Sondakika RadyoKIBRIS.com, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katılın, tüm yeniliklerden haberdar olun !!! RadyoKIBRIS.com CANLI YAYINDA !!! Dinlemek için TIKLAYINIZ >> Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Last Digital - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
9 Ocak 2009, Cuma

Radyo KIBRIS

 | Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Talat'tan ilginç mesaj Soyer partilerden ne istedi? Rumlar Ruslardan tank alıyor CTP seçime hazırlanıyor Talat: Mülkiyet hakkını tanıyorum Güney Kıbrıs'ta bebek ölümleri

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
MEHMET EZİÇ: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
2008 yılında yılın girişimcisi seçilen Eziç İşletmeleri Sahibi Mehmet Eziç’le kendisini, yaptığı yatırımları, ü...

 ÇOK OKUNANLAR
CTP kafa karıştırmaya çalışıyor
 
CTP sokağa çıktı
 
Rumlar orduyu yeniden yapılandırıyor
 
KKTC'nin AB yürüyüşünde önemli adımı
 
''Tek Adres ÖRP''
 
Tüp gaz 20 TL'ye düştü
 
GİAD'dan partilere çağrı
 
Rumlar gerginlik yaratıyor
 
ÖRP Teşkilatı Kozan’daydı
 
Pazartesi görüşmelere devam
 
Obama istihbarat ekibini açıkladı
 
Kadınları sabote eden 12 cümle
 
Sivrisineklerin aşk düeti
 
ABD, 2008'de işsizlik rekoru kırdı
 
En iyi kulüpler listesinde Fenerbahçe 29. sırada...
 

 YORUMLANANLAR
CTP sokağa çıktı [1]
 
İngiltere vatandaşlarını uyardı [2]
 
CTP Mağusa'da toplandı [1]
 
Gölbaşı'nda cephanelik [1]
 
Kıbrıs uzmanı Başmüzakereci [2]
 
Tüp gaz 20 TL'ye düştü [1]
 
''Tek Adres ÖRP'' [1]
 
Talat'tan ilginç mesaj [1]
 
Avcı'dan Rum silahlanmasına tepki [3]
 
Rumlar Ruslardan tank alıyor [5]
 
Soyer partilerden ne istedi? [4]
 
Görüşme süreci, CTP’nin oyuncağı olamaz [1]
 
Kadın siyasette yer almalı [6]
 
'Merkezde siyaset yapacağız' [7]
 
Sevgi çemberi etkinliği Cuma'ya [1]
 

Margarita Duku
Rauf R. DENKTAŞ
KKTC’ye Hava Sahası Darbesi
Prof.Dr.Ata ATUN
Cek....Cak....
Erdinç GÜNDÜZ
Sağlıklı olmak şanstır
Mete TÜMERKAN
Gaderi gara Lefkoşam...
Hasan HASTÜRER
Dimitris Hıristofyas’ın Federal Çözüm Kampanyası
Niyazi KIZILYÜREK

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   21 Mayıs 2008, Çarşamba Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Dimitris Hıristofyas’ın Federal Çözüm Kampanyası ve Özeleştirinin Önemi Üstüne

 “Çözüm sürecinde tarafların bugüne kadar yapılan müzakere ve hazırlık çalışmalarından bazı unsurları gündeme getirmeleri doğaldır. Ben, Sayın Talat’a bazı unsurları, hatta Annan Planının bazı noktalarını gündeme getirmesini yasaklayamam. Bu, dogmatik bir yaklaşım ve çözüm konusunda iradesizlik olurdu. Ancak o da bana başka şeyleri, hatta Annan Planının bazı olumlu taraflarını -ben Annan Planının sadece olumsuz unsurlar içerdiği görüşünde değilim- gündeme getirmemi yasaklayamaz. Burada soru şudur: görüşmelerin zemini Annan Planı mı? Kıbrıs Türk tarafı da dâhil olmak üzere, bazı çevreler bunu istiyor. Ancak durum bu değildir. Herkese çok net biçimde söylenmiştir ki, müzakereler Annan Planı temelinde yürütülemez. Kıbrıs sorununun çözüme kavuşturulacağı bir zemin vardır ve bu Annan Planı değildir. Zemin BM Kararları, Yüksek Düzey Anlaşmaları, hatta ve hatta 8 Temmuz Mutabakatıdır. İki bölgeli, iki toplumlu federal devlet formülünden ne biz, ne de Kıbrıs Türk tarafı kaçabilir. İki toplumun buluştuğu nokta budur. Ortak payda budur.”

