TÜRKİYE
okuma süresi: 8 dak.

Bordo Bereliler Suriye'ye girdi!

Bordo Bereliler Suriye'ye girdi!

TSK ve koalisyon uçakları tarafından Cerablus'ta IŞİD'e yönelik askeri harekat başlatıldı. TSK, IŞİD hedeflerine yönelik top atışları düzenledi.

Yayın Tarihi: 24/08/16 07:39
okuma süresi: 8 dak.
Bordo Bereliler Suriye'ye girdi!
A- A A+

Cerablus'ta, TSK ve koalisyon uçakları tarafından IŞİD'e yönelik askeri harekat başlatıldı.

Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi. TSK, IŞİD hedeflerine yönelik top atışları düzenledi.

Hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. Öte yandan Bordo Bereliler, sızma harekatıyla Suriye topraklarına girerek IŞİD'in direncini kırmak için nokta operasyonlar düzenledi.

Özgür Suriye Ordusu da Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor. Havadan 12, karadan ise 81 hedef imha edildi.

Tanklar, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vurdu.

HAREKATIN ADI: FIRAT KALKANI

Harekatın adının ''Fırat Kalkanı'' olduğu bildirildi.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapıldı.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. F-16'lar Cerablus ve Keklice'de hedefleri vurdu.

Hava Kuvvetleri'nce 12 hedef vuruldu ve bunların tam isabet teyidi alındı.

Askeri kaynaklardan, tespit edilen 81 hedefe topçu ve çok namlulu roketatarla 294 atım yapıldığı, atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

TANKLAR, SURİYE TOPRAKLARINA GİRDİ

Aynı zamanda görünür hedefler sınırdaki tanklarla vuruldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar ilerleyen saatlerde Suriye'ye giriş yaparak IŞİD hedeflerini vurdu.

Suriye'nin kuzeyindeki harekat kapsamında geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi.

Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahı'ndaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

DAKİKA DAKİKA NELER YAŞANDI?

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı.

Saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı.

Saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatı, saat 06:08'de gerçekleşti. Saat 06:10 ve 06:30'da da hava harekatlarının yapıldığı belirtildi.

Saat 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetleri'nce vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

Saat 09.00'da askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef imha edildi.

Saat 09.14'te Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştü.

09.48'de harekatın adı açıklandı: Fırat Kalkanı

Saat 10.09'da İçişleri Bakanı Efkan Ala, ''Bu bölgede Türkiye'ye yönelik artık yakın tehlike değil açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 havan mermisi attılar Karkamış'a, bugün bir tane attılar, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur. Türkiye'nin en meşru hakkıdır, yetkisidir, bu çerçevede faaliyetleri devam etmektedir. Aldığımız inisiyatif bölgede devam etmektedir. Ne zamana kadar? Bu tehdit ortadan kalkıncaya kadar, sınırımızdaki terör tehdidi ortadan kalkıncaya kadar'' açıklamasını yaptı.

Saat 10.25'te 81 hedefe 294 atış yapıldı. Atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

Saat 10.41'de ABD'li bir yetkiliden ''Harekata havadan koruma sağlayacağız'' açıklaması geldi.

Saat 11.02'de sınırda çatışma yoğunlaştı. Tanklar, Suriye topraklarına girerek IŞİD hedeflerini vurmaya başladı.

BORDO BERELİLER SURİYE'DE

TSK özel kuvvetleri unsurları, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

ÖSO DA KARADAN İLERLİYOR

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor.

Askeri harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

Terör örgütü IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor.

Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor.

Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

TC BAŞBAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütüİŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır."

"TÜRKİYE, RUSYA-İRAN EKSENİNE KAYINCA ABD RAZI OLDU"

Hürriyet gazetesinden Fikret Bila, NTV yayınında Cerablus'a yönelik harekatı yorumladı:

"Türkiye'nin uzun süredir savunduğu ve hazırlık yaptığı bir harekat. Türkiye Cerablus ile Azez arasının güvenli bölge haline getirilmesini talep ediyordu. Yani IŞİD'in buradan çıkarılmasını ve yerine de YPG'nin sokulmamasını savunuyordu Türkiye. Bu bölgenin Suriye'den Türkiye'ye göç edenlerin yerleşebilecekleri bir yer haline getirilmesi de planlanıyordu. Güney sınırında sadece PKK - PYD'nin kontrol ettiği bir koridora engel olmakta hedeflerden bir tanesiydi.

Türkiye bu tezini özellikle ABD ile tartışıyordu ama ABD bu fikre yanaşmıyordu ve bu nedenle ilişkiler gerilmişti. Son politika değişikliğinin etkisi olarak değerlendirebiliriz. Türkiye'nin ABD'nin bu tutumuna karşılık Rusya - İran eksenine doğru kayması, ABD'nin tutumunu değiştirmiş olabilir.

Türkiye karadan giriş yapmayacak diye biliyoruz ama kara atış unsurlarının atışlarıyla IŞİD'i güneye doğru sürmeye çalışacak ve boşalan yere de Özgür Suriye Ordusu'nun girmesi hedefleniyor. Türkiye'nin desteklediği, ağırlıklı olarak Arapların olduğu bu unsur içerisinde Türkmenler de var."

"RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİNDEN BU YANA BİR İLK OLUR"

ABD açısından da IŞİD'in Cerablus'tan çıkarılarak Rakka'ya doğru çekilmesi ve buraya yapılacak çok uluslu harekat ile IŞİD'in tamamen temizlenmesi hedefleniyor.

Yapılan bu harekatta koalisyon uçakları IŞİD'i havadan bombalıyor ve bu harekat içinde Türk jetleri de varsa, bu Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım'dan bu yana Suriye hava sahası içinde ilk kez bir harekatta yer alınmış olacak. Bu da Türkiye ile Ruya'nın vardığı bir anlaşmayla ortaya çıkan yeni bir durum demektir. Böyle ise, Rakka'ya yönelik büyük operasyona da katılması mümkün olacaktır Türkiye'nin."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.