TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

AB'den Türkiye'ye 3 milyar Euro

AB'den Türkiye'ye 3 milyar Euro

Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar euro'luk maddi destek sağlayacak. Ayrıca AB ile Türkiye arasında her sene iki zirve yapılmasına karar verildi. Öte yandan zirve sırasında Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Güney Kıbrıs Lideri Anastasiadis'in samimi görüntüleri dikkat çekti. Davutoğlu zirve sonrası yaptığı açıklamada,"11yıl sonra tarihi bir toplantı yaptık.2016 dönüm noktası.Üyelik hayal değil. Kıbrıs Sorununda da iradeliyiz" dedi.

Yayın Tarihi: 29/11/15 21:48
okuma süresi: 3 dak.
AB'den Türkiye'ye 3 milyar Euro
A- A A+

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüldüğü AB-Türkiye Zirvesi sona erdi. Belçika'nın başkenti Bürüksel'de düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi. Zirve sonra Davutoğlu, Tusk ve Junker düzenlenen basın toplantısında konuştu.

İlk olarak söz alan Tusk, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro verileceğini söyledi. Tusk, "Bugün bir araya gelmemizin neden sığınmacı krizi. Oyunun kurallarının değiştiğini görmekteyiz. Fikir birliğine vardığımız konulardan birisi, Türkiye'nin katılım sürecinin yeniden canlandırılması" diye konuştu.

Her sene iki zirve

Davutoğlu ise konuşmasında "Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada 3 milyar euro Türkiye'ye verilmemektedir. Burada esas olan yükü paylaşmaktır. Savaşın kurbanlarına Türkiye yardımcı olmaya devam edecektir. İstikrarsızlıkları çözmek için omuz omuza duracağız.

AB ile) Vize serbestisi konusunda bir takvim ortaya kondu. (2016 yılının) mart ayında ilk rapor, haziran ayında geri kabul anlaşmasının uygulanması ve ekim ayında da vize muafiyetinin devreye girmesi. Bunun için bizim yapacaklarımız da var AB'nin de yapacakları var."

Junker'den vize açıklaması

Jean-Claude Juncker ise vize serbestisine ilişkin "Öncelikle yapılması gereken şeyler var. Bütün gereklilikler sağlanırsa, vize serbestisi 2016 sonbaharında gerçekleşebilir" dedi.

Tusk: Standartlarımız belli

AB'nin standartlarının belli olduğuna işaret eden Tusk ise "İki taraf da bugün bu sürece ivme kazandırdı. Fakat standartlar mevcudiyetini korumaktadır. Sizin kararlılığınız nedeniyle biz çok umutluyuz. Fakat bizim standartlarımız aynıdır" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu: Türkiye'ye verilen bir para değil

Türkiye'nin ortak eylem planına ilişkin sözlerini yerine getireceğini söyleyen Davutoğlu, "Bizmi amacımız çözüm bekleyen sorunlara odaklanmaktı. Ortak eylem planını hayata geçirirsek mülteci sorunu uygun bir şekilde ele alınacaktır. 3 milyar euro da mülteciler için harcanacaktır. Bu Türkiye'ye verilen bir para değildir, sığınmacılar içn harcanacaktır. Amacımız insan tacirlerini engelleyerek Avrupa'ya gidecek sığınmacı sayısını azaltmaktır" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.