TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Binali Yıldırım: "İsrail ile ilişkiler normalleşti"

Binali Yıldırım: "İsrail ile ilişkiler normalleşti"

Mavi Marmara saldırısı sonrasında kopan Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler yeniden normale döndü. Başbakan Binali Yıldırım, yapılan anlaşmanın detaylarını anlattı.

Yayın Tarihi: 27/06/16 13:37
okuma süresi: 4 dak.
Binali Yıldırım: "İsrail ile ilişkiler normalleşti"
A- A A+
Mavi Marmara saldırısı sonrasında kopan Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler yeniden normale döndü. Başbakan Binali Yıldırım, yapılan anlaşmanın detaylarını anlattı.

Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gerginlik, 6 yıl sonra uzlaşmayla sona erdi.??Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'dan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Roma'dan saat 13.00'te açıklama yaptı.

Binali Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

Müzakerelerle dün itibarıyla mutabakat metni üzerinde uzlaşıldı. Metin iki ülke tarafından parafe edildi. İlişkilerin normale dönmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. En kısa sürede büyükelçilikler karşılıklı faal hale getirilecek.

Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. 2013 yılında Netanyahu, Sayın Cumhurbaşkanımızı, o dönemki Başbakanımızı arayarak özür dilemişti. Anlaşmaya yönelik ilk adım atılmıştı.

Mavi Marmara baskınında yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödenecektir. Bu da 20 milyon dolardır.

Cuma günü ilk gemimiz İsrail Aşdod Limanı'na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecektir. Elektrik ve su ihtiyacının kaldırılması için çalışmalara başlanacak.?Gazze'de inaşaatı tamamalanan 200 yataklı dostluk hastanesinin bir an önce hizmete alınması mutabakatı yer alıyor.

TOKİ'nin Gazze'de konut projesi var. Bunun da önünü bu şekilde açmış oluyoruz. Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusu da yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geliyor. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz.

Bu mutabakatla İsrail'le ilişkiler normalleşmiş oluyor. Ambargo Türkiye'nin ölçülüğünde büyük ölçüde kalkımış oluyor. Tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor.

Gazze'ye yardım AFAD koordinasyonunda olacak. Meclis süreci, yarın imzalanacak. Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek.

Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik ekonomi ve bölgesel işbirliğinde olacak.?Büyükelçiler en kısa sürede atanacak. Bu süre haftalar anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

(İsrailli gazetecinin sorusu üzerine) Sen mutabakattan tam emin değilsin. Bunu almak için yıllar aldı. Bu önemli bir adımdır. İsrail ve Türk hükümetine görevler düşmektedir. Hem Türk hem İsrail halkının yararınadır. Münferit olayları şu anda değerlendirmek pek sağlıklı olmaz.?Tazminat konusu şöyle işleyecek. Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatıracak. Bu tazminatın hak sahiplerine iletilmesini Türkiye sağlayacak. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşmeler çok önceden yapılmıştır, gerekirse yeniden yapılacaktır.

Böyle bir normalleşme Rusya ile neden olmasın? İrade sahiplerine düşen milletimizin beklentilerini karşılamaktır. Güzel gelişmeler oluyor.

Türkiye, Alman Savunma Bakanı'na izin verecek. Rahatlıkla ziyaret edebilir.

Gazze'de fiili bir durum var. Orada ölüm kalım savaşı veriliyor. Türkiye mazlum, mağdur, ezilen hakların yanındadır.

Her şey Türkiye'nin kontorlü ve gözetimindedir. Amaç orada yaşayanların nefes almasını sağlamaktır.

Biz diplomatik ilişkilerin normale dönmesini konuşuyoruz. Mutabakatın içeriği bellidir.

Biz bir ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sonucu mutabakata vardık.

Yardım gemileri Mersin'den hareket edecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.