TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Erdoğan, Obama'yı Endonezya'dan kutladı

Erdoğan, Obama'yı Endonezya'dan kutladı

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasıyla ilgili, ''Sadece dünya siyasetinde değil, bölgemizde de yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığımız Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Ben de şahsım, ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum'' dedi.

Yayın Tarihi: 07/11/12 18:53
okuma süresi: 5 dak.
Erdoğan, Obama'yı Endonezya'dan kutladı
A- A A+

Başbakan Erdoğan, ''5. Bali Demokrasi Forumu''na katılmak üzere geldiği Bali'de Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Barack Obama'nın tekrar ABD Başkanı seçilmesini değerlendiren Erdoğan, şu an itibarıyla sandıkların sayımında yüzde 88-89 gibi oranda ellerine ulaşan neticeler olduğunu belirterek, buna göre 270 delege bazında değerlendirme yapıldığında mevcut ABD Başkanı Barack Obama'nın bu sayıyı aşması nedeniyle seçimi kazandığını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu neticelere göre, 270 delege bazında değerlendirme yapıldığında Sayın Başkan Obama bu sayıyı aşmış olması sebebiyle seçimi kazanmış durumda ve bizler 4 yıllık bir çalışma arkadaşlığı dönemi itibarıyla tanıdığımız, bildiğimiz ve müşterek dünya siyasetinde çalışmamızın olduğu süreci yaşadık. Sadece dünya siyasetinde değil, bölgemizde de yoğun çalışmalarımız oldu. Stratejik ortaklığımızı Sayın Obama ile model ortaklığa tırmandırdığımız bir dönemi yaşadık. Ben de şahsım, ülkem adına kendilerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum.''

Amerika'daki demokrasinin seçim kampanyası esnasındaki güzel bir yanını vurgulamakta fayda gördüğünü dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Bu da her iki önemli ismin bu mücadele esnasında sergilemiş oldukları performans gerçekten takdirin üstündedir. Bunun yanında birbirine karşı oldukları tavır, o da yine takdire şayandır. Özellikle de 3 münazarada takındıkları tavrı bizler de takdir ediyoruz, tebrik ediyoruz. Tabii bu arada darısı da başımıza diyoruz'' diye konuştu.

OBAMA VE ROMNEY'İN MESAJLARI

Seçim sonucunun belli olmasının ardından Obama'nın yaptığı ''Artık mavi, kırmızı eyaletler yok, tek Amerika var'' açıklamasına ilişkin, ''Geneli kucaklama, tüm Amerika'yı, tüm Amerikalıları kucaklama açısından önemli bir mesajdı. Bu mesajın yanında, karşılıklı tebrikler, tebrikleşmenin yanında Mitt Romney'in bundan sonra 'Tabii ki herşey Amerika için' demesi, 'Bütün gücümüzle Amerika için çalışacağız' demesi, bu da önemliydi'' değerlendirmesi yaptı.

Seçimlerin ardından Obama'yı tebrik ettiklerini, telgraf gönderdiklerini anlatan Erdoğan, Obama'nın yardımcısı Joe Biden'e de tebrik telgrafı gönderdiklerini söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bundan sonraki süreçte de yine bu ileri seviyeye taşıdığımız Türkiye-Amerikan ilişkilerini inşallah daha da ileri taşımanın gayreti içinde olacağız. Ben, bu dönemi de özellikle Türkiye-Amerika ilişkilerinde adeta bir final dönemi olarak tanımlamak istiyorum. Şundan dolayı ifade etmek istiyorum, birbirimizi çok daha iyi tanıdığımız için bu süreç içerisinde Türkiye-Amerika ilişkilerinde her alanda çok daha isabetli, çok daha verimli adımlar atabileceğimize inanıyorum. İnşallah Türkiye'ye dönüşümde de kendisi ile telefon irtibatımızı kurmak suretiyle daha geniş bir görüşmeyi de yapmayı arzu ediyorum. Bu görüşmemezi de yapacağız.''

"YÜZDE 12'LİK HENÜZ DAHA NETİCELENMEMİŞ SANDIKLAR VAR"

Obama'nın çok ciddi bir seçim kampanyası yorgunluğu da olduğunu belirten Erdoğan, Obama'nın kampanyasına destek verenleri de tebrik etti. Obama'nın 2008 seçimlerinde yüzde 52,9 oy aldığını ve 365 delege çıkardığını ifade eden Erdoğan, Obama'nın bu seçimde ise şu an itibarıyla 303 delege çıkardığını söyledi.

Erdoğan, Romney'in aldığı oylara ilişkin de şunları söyledi.

''Fakat oya baktığımızda oy miktarında Romney'de bir düşüş var ama orana baktığınızda Romney'de bir yükseliş var. Demek ki herhalde kullanılan oylar itibarıyla burada farklılıklar göze çarpıyor. Ama yüzde 12'lik henüz daha neticelenmemiş sandıklar var. Bu sandıkların da neticeleri ortaya çıktıktan sonra tabii ki kesinleşecektir. Bizler ABD'deki seçimlerin gerek ABD gerekse dünyamız için hayırlara vesile olmasını, dünya barışına olumlu katkılarda bulunmasını özellikle arzuluyorum.''

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.