TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Ayılar için "katliam ihaleleri" Lahey'e taşındı

Ayılar için "katliam ihaleleri" Lahey'e taşındı

Türkiye Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 15 ayının avlanmasıyla ilgili açtığı ihaleyi Lahey'deki Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na taşıdı.

Yayın Tarihi: 22/08/15 09:05
okuma süresi: 3 dak.
Ayılar için "katliam ihaleleri" Lahey'e taşındı
A- A A+

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türünün 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında avlanmasına izin vermişti.

İhaleye göre Artvin'de altı, Kastamonu'da beş, Sinop'ta üç ve Giresun'da bir olmak üzere 15 ayının vurulması planlanıyor. Bunlardan bir bölümü şimdiye kadar avlandı bile. Kastamonu'daki beş ayı ise 50 bin lira karşılığında ekim ayında avlanacak.

Cinayetin parayla satılır hali

'Av turizmi'nin iptali için, Hollanda'nın Lahey kentinde geçtiğimiz ay kurulan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na başvurduğunu açıklayan HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner, avcılığın Türkiye'de ve dünyada yasaklanması gerektiğini belirtti.

Bakanlığın 'Av turizmi' adı altında ihale açmasını 'cinayetin parayla satılır hali' olarak değerlendiren Özgüner, "Doğaya tamamen yabancı olan ve 'popülasyon kontrolü' iddiasıyla yapılan bu cinayetler kabul edilemez, tamamen bir insanlık suçu. Bakanlığın 'av turizmi' ihaleleri konusunda bugün, Türkiye'de bir ilk olarak Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na başvurumuzu gerçekleştirdik" dedi.

'Hastalıklı, sakat ve genetiği bozuk hayvanlar' avlanıyor

Bakanlık, 21 ilde yaban hayvanlarının avlanması için ihale yayınlamış, yaban keçisi, yaban koyunu, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, ceylan ve melez yaban keçisi gibi hayvanların parasının verilmesi halinde vurulabileceğini açıklamıştı.

Birçok yaşam savuncusu ise 'katliam ihaleleri'ne tepki göstermiş, WWF Türkiye'nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Change.org'da başlattığı imza kampanyasına en az 94 bin kişi destek vermişti.

WWF Türkiye, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bugün kendilerine yanıt verdiğini ve mektupta avlancak hayvanlar için "Üreme yeteneği düşmüş/düşme başlangıcında özellikle erkek bireyler ile popülasyon dinamiği açısından hastalıklı, sakat ve genetik bozukluğu olan bireyler öncelikle dikkate alınmaktadır" ifadelerinin yer aldığını açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.