TÜRKİYE
okuma süresi: 7 dak.

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüştü

Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüştü

Başbakan Davutoğlu ve CHP lideri Kılıçdaroğlu 1,5 saat Ankara'daki saldırıyı görüştü. Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini Davutoğlu'na ilettiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 12/10/15 08:24
okuma süresi: 7 dak.
Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu görüştü
A- A A+

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü. İki lider, Ankara'da cumartesi günü meydana gelen bombalı saldırıları konuştu.

Başbakanlık görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Görüşmede menfur terör saldırısının halkımızı derinden üzüntüye sevk ettiği bir kez daha vurgulanarak terör eylemlerinin kaynağı, amacı ve hedefi ne olursa olsun topyekün lanetlenmesi gerektiğinin altı çizilmiştir." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Görüşmede, olayın akabinde devlet birimlerinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulunulmuş, terör eyleminin tüm yönleriyle aydınlatılması ve faillerin hukuk önünde hesap vermesi için yapılan çalışmaların ivedilikle sonuca ulaşmasının önemi kaydedilmiştir.
Bu çerçevede bundan sonraki süreçte gelişmelerle ilgili yakın diyalog ve bilgi alışverişi içinde olunması kararlaştırılmıştır.
Milletimizi topyekün büyük bir acıya sevk eden bu hain saldırı karşısında tüm partilerin, sivil toplum örgütlerinin ve medyanın sorumlu ve yapıcı bir dayanışma içinde olması gerektiği kanaati paylaşılarak, yaşanan menfur hadiselerin demokrasimize ve seçim güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturmaması gerektiği ifade edilmiştir.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çağrısı üzerine gerçekleşen görüşmede tüm toplum kesimlerinin bu tür olaylara karşı yek vücut olarak dayanışma sergilemesinin önemi vurgulanmıştır."

'İki bakan istifa etmeli'

Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yaptığı basın toplantısında "Bu kadar ağır olayı Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan hiçbir vatandaş sindiremez. " dedi. CHP lideri, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanı'nın olay sonrası açıklamalarını da eleştirirken, "Bir gazeteci arkadaşımızın sorusu üzerine İçişleri Bakanı güvenlik açığının olmadığını, önlemlerin alındığını ama önlemlerin Kızılay'da alındığını, toplantı yerinde alınmadığını itiraf etti. Sayın Davutoğlu'na bu İçişleri Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini söyledim. Suudi Arabistan'da bile kral bu tür olaylarda belli kararları alırken, biz bu olayda kimi sorumlu olarak alacağız karşımıza? Bu işin siyasi sorumlusu kim? Sayın Bakan görevinden alınmıyorsa azledilmesii gerektiğini ifade ettim." dedi.

'Adalet Bakanı'nın görüntüsü ibretlik'

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Kenan İpek'in saldırı sonrası basın toplantısındaki 'istifa sorusu'na karşı verdiği tepkiye atıfta bulunarak "Adalet Bakanı'nın görüntüsü tam bir ibretlik. Toplum ağır bir travma yaşıyor, Adalet Baıkanı gülümsüyor. Adalet Bakanı o koltukta oturamaz. Sayın Davutoğlu'na ilettiğimde kendisi olayın raporunu beklediğini, ona göre karar verileceğini söyledi.Ama bu iki bakan rapor beklenmeden görevden alınmalılar. Bu yapılmadığı taktirde, bu olay daha çok su kaldırır." dedi.

'Demirtaş kenarda bırakılmamalı'

Davutoğlu'na "Sayın Selahattin Demirtaş'ın da kenarda bırakılmaması gerektiğini söyledim" dediğini aktaran CHP lideri, "Hukuk sistemine göre kurulan bir siyasal partinin genel başkanı. Hem ayrımcılık yapmayacağız diyoruz, bölücülük yapmayacağız diyoruz, siyasi partiler arasında ayrımcılık yapıyoruz. Tam tersine, Başbakanlık koltuğunda oturan kişinin herkese aynı mesafe olması gerektiğini ifade ettim." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken de Başbakan'ın Demirtaş ile son açıklamaları nedeniyle şu an görüşme planı olmadığını ama böyle bir görüşmenin ilerde gerçekleşebileceğini de söyledi.

'2 erkek canlı bomba'

CHP lideri, Başbakan Davutoğlu'nun kendisine 2 erkek canlı bomba olduğu yönünde bilgi verdiğini de dile getirdi. Herhangi bir örgüt ismi geçmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu; "Ankara'daki patlamayla ilgili bilgi verildi. Bazı ayrıntılar var ama kamuoyuyla paylaşmak doğru olmaz. İki canlı bomba, ikisinin de erkek olduğu söyleniyor. Arkasındaki örgüte ilişkin bir isim verilmedi. Görüşmede Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı bazı konularda bilgi verdi. MİT Müsteşarı toplantıya gelmedi" dedi.

'Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Demirtaş'tan randevu talep etti'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan da randevu talep etti.

Kılıçdaroğlu görüşme öncesinde, bombalı saldırıların olduğu Ankara Garı'nın önüne karanfil bıraktı. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Ankara Tren Garı önüne giden Kılıçdaroğlu'nu CHP milletvekilleri ve partililer karşıladı.

Ankara'daki saldırı hakkında basın açıklaması yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP liderleriyle görüşmeyi planladığını söylemişti. Kılıçdaroğlu, Çankaya Köşkü'nde görüşme davetini kabul ederken MHP'den ret yanıtı gelmişti. Başbakanlık, "MHP Genel Başkanlığı, 'Sayın Başbakan, Sayın Bahçeli'nin 'hayır' cevaplarına alışık olduğu için bu görüşme talebine de 'hayır' diyoruz' ifadesi ile reddedilmiştir" demişti.

[Fotoğraf: AA]

DİSK, KESK ve TTB'ye başsağlığı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, barış yürüyüşünü düzenleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Bayazıt İlhan, KESK Başkanı Lami Özgen ve DİSK Başkanı Kani Beko'yu telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, TBB Merkez Konsey Başkanı İlhan, KESK Başkanı Özgen ve DİSK Başkanı Beko ile telefonda görüştü. Başbakan Davutoğlu'nun, görüşmede, "Bu saldırı TTB'ye, KESK'e, DİSK'e ve Türk Mimar ve Mühendisler Odası'na (TMMOB) değil, hepimize yapılmış bir saldırıdır. Orada hayatını kaybeden herkes kardeşimiz ve vatandaşımızdır. Başımız sağ olsun diyorum. Bu olayın aydınlatılması için her türlü talimatı verdim" ifadesini kullandı.

Cumartesi günü, öğle saatlerinde yapılması planlanan 'Emek, barış, demokrasi' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önünde, saat 10:00 sıralarında 2 patlama olmuştu. Şu ana kadar 90'ın üstünde kişi hayatını kaybetti. Garın önünde toplanan katılımcılar Sıhhiye Meydanı'na gidip burada miting yapmayı planlıyordu.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.