aktif olarak desteklemesi beklenir."

"Türkiye'nin taahhüdü ve kapsamlı bir çözüm için somut ifadelere katılımı önemlidir."

"Şimdiki koşullarda Konsey, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm için müzakerelerin başlaması için olumlu bir havanın yaratılmasının her zamankinden daha önemli olduğunu düşünmektedir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.