TÜRKİYE
okuma süresi: 9 dak.

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor

Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Demirel için bugün TBMM'de devlet töreni düzenlendi.

Yayın Tarihi: 19/06/15 12:38
okuma süresi: 9 dak.
Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor
A- A A+

Törene KKTC'yi temsilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu katıldı.

Evinin bulunduğu Güniz Sokak'taki törenin ardından Demirel'in naaşı Meclis'in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Naaşın getirildiği sırada, Demirel'in fotoğrafının yanı sıra madalya ve nişanları da askerler tarafından taşındı.

Burada katafalka konulan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisi ile özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel'in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu.

Süleyman Demirel'in öz geçmişinin okunmasının ardından aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.

Saygı duruşundan sonra Demirel'in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis'in Çankaya Kapısı'ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne götürüldü.

Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Türkiye eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi.

DEVLET TÖRENİ'NE KATILANLAR

Meclis'te düzenlenen törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Aralarında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis'i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

Törene katılan Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, gazetecilerin sorusu üzerine, Demirel'in arkadaşı olduğunu belirterek, "Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun" dedi.

TÖRENDEN NOTLAR

Demirel'in kardeşi Şevket Demirel, törene tekerlekli sandalyede doktor eşliğinde katıldı. Tören sırasında Şeref kapısı merdivenlerinde baygınlık geçiren bir kişiye sağlık ekipleri müdahale etti.

Türkiye Meclis Başkanı Çiçek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı ve 11. Cumhurbaşkanı Gül'ü kapıda karşıladı. Erdoğan, Çiçek ve Gül tören alanına birlikte girdi.

Törene ilk gelenlerden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Demirel ailesi ve kendisinden önce gelenlerle tek tek tokalaşarak yerine geçti.

Törende yan yana duran Başbakan Davutoğlu ile eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in sohbet ettiği gözlendi.

91 yaşında yaşamını yitiren ve 6 dönem Isparta milletvekilliği yapan Süleyman Demirel için Meclis'teki törene yoğun katılım oldu. Şeref kapısı merdivenleri tamamıyla doldu, Meclis binasının pencerelerinden de töreni izleyenler olduğu görüldü.

Devlet törenine halkın katılmasına izin verilmezken, gelen vatandaşlar, Meclis kapısından Kocatepe Camisi'ne yönlendirildi.

ERDOĞAN: "DEĞERLİ HİZMETLER VERDİ"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Rahmetli Demirel, yarım asır boyunca siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdi" dedi.

Erdoğan, sözlerine, "Bu acı günümüzde sizleri tazimle, hürmetle selamlıyorum" diyerek başladı.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e bir kez daha Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine ve millete başsağlığı dileklerini ifade eden Erdoğan, "Rahmetli Demirel, yarım asır boyunca siyasetin ve devlet yönetiminin her kademesinde ülkesine değerli hizmetler verdi" diye konuştu.

"Kendisi Türkiye'nin güzel günleri de karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarihti" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler... Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköyü'nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Tam tersine bu özelliğini her fırsatta gururla ifade etti. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız, aynı hissiyatı paylaşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir.

Ülke içinde gittiğim pek çok yerde kendisinin ve hizmetlerinin izine rastladığımı özellikle belirtmek isterim. Gerek İslamköy'de bizzat yaptırdığı külliye, gerekse Güniz Sokak'taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır."

Belgeleriyle adeta bir arşiv haline gelmiş Güniz Sokak'taki evin, bundan sonra gençliğin, milletin hizmetine sunulmasının, siyasetle ilgilenen veya ilgilenmeyen gençliğe de yol açıcı olacağını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını "Bir kez daha ailesinin, sevenlerinin, ülkemizin başı sağolsun. Allah gani gani rahmet eylesin" sözleriyle tamamladı.

"NE MUTLU SANA DEMİREL..."

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de törende aile adına konuşma yaptı.

Şevket Demirel, mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibinin kendisi olduğunu, ancak şimdi mevtayı devletin sahiplendiğini belirterek, bu bakımdan devlete ve onu temsil eden organlara teşekkürlerini iletti.

1972'de İslamköy'de babasının ölümünü köylüler duyunca "eyvah dağ devrildi" sözleriyle acılarını ve kayıplarını ifade ettiklerini anlatan Şevket Demirel, "Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatını duyan köylüler ve esnaf 'eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik' dediler" diye konuştu.

Şevket Demirel, "Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi" dedi.

Yaptıklarına karşılık şimdi devletin ona büyük bir törenle borcunu ödediğini ifade eden Şevket Demirel, şunları söyledi:

"Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun.

Aile olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Yalnız Hazreti Mevlana 'benim en büyük düğün günüm ölüm günüm' demektedir. Ağlayıp, sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana'da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel'i ebedi istirahatgahına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.