TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Renault ve Tofaş'ta eylemci işçilerden 47'sine soruşturma

Renault ve Tofaş'ta eylemci işçilerden 47'sine soruşturma

Türkiye'nin önemli otomobil fabrikalarından Oyak Renault ve Tofaş'ta işçilerin ücret artışı talebiyle başlattıkları ve kısa sürede diğer fabrikalara da yayılan direnişte sözcü ve temsilcilik görevlerini üstlenen 47 işçi hakkında soruşturma başlatıldı.

Yayın Tarihi: 21/05/15 15:31
okuma süresi: 4 dak.
Renault ve Tofaş'ta eylemci işçilerden 47'sine soruşturma
A- A A+

İşveren örgütleri ve Türk-İş'ten yapılan açıklamalarda de işçilere 'Eyleme son verin' çağrısı yapıldı.

Sözcü ve temsilciler ifadeye çağrıldı

Fotoğraf: DHA

İşverenlerin şikayeti üzerine sözcü ve temsilci konumunda bulunan 30'u Oyak Renault, 17'si ise Tofaş'ta olmak üzere toplam 47 işçi ifadeleri alınmak üzere Bursa adliyesine çağrıldı.

Bugün ifade vermeye başlayan işçiler, sadece haklarını aradıklarını kimseyi eylem yapmak için zorlamadıklarını söyledi.

Ototrim katıldı, Coşkunöz bıraktı

Otomotiv ve yan sanayinin kalbinin attığı Bursa'da, işçilerin bir hafta önce başlattıkları 'iş bırakma' ve 'işyerinden ayrılmama'eylemleri sürüyor.

Oyak Renault'ta yaklaşık bin 500 işçinin geldiği gece vardiyasında başlayan, ardından Tofaş otomobil fabrikasıyla devam eden bu eylemlere, yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz işçileri geçen pazar günü, Mako işçileri de pazartesi günü katıldı. Dün sabah da yine yan sanayi fabrikalarından 600 çalışanı bulunan Ototrim Panel Ticaret Sanayi fabrikası işçileri üretimi durdurdu.

Coşkunöz Holding'e bağlı iki fabrikadaki eylem ise dün gece yarısı itibarıyla sona erdi. Bin 100 işçinin çalıştığı fabrikada dört günden beri eylemi sürdüren işçilerle fabrika yönetimi arasındaki görüşmeden olumlu sonuç alındı.

Görüşmenin ardından bazı işçiler eyleme devam etmek istediklerini söylerken, bazıları da işbaşı yapmayı talep etti. Son olarak kendi aralarında konuşarak anlaşmaya varan işçiler gece vardiyasında işbaşı yaparak eylemlerine son verdi.

Avukatlar arabuluculuk yapacak

renault

Bu arada, sorunun çözülmesi için Oyak Renault'taki işçiler adına görüşmelere katılan avukat Deniz Baykal, bugün 30 avukatla bir araya gelerek sorunun çözülmesi için bir heyet oluşturacak.

Heyetin işçiler adına işverenle görüşerek soruna çözüm bulmaya çalışacağı belirtildi.

İşveren örgütleri ve Türk-İş'ten benzer açıklama: Eyleme son verin

Eylemlere ilişkin ortak bir açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ise işçilere 'eyleme son verin'çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken, yasal olmayan yollara başvurmak, sadece üretimin sürekliliğine zarar vermekle kalmayacak, bu diyalog ortamının zedelenmesine de sebep olacaktır" denildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu da (Türk-İş) tıpkı işveren örgütleri gibi, işçileri eyleme son verip işbaşı yapmaya çağırdı.

Yönetim kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, "Dileğimiz, tüm işyerlerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapması, taleplerinin bundan sonra müzakereler ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstermeleridir" ifadesine yer verildi.

Türk-İş, işçilerin tepkisinin odağındaki Türk Metal Sendikası'nı ise"Sendikamız hedef haline getirilmiş ve bu işyerlerinde sendikasız bir endüstri ilişkiler sistemi teşvik edilmek istenmiştir" sözleriyle savundu.

Diken.com.tr

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.