TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Erdoğan'dan Putin'e tehdit: "Akkuyu'yu başkası yapar"

Erdoğan'dan Putin'e tehdit: "Akkuyu'yu başkası yapar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'nın Türk hava sahasını birden fazla defa ihlâl etmesi ve bu tutumun etkilerine değinen Cumhurbaşkanı, "Putin ile görüşecek misiniz?" sorusuna "Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz.

Yayın Tarihi: 08/10/15 13:00
okuma süresi: 5 dak.
Erdoğan'dan Putin'e tehdit: "Akkuyu'yu başkası yapar"
A- A A+

Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok" dedi. Erdoğan, yapımını Rusya'nın üstleneceği Mersin Akkuyu nükleer santrali projesi ile ilgili de, "Rusya yapmazsa başkası yapar" dedi.

'NATO hava sahasını ihlâldir'

Erdoğan, Rusya'nın özellikle komşu ve işbirliği içinde olduğu Türkiye'ye yönelik tutumunun hoş olmadığını belirtti;

"NATO'nun verdiği mesaj son derece açık: Türkiye'nin hava sahasının ihlâli, NATO hava sahasını ihlâlidir. Rusya'nın bu ihlâllerle ilgili açıklamaları ciddiyetle bağdaşmıyor. Rusya'nın Türkiye gibi kendisiyle komşu olan; dahası, üst düzey işbirliği konseyi mekanizmasının yürürlükte olduğu bir ülkeye yönelik bu tür ihlâller yapmış olması elbette hoş değil."

Rusya'nın gerilimi sıcak çatışmaya dönüşme ihtimali görmeyen Erdoğan, Putin ile bir kez daha görüşmenin de bir anlamı olmadığını söyledi;

"Rusya'nın böyle bir şey (sıcak çatışma) yapacağına ihtimal vermiyorum. NATO Konseyi'nin hemen bir olağanüstü toplantı yapması da işin ciddiyetini gösterdi. Putin'le arife günü uzun bir görüşme yaptık. Ardından Suriye'deki hava operasyonları üzerine telefon görüşmemiz de oldu. Ondan sonra neler yaşandığı ortada. Hava sahası ihlâli oldu. Bu ihlâller ciddiyetle bağdaşmıyor. Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok."

'Derdi Lazkiye'ye üs kurmak'

Cumhurbaşkanı, "Rusya da ABD de IŞİD'le mücadele için PYD'yi destekleyeceklerini söylüyorlar. Bu konuda aynı noktada birleşmiş olmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi;

"Türkiye'nin söz konusu olduğu bir meselede, ABD ve Rusya'nın tümüyle aynı çizgide olabileceklerini düşünmüyorum. Her şeyden önce Türkiye, ABD ile müttefik ve NATO üyesi. Türkiye'ye yapılacak bir yanlışlıkta her iki ülkenin aynı çizgide olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Mümkün değil.

PYD'nin PKK ile iç içe olduğunu herkesin bilmesi lazım. Rusya, 'Irak davet ederse, DAİŞ için orada da hava operasyonu yapabiliriz' diyor. Rusya, Suriye'de DAİŞ'i vurmuyor ki! Bir kere ağızlarından kaçırarak, 'Rejime karşı her unsur bizim için teröristtir' dedi. Sonra toparlamaya çalıştı.

Görünen o ki asıl derdi, Lazkiye'de üs kurmak, Suriye'de askeri varlıklarını güçlendirmek. Oraya 50 uçak gönderdiler. Ciddi bir askeri oluşum içindeler. NATO Konseyi'nden sonra, başta ABD olmak üzere tüm ülkelerin ortaya farklı bir tavır koymaları gerekecek. Mevcut durumu kabullenemeyiz."

"Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar."

Erdoğan, "Rusya, Türkiye için önemli bir ticari partner. Doğalgazla ilgili projeler, Mersin Akkuyu gibi projeler, nasıl etkilenir?" sorusuna şu yanıtı verdi;

"Bu tek taraflı bir konu değil. Aynı zamanda Rusya'nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu'yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya. Rusya'nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye'yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. Rusya da iyi düşünmek durumundadır. Türkiye-Rusya arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi mekanizması var. Bu tür bir mekanizmayı kaybetmek herhalde Rusya açısından da yanlış olur. Biz de bunların kaybedilmesini istemeyiz elbet. Rusya'nın bunların kaybedilmesine yol açacak adımlar atması bizleri üzüyor. Bu hadiselerde duygusal davranamayız."

'Obama ile görüşeceğim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın agresif hamlelerine karşılık ABD'den karşı bir hamle gelmediği hatırlatılması üzerine, "Suriye konusunda Türkiye-ABD görüşmeleri çok önceden başladı. Uzun zamandır görüşmelerimiz sürüyor. Gelinen son durumu da, dışişleri bakanlarımız, askeri yetkililerimiz görüştüler, görüşüyorlar" dedi.

Erdoğan, "Muhtemelen önümüzdeki hafta, ben de Obama'yla telefon görüşmesi yapabilirim. Bu şekilde konuyu teferruatlı biçimde de ele alabiliriz" diye devam etti.

Kaynak: Hürriyet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.