TÜRKİYE
okuma süresi: 4 dak.

Türkiye'de 3974 kişi kamudan ihraç edildi

Türkiye'de 3974 kişi kamudan ihraç edildi

Türkiye'de Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında dün yayımlanan 689 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aralarında asker ve akademik personelin de bulunduğu 3 bin 974 kişi kamu görevinden çıkarıldı. 236 kişi ise KHK ile görevine iade edildi. 18 vakıf ve 14 dernek kapatılırken, 5 dernek ise tekrar açıldı. KHK ile çeşitli üniversitelerden 484 akademisyen ihraç edildi. FETÖ soruşturması kapsamında daha önce tutuklanan Kara Havacılık Komutanı İdris Fevzi Okan da dünkü kararname ile görevinden ihraç edildi. İhraç edilenler arasında 95 pilot da yer aldı.

Yayın Tarihi: 30/04/17 08:47
okuma süresi: 4 dak.
Türkiye'de 3974 kişi kamudan ihraç edildi
A- A A+

484 akademisyen 98 personel atıldı

OHAL kapsamında çıkarılan 689 sayılı KHK ile 63 üniversiteden 484 akademisyen ile 98 idari personel ihraç edildi. İhraç edilenler arasında Marmara Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeynep Dilek Hattatoğlu gibi isimler de yer aldı. 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzalayan 'Barış İçin Akademisyenler'den de çok sayıda ismin ihraç listesinde bulunduğu öğrenildi. Ayrıca haklarında açılan soruşturma kapsamında üniversiteden uzaklaştırılan, sözleşmesi yenilenmeyen bazı akademisyenlere de listede yer verildi. En çok ihraç 56 akademisyenle Gazi Üniversitesi'nden oldu. Çanakkale 18 Mart'tan 43, Süleyman Demirel'den 39, Karadeniz Teknik'ten 18, Dicle'den 12'si profesör olmak üzere 17, Anadolu'dan 12, Ankara'dan 10, Marmara Üniversitesi'nden 4 akademisyen de ihraç listesinde yer aldı.

OHAL Komisyonu üyesine yargı zırhı

Üyeleri üç aydır atanmadığı için faaliyete geçemeyen Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu ile ilgili olarak kararname ile düzenlemeler yapıldı. İhraçlara ve OHAL işlemlerine ilişkin dosyalar mahkemelerden karar verilmesine "yer yok" kararıyla yeni bir başvuru şartı aranmadan komisyona gönderilecek. Yargılama masrafları ise taraflara bırakılacak ve vekalet ücretine de hükmedilmeyecek. Kurumlar da daha önce yapılan başvuruları komisyona intikal ettirecekler. Kurul üyelerine yargı zırhı getirilirken, görevlerinden de izinli sayılacaklar. Komisyon üyelerinin üyelik görevleri kapsamındaki karar, görev ve fiillerine ilişkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk yüklenmeyecek.

Korucu ve muhtarın SGK primi devletten

Olağanüstü hal kararnamesiyle, bugüne kadar herhangi bir sosyal güvenceye tabi olmayan köy korucuları da sigortalı yapıldı. Köy korucularının sayılarının da bu yıl itibariyle 55 bine çıkması öngörülüyor. Kararnameyle muhtarların primlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmesi için gerekli yasal düzenlemeler de girdi. Düzenlemeye göre, köy korucularının statüsü 4A (işçi) olacak, ancak izin ve benzeri konularda İş Kanunu hükümleri dikkate alınmayacak. Köy korucularının primlerini, asgari ücret üzerinden, valilikler ödeyecek. Köy korucularının hem kendileri ve hem de aileleri sosyal güvenceli sayılacak, sağlık kurumlarına SGK'lı olarak başvuracaklar.

GÖREVE İADE BAŞKA İŞE OLABİLECEK, TAZMİNAT YOK

İhraç edilen ve itiraz sonrası göreve dönen kamu görevlileri, tazminat talebinde bulunmayacak. Ayrıca bu kişilerin ihraç edildikleri göreve iadesi şart olmayacak, öğrenim durumları ve kazanılmış haklarına uygun bir kadroya atanabilecek.

Rektörler yurtdışına çıkmadan YÖK Başkanı'ndan izin alacak.

Gayrimenkul projelerinin belirli bölümleri sermaye piyasası aracı kabul edilecek ve sertifika ihraç edilebilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.