TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Erdoğan'dan son dakika Kıbrıs açıklaması: "Biz ilânihaye oradayız"

Erdoğan'dan son dakika Kıbrıs açıklaması: "Biz ilânihaye oradayız"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 'Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesi söz konusu olamaz' açıklamalarında bulundu.

Yayın Tarihi: 13/01/17 15:10
okuma süresi: 5 dak.
Erdoğan'dan son dakika Kıbrıs açıklaması: "Biz ilânihaye oradayız"
A- A A+
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, 'Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesi söz konusu olamaz' açıklamalarında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"BİZ İLÂNİHAYE ORADAYIZ"

"Burada garantör ülkeler maalesef temsil noktasında istikrarlı bir yerde değil. 3 garantör ülke var. İngiltere, Türkiye, Yunanistan. Bu tür temsillerde malum İngiltere zaten sadece başbakan ile... Kraliçe müzakerelere katılmıyor, sürekli Başbakan katılır. Fakat bizim bundan önceki İsviçre Burgenstock'taki müzakerelerde o zaman başbakanlığım dönemiydi, malum Yunanistan'ın Başbakanı katılmış fakat diplomatlar 4 gün 4 gece yoğun bir çalışma yapmışlar, sonra da bizler o zamanki BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın nezaretinde bir araya gelmiş ve orada Yunanistan tarafı kaçmasına rağmen biz Sn. Annan'a Davos'ta söz verdik, 'kaçan taraf biz olmayacağız, kaçan taraf yine Rumlar olacak demiştik, işte yine kaçıyorlar'... Sn. Annan o zaman dik durdu ve 'ben burada geri adım atamam, söz verdim ve bunu burada imzalayacağız' dedi ve orada kalktık imzalar atıldı. Tabii imzalar atıldı da, fakat bunda farklı bir süreç daha başladı. Neydi? Referandum süreci...

Referandum sürecinde de KKTC %65 ile Annan Planı'na 'evet', Güney Kıbrıs Rum Yönetimi %75 ile 'hayır' dedi. KKTC'yi AB'ye almadılar. Güney Kıbrıs'ı aldılar. Böyle bir samimiyet dışı uygulama var. Burada da tabii Kuzey Kıbrıs yoğun bir çalışmanın içerisinde. Samimiyet ortaya koyuyor. Güney Kıbrıs ve garantör ülke olarak Yunanistan hala bunlar farklı beklentiler içerisindeler. Mesela garantiler, güvenlik. Kendilerine açık net söyledik. Garantiler noktasında, güvenlik noktasında Türkiye'nin olmadığı bir garantörlüğü asla beklemeyin.

Biz ilanihaye oradayız. İki; güvenlikte de biz daha önce belirlendiği gibi Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk yönetimi eşit oranda, daha önce onlar 950 orada asker bulunduracak, Biz 650 asker bulunduracaktık. Aynen bunun devam etmesi lazım. Oradan tamamen Türk askerinin çekilmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Bunu daha önce de zaten bu şekilde konuşmuştuk. Eğer böyle bir şey düşünülüyorsa o zaman her iki tarafın da askerlerini tamamiyle buralardan çekmesi gerekir. Mesela biliyorsunuz açık Maraş kapalı Maraş, öbür tarafta Erenköy, Erenköy-Güzelyurt arası. Bunlar var. Kendilerine çok açık net söyledim. Sn. Akıncı da bunu söylediler. Eğer Maraş'ı tamamen halkın istifadesine sunmak istiyorsanız bizim size teklifimiz var, Erenköy ile Güzelyurt arası birleştirilmek suretiyle burası Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi'ne bırakılır, aynı şekilde açık Maraş-kapalı Maraş da Güney Kıbrıs'a bırakılır. Yok Karpaz bize bırakılsın, yok orası bize bırakılsın, böyle bir şey olamaz dedik. Ve bunu da zaten temsilci arkadaşlarımız açık net orada söylediler. Sahil şeridinde şu kadar olsun, bu kadar olsun...

BAŞKANLIKTA 1'E 2 SİSTEMİ ADİL OLANDIR

Bunların hepsi bitmiş şeyler. Annan'da şöyledi, burada böyleydi... Annan Planı'nın artık geçerliliği yok. Şimdi yeni bir müzakere sürecidir. İki; bire dört; bir dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi başkanlık yapacak, dört dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yapacak. Böyle bir şey yok. Bunu daha önce konuşmuştuk. 1'e 2. 1 dönem Kuzey Kıbrıs Türk Yönetimi, 2 dönem Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yönetimi alacak. Adil olan budur. Biz orada adil, kapsayıcı bir barış istiyorsak ölçüsü budur. Bunun dışında bizden kimse bir şey beklemesin dedik. Bunu yetkililerine söyledik. Bunu BM'deki dostlarımıza, Sn. Ban ki Moon'a da söylemiştim. Devreye giren bazı ülkelere de söylemiştik. Şu anda da zaten Dışişleri Bakanımız ve KKTC Cumhurbaşkanı da hepsi bunları söylediler. Bu konuda temennim odur ki bire anlaşma temin edilir ve adımları da atılır.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.