TÜRKİYE
okuma süresi: 12 dak.

Türkiye sert eleştirilerin hedefinde

Türkiye sert eleştirilerin hedefinde

Hollandalı Sosyal Demokrat Kati Piri tarafından kaleme alınan Avrupa Parlamentosu AP taslak Türkiye raporu AP Genel Kurulunda (20 Mayıs) tartışıldı.

Yayın Tarihi: 22/05/15 07:50
okuma süresi: 12 dak.
Türkiye sert eleştirilerin hedefinde
A- A A+

Türkiye'ye yönelik çok sert eleştirilerin gündeme getirildiği tartışma sırasında AB'deki Türkiye karşıtları ve Yunan ve Rum parlamenterler Ankara'ya çok sert eleştiriler yönelttiler.Kıbrıslı Rum ve Yunan parlamenterlerin Kıbrıs'ta başlayan müzakalerlerle ilgili söz etmemeleri dikkat çekti.

ABHaber,AP Türkiye raporu sırasında söz alan bazı parlamenterlerin yaptıkları konuşmaları yayımlıyor:

Kati Piri:Türkiye,Avrupa Birliği'nin stratejik bir ortağıdır.AB, Türkiye'deki reformlar için model olmaya devam etmelidir. Türkiye ile diyaloğun güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.AB'nin Türkiye'nin katılım müzakerelerini destekliyor ve Türkiye'yi müzakerelerde ilerleme sağlaması için teşvik ediyoruz.Türkiye, mülteci sorununun çözümünde önemli bir rol oynuyor.Türk hükümeti dünyanın bütün ülkelerinden daha fazla mülteciyi ağırlıyor.Çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemelerin Türk hükümetinin kararlılığını gösteriyor.Türkiye'nin çözüm sürecindeki çabalarını destekliyoruz. Ancak konuyla ilgili endişeler de söz konusu.Türkiye'de yargının bağımsızlığının sağlanması noktasında sıkıntılar var.Gazeteciler üzerinde işten çıkarmalar ve tutuklamalar yoluyla baskıların devam ediyor.

Renate Sommer:Müzakerelerin başlamasından bu yana Türkiye Avrupa'dan uzaklaşıyor.Demokratik prensipler ayaklar altına alındı. Türkiye'nin Kıbrıs politikası değişmedi.Yeni bir başlık açmak büyük hata olur. Yeni başlık açmak seçimler öncesi Erdoğan'a hediye olur. Türkiye Avrupa değerlerine yaklaşamadı

Alaxender Graf Lambsdorf:Türkiye'yle Avrupa Komisyonu tavsiyesi ve AB Konseyi kararıyla 15 yıl önce müzakereleri başlatmak dürüst ve zekice değildi.Bir dizi AB üyesi ülke buna daha başından karşıydı.Bunu Ankara'daki ve Türkiye'deki dostlarımızda biliyordu.Bugün AB'nin Türkiye'deki reformların motoru olduğunu söyleyemeyiz. Reformlar Türkiye'nin istediği hızda oluyor.Bu Kopenhag siyasi kriterlerine uymuyor.Yargı özgür değil medya özgürlüğü yok.Şimdi oturalım ilişkileri yeniden tanımlayalım.Türkiye-AB müzakere süreci ilişkileri zehirliyor.Vize,bilim adamlarının değişimi vs … ilişkileri farklı bir konumda ele alalım.Müzakere süreci dürüst değil.İlişkileri yeniden değerlendirip tanımlamamız gerekiyor.

Takis Hadjigeorgiou:Rapor olumlu ve olumsuz unsurlar içeriyor.Kıbrıs'tan askerler çekimeli

Van Orden: Türkiye AB ilişkilerinde stratejik kavramını dile geitiriyoruz.Türkiye'nin ekonomi ve enerji alanlarındaki öneminin altını çiziyoruz.Diğer taraftan eleştiriyoruz.Sonrada enerji başlığını açamıyoruz.AB Kuzey Kıbrıs'a verdiği sözleri tutmadı.

Richard Howitt:Türkiye'de yüzde 60 başkanlık sistemine karşı.Kürt sorunun çözümünde adım atılmalı.Adli ve yargı reformlarıyla ilgili diğer başlıklarda açılmalı.

Valean Adina-Ioana:Türkiye AB'nin partneri ve dostudur.Türkiye'nin Polonya'yla 600 yılllık ilişkisi vardır.Türkiye-AB müttefiktir.

Ali Nedzhmi:Rapor olumsuz olduğu zaman Türk toplumunun AB'ye kötümser bakışı artıyor.Türkiye'deki Suriyeli mültecilere uluslararası yardım yok.Türkye'ye olumlu mesajlar gönderilmeli.

Kostas Chrysogonos:Kıbrıs'ta işgal devam ediyor.Türkiye uluslararası anlaşmalara uymuyor.

