TÜRKİYE
okuma süresi: 8 dak.

Kurtulmuş: "5'er kiloluk fabrikasyon TNT bombaları kullanıldı"

Kurtulmuş: "5'er kiloluk fabrikasyon TNT bombaları kullanıldı"

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'daki saldırıda iki intihar saldırganının 5'er kiloluk fabrikasyon TNT bombaları kullandıklarını ve yöntemlerinin Suruç saldırısıyla benzer olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 13/10/15 08:00
okuma süresi: 8 dak.
Kurtulmuş: "5'er kiloluk fabrikasyon TNT bombaları kullanıldı"
A- A A+

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuştu. Toplantının gündeminde Ankara'daki intihar saldırıları vardı. Saldırıya dair soruşturmanın sürdüğünü ve bu nedenle her detayı paylaşamayacağını belirten Kurtulmuş, olayda iki intihar saldırganının olduğunun artık neredeyse kesinleştiğini söyledi.

'5 kiloluk TNT'

"Cumhuriyet Başsavcılığının gizlilik kararı dolayısıyla bu konu netleşmeden resmi açıklama yapamıyoruz" diyen Kurtulmuş, saldırganların kimlikleri ya da örgüt bağlantıları hakkında da bilgi vermedi.

"Fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilo olduğu anlaşılıyor" diyen hükümet sözcüsü, istihbarat çalışmalarından alınan sonuçların saldırıyı Suruç'taki eyleme benzer kıldığını ifade etti. Kurtulmuş, "Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı, bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor" dedi.

'Olağan dışı şüpheliler'

İki emniyet başmüfettişinin olayla ilgili görevlendirildiğini söyleyen Kurtulmuş, çok sayıda gözaltı olduğunu da sözlerine ekledi. Hem olağan şüpheliler üzerinde, hem de olağan dışı şüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığını belirten Başbakan yardımcısı, "Bu konuda gerekli ve sonuç alıcı adımların atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiğini bir kere daha ifade etmek isterim" dedi.

Ölen ve yaralananların yakınları

Kurtulmuş, "5233 sayılı yasa kapsamında ölenlerin yakınları ve mağdur kalanlar için yasa neyi emrediyorsa bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması bakanlar kurulunda gündeme geldi" dedi.

Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması, kamu kurumlarında iş bulunması ve çocuklarının okutulması için de gerekli talimatların verildiğini belirten Kurtulmuş, halen Ankara'da yaralı yakınlarını bekleyenlere otel tahsis edilmesi için gerekli bakanlıklara da talimat verdiklerini açıkladı.

Seçim güvenliği vurgusu

Saldırganların en önemli amaçlarından birinin de 1 Kasım Genel Seçimini güvenliksiz bir ortam yaptırmak olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Siyasi partiler dahil herkes barış dilini kullanmalı. Tüm partilerin düşmanlık dilini değil, rekabet dilini kullanmalarını umuyorum" diye konuştu.

Şırnak'taki olayın fotoğrafı

Hükümet sözcüsü Kurtulmuş, Şırnak'ta polis aracına bağlanmış ceset görüntüsü hakkında da konuştu. "Bu bir insanlık suçudur" diyen Kurtulmuş, olayın sorumlusu iki güvenlik görevlisinin açığa alındığını ve haklarında gerekli işlemlerin yapılacağını açıkladı.

Eylemci listesi açıklaması

Kurtulmuş'un açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularına geçildi. Kurtulmuş'a Başbakan Davutoğlu'nun Kuzey Irak'tan Türkiye'ye canlı bombaların girdiğine dair ihbarlar ve bir listeden söz ettiği hatırlatıldı.

Listenin intihar eylemi gerçekleştirecek şüphelilere ait olması söz konusuyla bu kişilerin neden yakalanmadığı yönündeki soruya Kurtulmuş burada kastedilenlerin insan ismi olmadığı yanıtını verdi.

Suriye'nin kuzeyinde birçok örgütün fedai olarak gösterdiği isimler olduğunu söyleyen Kurtulmuş, insanların ve bombaların sınırdan ayrı ayrı girdiğini ve hiçbirisinin birbirini tanımadan, geldikleri şehirlerde bağlantı kurmadan eylemler yapabildiğini söyledi.

