TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Çavuşoğlu: "Tillerson'la yarın (bugün) görüşeceğiz, ABD terör örgütünü tercih ediyorsa tavrımız farklı olur"

Çavuşoğlu: "Tillerson'la yarın (bugün) görüşeceğiz, ABD terör örgütünü tercih ediyorsa tavrımız farklı olur"

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanada'nın Vancouver kentinde yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde YPG ile sınır gücü oluşturulacağını açıklayan ABD'ye tepki gösterdi ve yarın ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Yayın Tarihi: 16/01/18 07:35
okuma süresi: 3 dak.
Çavuşoğlu: "Tillerson'la yarın (bugün) görüşeceğiz, ABD terör örgütünü tercih ediyorsa tavrımız farklı olur"
A- A A+

Bakan Çavuşoğlu, Kore yarımadası güvenlik ve istikrarı konulu dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Vancouver'da basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri'yle (DSG) 30 bin kişilik sınır koruma gücü kurmasına, Çavuşoğlu sert tepki gösterdi.

TRUMP'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "YPG'ye artık silah verilmeyeceğini" defaatle söylediğini hatırlatan Çavuşoğlu, bu açıklamanın ardından ABD'nin farklı organlarından farklı açıklamaların geldiğini kaydetti.

'MÜTTEFİKLER Mİ, TERÖR ÖRGÜTLERİ Mİ?'

Yarın ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bu konuyu görüşeceğini açıklayan Çavuşoğlu, "ABD'nin tarafını belli etmesi lazım, müttefiklerini mi yoksa terör örgütlerini mi tercih ediyor? ABD'nin artık net bir karar verip tavır koyması lazım. ABD bir terör örgütünü tercih ediyorsa bizim de tavrımız ona göre farklı olur" dedi.

'ABD KOALİSYON ADINA AÇIKLAMA YAPAMAZ'

Koalisyon adına yapılan açıklamaya tepki gösteren Çavuşoğlu, "Her şeyden önce ABD Koalisyon adına açıklama yapamaz, çünkü biz de Koalisyon'un içindeyiz. Böyle bir adım atılamaz, bölgede kaos olur" ifadelerini kullandı.

'ARKASINDA KİM OLURSA OLSUN TEDBİRİMİZİ ALIRIZ'

DSG ile Irak ve Türkiye sınırına koruma gücü kurulması kararına ilişkin Çavuşoğlu, "Terör örgütüne karşı biz kendi tedbirlerimizi alırız, arkasında kim olursa olsun; ABD veya başka ülke olmuş, bizi ilgilendirmez. PKK ile nasıl mücadele ettiysek YPG ile de ederiz. Afrin'de, Fırat'ın doğusunda, her yerde ederiz. Bu bizim için var oluş meselesi. Bizim düşmanımız olan bir terör örgütüyle işbirliği yapan, ona destek veren ülkelere bizim güvenmemiz söz konusu olamaz" dedi.

SURİYE'Yİ BÖLMEK Mİ İSTİYORLAR, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ MÜ?

ABD'nin Suriye politikasına ilişkin Çavuşoğlu, "Şu konuda ABD'nin de Batı'nın da dürüst olması gerekiyor: Suriye'yi bölmek mi istiyor, Suriye'nin toprak bütünlüğünü mü istiyor? Çünkü her zaman bize söylenen Suriye'nin toprak ve sınır bütünlüğüydü. Ama bize verilen sözler de tutulmadı" dedi.

SÖZÜNÜ TUTMAYAN BİR ÜLKE

Çavuşoğlu, "Sözünü tutmayan bir ülke ne kadar güvenilir ve itibarlı olur? Bunu en son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki (Kudüs hakkındaki) oylamada da gördük. ABD'nin burada net bir karar vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

Vancouver'da yarın gerçekleştirilecek toplantıda Çavuşoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile bir araya gelmesi ve bu konuların ele alması bekleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.