TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Financial Times: "Türkiye artık güvenilir görülmüyor"

Financial Times: "Türkiye artık güvenilir görülmüyor"

Dört sayfalık özel bir Türkiye eki yayınlayan Britanya'nın saygın gazetelerinden Financial Times, Türkiye'nin artık güvenilir bir ülke olarak görülmediğini yazdı.

Yayın Tarihi: 15/04/15 12:13
okuma süresi: 3 dak.
Financial Times: "Türkiye artık güvenilir görülmüyor"
A- A A+

Financial Times'ın özel sayısındaki yazılardan biri gazetenin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner imzası taşıyan 'Ankara artık güvenilir görülmüyor.'

Garner'ın yazısı şu sözlerle başlıyor: "Türkiye dört yıl önce Ortadoğu'da istikrarın temel taşı olarak görülüyordu. Kökleri siyasi İslama dayanan pragmatik bir hükümetin yönetiminde NATO ittifakının sadık bir üyesi, Avrupa Birliği üyeliğine de adaydı. Dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Batı'da, dış güçlerin şekillendirme çabalarına karşı koyan bölgenin en güvenilir ismiydi… Şimdi tüm bunlar çok uzun bir zaman önceymiş gibi görünüyor…"

'Sorun yaşamadığı komşu yok'

Dönemin dışişleri bakanı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'komşularla sıfır sorun' politikasının ortaya atıldığı dönemde 'yere göğe sığdırılamadığını' hatırlatan Garner, şimdiyse Türkiye'nin neredeyse sorun yaşamadığı komşusu olmadığı vurgulayarak İsrail, Mısır, Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve İran'la olan ilişkileri örnek gösteriyor.

Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmak isteyen yabancı savaşçılar için bir 'cihat hattı'na dönüştüğünün belirtildiği yazı şöyle devam ediyor: "Türkiye geçen yıla kadar Suriye'ye gitmek isteyen gönüllü cihatçıların topraklarını kullanmalarına izin verdi. IŞİD dışındaki grupları kollamış olsa da, IŞİD muhtemelen Türkiye'nin cihat hattı olmadan Suriye ve Irak'ta direniş hareketini domine edemezdi."

Erdoğan'ın 'başarı'sı

IŞİD'le mücadelede Ankara'nın yeterilce destek vermediğinin ifade edildiği yazıda, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD'i desteklemiş olabileceği izlenimi vermeyi 'başardığı'nı belirtiliyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecindeki yavaşlıktan Brüksel'in de sorumlu olduğunu belirten David Garner'ın yazısı şu ifadelerle devam ediyor: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otoriter bir tavırla liberal olmayan bir demokrasiye yönelmesi, hukukun üstünlüğünü sorgulaması, ifade ve gösteri özgürlüğünü tehlikeye atması Türkiye'yi AB üyeliğinden uzaklaştırıyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.