Ska Keller:Türkiye'dki e birçok şeyi kötü düşünebiliriz.İfade,medya özgürlüğü vs.. Bu sorunların ikame edileceği yer müzakere sürecidir.Müzakere süreci kesilirse bunun kimseye faydası olmaz.Başlıkların açılmasında geç kalındı.Önümüzde güvenilebilir saygın bir müzakere süreci olursa daha iyi olur.

William Dartmouth:Türkiye AB üyesi olsaydı,AB'nin Irak,Suriye ve İran ile sınırı olacaktı.İngiltere birde Türkiye'yi AB üyeliğine cesaretlendirdi.Türkiye AB ile saygın ilişki içinde değil.Türkiye AB'ye girseydi güvenliğimiz tehlikeye girerdi.Türkiye insan haklarını ihlal ediyor

Eduard Ferrand:Türkiye Kıbrıs'ta işgale devam ediyor.Soykırımı inkar ediyor.Gezi parkında yaptıklarını biliyoruz.Hıristiyan azınlığa saygı göstermiyor.Avrupa Hıristiyandır.

Jose Francisco Millan Mon:Türkiye reformlarda ilerlemeli.Türkiye Irak ,Suriye ile sorun yaşıyor.Mültecilere insani yardım yapılmalı.Türkiye enerjinin Avrupa'ya ulaşmasında önemli bir rola sahip.Türkiye bölgesinde stratejik önemli bir ülke.

Victor Bostinaru:Sosyalist grup Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz.İzolasyon veya diyalog bunlardan birini seçmeliyiz.Türkiye'yi Asya veya euro atlantik bölgesine mi itmek istiyoruz. Seçiminizi yapın Türkiye'yle enerji başlığı açılmalı.

Mark Demesmaeker:Her AP Türkiye raporunda geriye gidiliyor.Ankara yolsuzlukları saklıyor.Otoriter Erdoğan kazanırsa Türkiye otoriter devlet olacak.Türkiye Avrupalı değerlerden uzaklaşıyor.

Marietje Schaake: Türkiye'de basın özgürlüğü vs sorunlar var.Kazan kazan işbirliğini destekliyorum. Türkiye Gümrük Birliğinde partnerimiz.Türkiye'ye AB kapısını kapıtmamalıyız.

Neoklis Sylikiotis:Türkiye Kıbrıs'ın hava ve deniz sahasını ihlal ediyor. Türkiye Kıbrıs'ı tanımalı ve askerlerini çekmelidir.

Sofia Sakorafa: Müzakerelerin başlayalı 10 yıl oldu.Türkiye sistematik olarak AB toprağını işgal etmeye devam ediyor.Kıbrıs'ın deniz hava sahasını ihlal ediyor.Türk ordusu adadan çekilmeli ve AB Türkiye'yle hiç bir başlık açmamalıdır.

Marcel de Graaf:Erdoğan beyaz saraydan beş kat büyük saray inşa etti.Yolsuzluklar …vs Türkiye ile müzakereler kesilmeli.

Andrey Kovatchev:Türkiye'nin AB'ye entegrasyonu önemli.Enerji,istikrar ve güvenlik yasadışı göç ile işbirliği önemli.Türkiye AB sürecinde motive edilmelidir.

Demetris Papadakis:Türkiye AB ilişkileri yol ayırımında.Türk hükümeti ufak taktik ve yalanları bırakmalı.Türkiye insan hakları ve uluslararası hukuku tanımalı.Askerler Kıbrıs'ta çekilmeli ve Kıbrıs tanınmalıdır.

Amjad Bashir: Daha demokratik Türkiye herkes için yararlı. İzolasyonalist olmayalım.Daha açık olalım. AB sürecinde olumlu gelişmeleri destekleyelim.İlişkileri geliştirelim.

Mario Borghezio:Türkiye büyük ülke.Kıbrıs'ı tanımıyor.Türkiye'de muhalefet söyledi, 50 bin terrorist Türkiye'de ağırlandı ve bunlara silah verildi.Mogherini'ye bunları sordum oda bana bunları Türkiye'ye sorun dedi.Erdoğan bizimle dalga geçiyor.Soykrımı tanımıyor. (Borghezio konuşması sonrası büyük aklışlar…..)

Eleni Theocharous:AP Türkiye raporu kabul edilemez.Türkiye Kıbrıs'ı işgal ediyor. Türkiye Kıbrıs deniz alanlarını ihlal ediyor.Cihadistler Türkiye'den Avrupa geliyor. Türkiye katliam yaptı. Avrupa'yı tehdit ediyor. Türkiye kendi şartlarında AB'ye üye olmak istiyor.

Eugen Freund:Türkiye Avrupa'dan 4 kat sığınmacı kabul etti.Gelecek rapor daha az çelişkili olsa iyi olur.

