TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Türkeş'ten Kıbrıs için "başka yol" uyarısı

Türkeş'ten Kıbrıs için "başka yol" uyarısı

Türkeş, "Anlaşmazlıkta anlaşırsan o zaman Türk tarafının izolasyonlarıyla ilgili Batı'nın yaptığı haksız uygulamaları vesaire dikkate getireceğiz ve onları rahatlatmak için başka yollara başvuracağız" dedi.

Yayın Tarihi: 09/12/16 10:09
okuma süresi: 5 dak.
Türkeş'ten Kıbrıs için "başka yol" uyarısı
A- A A+
Türkeş, "Anlaşmazlıkta anlaşırsan o zaman Türk tarafının izolasyonlarıyla ilgili Batı'nın yaptığı haksız uygulamaları vesaire dikkate getireceğiz ve onları rahatlatmak için başka yollara başvuracağız" dedi.

Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması üzerine sonuçsuz kalan Kıbrıs müzakerelerine, "enerji alanı" doping etkisi yarattı. Barış müzakerelerindeki tıkanıklık, "enerji diplomasisiyle" aşıldı. Müzakereleri tıkayan Rum tarafı, Doğu Akdeniz enerji HUB'ını devreye sokmak isteyen İsrail ve Batılı ülkelerin diplomatik girişimleriyle masaya döndürüldü.

Müzakerelerde gelinen son aşamayı değerlendiren Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, garantör ülke olarak Türkiye müzakerelere hiçbir şekilde müdahale etmezken Rum tarafının, "Yunanistan'a sorayım, diğer partilere sorayım" deyip sonra da müzakereleri bitirdiğini söyledi. Batı'nın enerji ve başka sebeplerle anlaşmaya varılması için devreye girdiğini ve Rum tarafını masaya dönmeye zorladığını anlatan Türkeş, "Eğer bu sefer olmazsa, Rum tarafı en ufak bir anlaşma niyeti, asgaride iyi niyetini göstermediği taktirde o zaman anlaşamadığımızda mutabık kalacağız. Anlaşmazlıkta anlaşırsak o zaman Türk tarafının izolasyonlarıyla ilgili Batı'nın yaptığı haksız uygulamaları dikkate getireceğiz ve başka yollara başvuracağız" dedi.

"OYUNLARI TAMAMEN AÇIĞA ÇIKTI"

Baştan beri söylediğimizin haklılığı ortaya çıktı. Rum tarafı, Kıbrıs Rum Kesimi oradaki bir uzlaşmaya yanaşmayan taraf. Ama batının desteğini arkasına alarak bugüne kadar hep 'ben istiyorum öbür taraf, şahinler Kıbrıslılar istese Türkiye istemiyor' falan... Son 1-1.5 yıldır bizim uyguladığımız siyaset gereği bunların oyunu tamamen açığa çıktı. Burası müdahale etmiyor, hiçbir şekilde. Biz etmiyoruz ve edilmemesinin gerektiğini de düşünüyoruz.

"FEVKALADE İYİ YÜRÜTÜYORLAR"

Sayın Akıncı (KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı) ve Sayın Nami (Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami) fevkalade iyi yürütüyorlar. Bizim dönemimizde bu barış sağlanmış olsun gayreti içindeler. Hatta zaman zaman biraz fazla bile gayretli oluyorlar. Buna da hiçbir müdahale yok. Buna rağmen Rum tarafı kımıldamıyor. 'Sen nasıl kımıldamıyorsun kardeşim' falan. Şimdiye kadar 'biz aramızda anlaşalım, 5'li toplantı yapacağız' derken ilk grup toplantının arkasından 'ben bir gideyim Yunanistan'la bir görüşeyim' falan. Yunanistan'la senin o safhada görüşeceğin bir şey yok ki yani.

RUM TARAFINA "YUNANİSTAN" TEPKİSİ

Tarafların uzlaşması gereken kısmı siz yapıyorsunuz. Akıncı, 'Türkiye ile görüşeyim' diyor mu? Demiyor. Biz Akıncı'ya 'gel bakalım bunu anlat' diyor muyuz? Onu da demiyoruz. E, sen niye görüşüyorsun? Bu işi yayma. Arkasından döndü, 'Ada'dakilerle görüşeyim.' Ada'da görüşeyim dediği, kendi seçimi için destek almaya kalktığı ufak partiler. Bunların hepsinin de anlaşmaya karşı partiler olduğunu biliyoruz.

"ANLAŞMA OLMASI GEREK"

Bu sefer onlarla görüşmenin neticesinde de masadan kalktı. Şimdi Batı onları zorluyor. Bu enerji sebebiyle, başka sebeplerle anlaşmanın olması gerektiğine zorluyor. Biz de bekliyoruz. Şu anda durum böyle. Batı'daki muhataplarımıza da söylüyorum. Bu sefer eğer olmazsa Rum tarafı en ufak bir anlaşma niyeti, asgaride iyi niyetini göstermediği taktirde o zaman anlaşamadığımızda mutabık kalacağız. O zaman da biz... Anlaşmazlıkta anlaşırsan o zaman Türk tarafının izolasyonlarıyla ilgili Batı'nın yaptığı haksız uygulamaları vesaire dikkate getireceğiz ve onları rahatlatmak için başka yollara başvuracağız.

"HAKSIZ BİR İZOLASYON VAR"

Biz her sene KKTC izole yaşamak zorunda bırakıldığı için oraya ekonomik bir sübvansiyon uyguluyoruz. Bunu, 'Türkiye orada Kıbrıs Türk toplumuna ekonomik destek veriyor' diye algılarsanız yanlış algılarsınız. Orada haksız bir izolasyon var. Futbol maçı bile yapamıyor gençler. Bu haksız izolasyona karşı biz geçici bir sübvansiyon uyguluyoruz. Anlaşma olduğu taktirde onu da talep edeceğiz tabii ayrıca.

"OBJEKTİFLİKTEN YANAYIM"

Türkeş, "Ben görüşmenin objektif yürümesinden yanayım. Herkes bunun bir yere oturması gerektiğini söylüyoruz ama oturmadığına da çok iyi işaret etmemiz lazım" dedi.

Milliyet - Bahar Atakan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.