Emniyet ve istihbarat teşkilatlarının her gün çok sayıda ihbar değerlendirdiklerini ve birçok eylemi önlediğini ifade eden Kurtulmuş, üst düzey bir yargı görevlisine yapılacak saldırının yakın zamanda önlendiğini belirtti.

'Başka istihbarat birimlerinin lojistik desteği olabilir'

"Belki bu terör örgütlerinin arkasında lojistik destek, başka istihbarat birimlerinden istifade ettikleri olabilir" diyen Kurtulmuş, "Keşke bu istihbarat önceden alınabilseydi' deniyor. Bunu mazeret olarak söylemiyorum ama olayın zorluğunu anlamanız için söylüyorum. Her zaman önlemek mümkün olmuyor. 11 Eylül saldırısı, Londra Metrosu saldırısı, İstanbul'daki HSBC saldırısı, Madrid'deki saldırılar bunlardan bazıları. Canlı bomba yada ona o emri veren 3 kişiden ibaret değil terör dediğiniz şey.

Bir yabancı gazetecinin PKK'nın 1 Kasım'a kadar eylemsizlik kararı aldığını hatırlatarak çözüm sürecinin yeniden başlamasının mümkün olup olmadığı sorusu üzerine Kurtulmuş, şöyle yanıt verdi:

"PKK'nın bir silahsızlanma ya da ateşkes çağrısı yapmış olması tek başına yeterli değildir. Önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Biz Türkiye'de özellikle 20 Temmuz'dan sonra durduk yerde hükümet tek başına terörle mücadeleyi başlatmadı.

Suruç'ta bir katliam oldu. Arkasından güvenlik kuvvetlerimize karşı sistematik bir şekilde PKK güçleri tarafından ya da PKK'ya muzahir unsurlar tarafından saldırılarda bulunuldu. Onlarca güvenlik görevlimiz şehit oldu.

Dolayısıyla, seçimden sonra başlayan süreci yani silahların ateşlenmesi sürecini hükümet başlatmamış, bizzat PKK başlatmıştır. PKK, DAEŞ, diğer terör örgütleri. Yeniden silahlı mücadeleyi başlatan PKK'nın amasız, fakatsız, şartsız silahları betona gömmesi lazım."

İstifası istenen bakanlar

Bir gazeteci olaydan sonra İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'na yönelik eleştirileri anımsatarak kurulda istifalarının gündeme gelip gelmediğini sordu.

"Bu bakanlarımızın politik kimlikleri yok, bağımsız kimlikleriyle bu hükümette yer aldılar" diyen Kurtulmuş, "Soruşturma kapsamında olayın mahiyeti ortaya çıkacak. Üstü örtülecek bir mesele değildir. İçişleri bakanımız değerli bir teknokratımızdır. Soruşturma sonucuna göre sayın içişleri bakanımız kararını verir" diye konuştu.

İsrail'in saldırıları

Numan Kurtulmuş, Filistin ve Gazze'de İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik tavrının da son günlerden yeniden saldırganlaştığını ifade etti.

"İsrail, polisi ve güvenlik kuvvetlerinin gücüyle Filistinlilere hem Batı Şeria'yı hem eski Kudüs'ü hem de Gazze şeridini yaşanmaz hale getiriyor" diyen Kurtulmuş, "12 kişi güvenlik kuvvetleri tarafından öldürüldü. Çok sayıda kişi tutuklanmış, evlerine baskınlar düzenlenerek hayat zindan haline getirilmeye başlanmıştır" Kurtulmuş, "İsrail bu saldırgan tavrından vazgeçmedikçe, Ortadoğu'da suların durulamayacağını ifade etmek isterim" dedi.

Rusya'nın ihlâlleri

Kurtulmuş, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlâllerine dair de şu açıklamayı yaptı:

"Biz Türkiye ile Rusya ilişkilerinin bu gerilimin bir parçası haline getirilmeyeceğini, Rusların da bu hususa özen göstereceğine inanıyoruz. Türkiye kendi topraklarını koruyacak, kendi egemenliğini koruyacak durumdadır. Türkiye'nin egemenliğini korurken yapılan sınır ihlallerinin de gerçekten Türkiye'nin tahammül edemeyeceği, kabul edemeyeceği bir durum olduğunu ifade etmek istiyorum. Rusya'nın da Suriye'deki yeni oyunun bir parçası olarak Türkiye'yi karşısına almayacağını ümit ediyorum."

Kaynak: Al Jazeera, AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.