Yukarıdaki görüşler Dimitris Hıristofyas’ın 14 Nisan 2008 tarihinde Simerini gazetesine verdiği mülakatta dile getirilmiştir. Hıristofyas, Kıbrıs Rum toplumuna, hem de Simerini gibi federal çözüm karşıtı bir gazete aracılığıyla, federal çözümden kaçış olamayacağını açıkça söylüyor.

Bunu önemsiyorum. Yorgos Vasiliou ve Glafkos Kliridis dönemi de dâhil olmak üzere, hiç bir dönemde Kıbrıs Rum toplumuna federal çözümü kabul etmek için bu açıklıkta bir çağırı yapılmamıştır.

Dimitris Hıristoyas bunun da ötesine geçerek, eğitim bakanlığı aracılığıyla federal çözüm konusunda okullarda öğrencilere ve genel olarak kamuoyuna bilgi verilmesini gündeme getirdi ve bu açılımında DİSİ’den de tam destek buldu. Nitekim Temsilciler Meclisi’nin eğitim komitesi başkanı DİSİ’li Nikos Tornaridis yaptığı açıklamalarla bu girişimi selamladı ve bu konuda geç bile kalındığını söyledi.

Bu konuda geç, hem de çok geç kalındığı bir gerçektir. Kıbrıs Rum toplumu federal çözüm konusunda hiç bir zaman aydınlatılmamış ve iki-bölgeli, iki toplumlu federal devlet düzeninin ne anlama geldiği halka hiç bir zaman anlatılmamıştır. Nitekim bu durum Kofi Annan’ın dikkatinden kaçmamış ve 2003 tarihinde Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Kıbrıs raporunda bu noktanın altını çizmiştir. Kofi Annan’a göre, Kıbrıs Rum liderliği Kıbrıs Rum toplumunu çözüm ve uzlaşmaya hazırlamamıştı ve önemli bir eksiklikti.

Dimitris Hıristofyas’ın böyle bir “aydınlatma kampanyası” başlatması son derece yerinde bir girişim olur. Ne var ki, Kıbrıs Rum toplumunu federal çözüm modeline hazırlamak için öncelikle Kıbrıs’ın yakın tarihini masaya yatırmak ve yakın tarihe özeleştirel bir tavırla yaklaşmak kaçınılmazdır. Helen milliyetçiliğinin Kıbrıs adasını bir “Helen adası” olarak düşlemesi, daha sonra gelişen Kıbrıs Rum milliyetçiliğinin ise Kıbrıs Cumhuriyetini bir “Kıbrıs Rum devleti” olarak algılamasının Kıbrıslı Türkleri dışladığı ve her iki akıma karşı Kıbrıslı Türklerin direndiği ve bu direnme süreçlerinde siyasi eşitliği kimliğine ve Kıbrıs tarihine kazıdığı anlaşılmadan, Kıbrıs’ta federal bir devlet modelinin tarihsel dayanakları anlatılamaz. Bugüne kadar yapıldığı gibi federal çözümü “15 Temmuz İhaneti ve Türk İşgalinin sonucunda ortaya çıkan acı bir uzlaşma” olarak sunan yaklaşım, ne tarihsel olarak doğrudur, ne de FEDERAL ETİK temelinde yeni bir siyasi kültürün oluşmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden federal çözümü teşvik edici bir aydınlatma kampanyası, aynı zamanda yakın tarihin sorgulanacağı bir kampanya olmak zorundadır. Aksi halde, bugüne kadar “acı bir uzlaşma” olarak anlaşılan federasyon için “acı çekmek” istemeyecek olan geniş halk kitleleri dün olduğu gibi yarın da harekete geçirilebilir.

   913 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  05 Ocak 2009, Pazartesi   En kritik yıl
  29 Aralık 2008, Pazartesi   Yeni Yılda Ne Olsam
  23 Aralık 2008, Salı   Kıbrıs Rum Toplumunda Şiddet ve Dönüşüm
  18 Aralık 2008, Perşembe   'Ortak yurt' tahayyülü olmayan bir milliyetçi: Tassos Papadopoulos
  15 Aralık 2008, Pazartesi   Bir siyaset adamının kısa tarihi
  08 Aralık 2008, Pazartesi   Ne Tek Halk, Ne de İki Halk
  25 Kasım 2008, Salı   Kıbrıs Görüşmeleri ve Zihniyet Sorunu
  20 Kasım 2008, Perşembe   KKTC’nin İlanı
  18 Kasım 2008, Salı   “İki ayrı ve eşit yöntemin” varlığından yola çıkarak
  18 Kasım 2008, Salı   Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin İlanı


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI - Version 2.1 | ¤° o O
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.