TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

TDK'ya 'müsait' tepkisi

TDK'ya 'müsait' tepkisi

"Müsait" kelimesinin ikinci anlamını, "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak açıklayan Türk Dil Kurumu sosyal medyada topa tutuldu

Yayın Tarihi: 11/03/15 17:42
okuma süresi: 4 dak.
TDK'ya 'müsait' tepkisi
A- A A+

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) internet sitesinde "müsait" kelimesinin ikinci anlamını, "Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak açıklaması tepki çekti.

Sosyal medya üzerinden cinsiyetçi tutumu nedeniyle TDK'ya tepki yağarken, change.org sitesinde "(kadın)" vurgusunun kaldırılması için imza kampanyası başlatıldı. Türkyie Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Aydeniz Alisbah Tuskan da TDK'nın bu anlamı hemen kaldırması gerektiğini belirterek, "Bu cinsiyet belirten bir kelime değildir. Erkeğin müsaiti olmuyor mu?" diye sordular.

TDK'nın "kadın" ifadesini kaldırması için cahnge.org sitesinde başlatılan imza kampanyasında şu ifadelere yer verildi:

"Türk Dil Kurumu'nun bu ifadesinde 'kadın' vurgusu yapması cinsiyetçi bir tutumdur. Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir. Türk Dil Kurumu yetkililerinin bu yanlışı kasıtlı olarak yapmadıklarını düşünmek istesek dahi ortada göz göre göre yapılmış ciddi bir hata vardır. Kadınlar olarak, kurum yetkililerinin söz konusu açıklamadaki kadın ifadesini silmelerini istiyor, sesimizi duyurmak için hem kadınlardan hem de erkeklerden destek bekliyoruz."
'Topluma özür borçlu'
Zihniyetin değişmesi gerektiğini dile getiren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Güllü de "Zihniyet değişmedikçe istediğiniz kadar kanun yapın bir şey elde edemezsiniz. TDK gibi dili yöneten, geçmişten geleceğe bilgi aktaran bir kurumun zihniyeti kadını flört edebilecek bir konuma düşürüyor. Erkeğin müsaitliği olmuyor mu? Ya da erkek her zaman hazır da kadının müsait anını yakaladığında kadını bugün şahit olduğumuz bu travmatik durumlara mı çekmeli? Toplumsal bakış açısında bir değişikliğe ihtiyaç var. Kadını cinsel obje olarak görmekten vezgeçilmeli. Yoksa daha çok Özgecan'larımız, Ayşe Paşalı'larımız gider. TDK bu anlamı kaldırmalı. Ayrıca topluma da bir özür borçlu" diye konuştu.

'Aşağılayan bir tanım'

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Aydeniz Alisbah Tuskan ise, "Bu kadını aşağılayan bir tanımdır" diyerek şu ifadeleri kullandı: "40 yıllık hukukçuyuz. Müsait kelimesi 'Kişi şu anda sizinle görüşebilir, konuşabilir' anlamında kullanılır. Bu kelime kadın ya da erkek için değildir. Hem kadın hem de erkek için aynı şeyi ifade eder, herkes için kullanılır. TDK'nın 'kadın' kelimesi tanımlamasında da 'hatun kişi' deniliyor. Bu da kadın karşıtı bir söylemdir. Her konuda kadının aşağılandığı bir zaman dilimi içerisindeyiz. Kadınlar bunu kabul etmeyerek siyasi anlayışları ne olursa olsun bu duruma isyan etmeliler. Bu tamamen erkek egemen bir anlayışın tezahürüdür."

Kadın: Hizmetçi bayan Erkek: Sözüne güvenilir, mert

Diğer yandan TDK'da yer alan "kadın" ve "erkek" kelimelerinin anlamları da tartışma sırasında gündeme geldi. TDK'nın internet sitesinde "kadın" kelimesinin anlamları arasında, "analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan" ve "hizmetçi bayan" açıklamaları yer alırken; "erkek" kelimesinin "sözüne güvenilir, mert" ve "sert, kolay bükülmez" olarak açıklanması da dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.