TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Çankaya'da ihlâl toplantısı

Çankaya'da ihlâl toplantısı

Samsun mitinginin ardından Ankara'ya dönen Başbakan Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde güvenlik toplantısı yapıldı. Gündemde Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâli vardı.

Yayın Tarihi: 06/10/15 06:21
okuma süresi: 4 dak.
Çankaya'da ihlâl toplantısı
A- A A+

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Samsun'daki ilk mitinginin ardından Çankaya Köşkü'nde güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantının en önemli gündem maddesi Rus uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlâli oldu. Başbakan'ın programına son anda eklenen toplantının saat 21:30'da yapılması öngörülmüştü. Ancak toplantı 23.30 civarı başlayabildi ve yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Toplantıda Suriye'de yaşanmakta olan gelişmeler, Türkiye-Suriye sınır bölgesindeki hava ihlâlleri de dahil olmak üzere detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bundan sonra sınır bölgesinde herhangi bir ihlâlin yaşanması durumunda atılacak adımlar değerlendirilmiştir. NATO Konseyi'nde bugün yapılan görüşmeler ve sonrasında Türkiye ile dayanışma ifade eden açıklama memnuniyetle karşılanmıştır. Toplantıda Suriye ve Irak topraklarından ülkemize yönelen terör tehdidi ile yurt içinde sürdürülmekte olan terörle mücadele operasyonlarında gelinen son durum ayrıntılı bir şekilde görüşülmüştür. Vatandaşımızın güvenliğini sağlamak ve terör tehdidini bertaraf etmek için operasyonlar kararlılıkla devam ettirilecektir."

Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İbrahim Yaşar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, AK Parti İstanbul milletvekili Ali Sarıkaya, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar, Emniyet Genel Müdür Celalettin Lekesiz, Başbakanlık Basın Başmüşaviri Osman Sert, Başbakanlık Başmüşaviri Hatem Ete ve Başbakanlık Dışişleri Danışmanı Kemal Öken katıldı.

İhlâlle ilgili ilk değerlendirmesini pazartesi günü katıldığı Habertürk yayınında yapan Başbakan Davutoğlu, krizi gece boyunca takip ettiğini söyledi. Davutoğlu, "Bugün sabah Genelkurmay Başkanımıza ve Dışişleri Bakanımıza gerekli askeri ve diplomatik çalışmalar için talimat verdim. Akşam bir güvenlik toplantısı yapacağım" dedi.

Açıklamayı Dışişleri yaptı

Bugün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türk hava sahasını ihlâl eden bir Rus uçağının Türk uçaklarınca engellendiği duyuruldu. Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Rus Büyükelçisi durumun bir kez daha tekrarlanmaması konusunda uyarıldı.

NATO "sorumsuz" olarak nitelediği olayı sert bir dille kınarken, ABD Dışişleri "pervasızca" yapılan bu hareketin gerilimi artırmasından endişe ettiklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Türkiye hakkı gereği uçağı düşürebilirdi" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı 5 Ekim akşamı açıklama yaptı. SU-30 tipi Rus jetinin Türk hava sahasına sadece birkaç saniyeliğine girdiğini savunan Bakanlık, "Olay, kötü hava koşullarının bir sonucuydu. Arkasında komplo teorileri aramaya gerek yok" açıklamasını yaptı.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.