Notis Marias:Birkaç saat önce Türkiye savaş uçakları Samos adası Yunan havasını ihlal etti.Raporda müzakere başlıkları açalım diyor.Casus belli 12 mil sorunu Türkiye kabul etmiyor. Bu rapor kabul edilemez.Türkiye'nin AB üyeliğine karşıyım.

Franz Obermayer:Raporda gecikmelerden bahsetmeliyiz.AB'nin Türkiye'ye verdiği paralarda kısıtlamaya gidilmeli.Kıbrıs sorununda Türkiye'nin yaptıkları belli.Türkiye'de laiklik gitti İslam öne alındı. Müzakereler kesilip yeni işbirliği önerelim.

Nikos Androulakis:Türkiye Avrupa için önemli partner.Casus Belli son vermeli ve Kıbrıs'a müdahale sonlandırmalıdır.

Anders Primdahl Vistisen: Türkiye'yle müzakereleri başlatmak hatalıydı.Düşünce ve ifade özgürlüğü sorun.Açıkcası Türkiye Avrupa değerlerinden uzaklaşıyor.

Jan Zahradil: 12 sene öncesine göre Türkiye değişti. Bu değişimi görmüyoruz.Türkiye uluslararası alanda önemli aktör.Geostratejik konumu enerjinin Avrupa'ya ulaşımı,Irak ve Suriyeli mülteciler Türkiye olmaza bunlar Avrupa'ya gelirdi.Türkiye'nin AB üyeliğinin önünü kesmek çok kötü sinyal olur.AB olarak bizde sözlerimizi yerine getirelim.Müzakereleri kesmek veya şartları değiştirmek yanlış olur.

Charles Tannock: Soykırım yüzünden Türkiye Ermeni sınırını açmıyor.Erdoğan Osmanlı sarayı kuruyor.

Esther de Lange:Türkiye'ye tam üyelikten başka bir öneri sunmalıyız.

Lefteris Chistoforou:Biz AB olarak samimi ve güvenilir olsak Türkiye imtihanı geçemezdi. Türkiye AB şartlarına uymuyor.Ankara protokolüni uygulamıyor,provokasyonlara devam ediyor.İşgal olduğu sürece müzakere başlıkları açılamaz ve Türkiye cesaretlendirilemez. Türkiye-AB ilişkileri sona erdirilmelidir.

Jaroslaw Walesa:Türkiye'de gazeteciler hapisanelerde AB uyanmalı.

Bendt Bendtsen:Türkiye'yle tam üyelik yerine ortaklığı konuşalım

Costas Mavrides:Rapor da ilerleme yok.Kıbrıs'ın çok büyük bölümü Türk askerleri tarafından işgal ediliyor.Türkiye'ye baskı yapılmalı.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Johannes Hahn adına konuşan İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis: Avrupa Komisyonu'ndaki Kıbrıslı komiser olarak Komisyonun Türkiye (Enerji, göç, ekonomi ) agendasını desteklediğiniz için teşekkür ediyorum.Komisyon olarak sizin eleştirlerinizi paylaşıyoruz.Medya düşünce özgürlüğü,temel haklar, bu prensipler demokratik ülke için önemli.Kıbrıs'ta yaşayabilir bir çözüm için ufak bir pencere acıldı. Türkiye yeniden başlayan Kıbrıs müzakerelerinde olumlu bir havanın oluşması için katkı sağladı.Komisyon olarak BM müzakere sürecini destekliyoruz.Kıbrıs'ta olası çözüm Türkiye'nin AB sürecine yeni bir ivme kazandırır. Türkiye 2 milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi kabul etmesi ve insani yardımlarda bulunmasıyla Ortadoğu'da karışıklıkların azalması için çalışıyor.Türkiye'nin bu çabaları nedeniyle AB'nin tam desteğini hak ediyor.

AB Dönem Başkanı Litvanya AB Bakanı Zanda Lukasevica Kalnina:Türkiye Avrupa Birliği'nin önemli ortaklarından birisi. Türkiye-AB ilişkilerinde son zamanlarda olumlu gelişmeler kaydedildi.Türkiye'nin uzun vadede AB'ye üyeliği siyasi iradeye ve cesarete bağlı.Türkiye'nin bölgede DAEŞ'in yayılmasını durdurma noktasında katkı sağladı.Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, birliğin ortak güvenlik ve savunma politikasına uyum sağlamanın da etkisiyle güçlenecektir.Türkiye'deki reformları destekleyelim.İki taraf (AB-Türkiye) bu süreçten ekonomik ve siyasi reformlardan çok zey kazanacak.Enerji işbirliğini destekliyoruz.Komisyonun önerdiği AB enerji birliği partneri olarak Türkiye stratejik olarak birinci plandadır.Müzakere başlıklarının açılması için üye ülkelerin onayı gerekiyor.

ABHaber

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.