Sondakika RadyoKIBRIS.com, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katılın, tüm yeniliklerden haberdar olun !!! RadyoKIBRIS.com CANLI YAYINDA !!! Dinlemek için TIKLAYINIZ >> Kıbrıs Postası, FACEBOOK`ta - Gurubumuza siz de katilin !!! Last Digital - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
10 Ocak 2009, Cumartesi

Radyo KIBRIS

 | Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika GİAD: Siyasi partiler ekonomik programlarını açıklasın CTP sokağa çıktı MSC Cruise şanslıları belli oldu Hristofias:Çözüm Talat ve Türkiye'ye bağlı Sevgi çemberi oluşturuldu

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
MEHMET EZİÇ: DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
2008 yılında yılın girişimcisi seçilen Eziç İşletmeleri Sahibi Mehmet Eziç’le kendisini, yaptığı yatırımları, ü...

 ÇOK OKUNANLAR
CTP kafa karıştırmaya çalışıyor
 
CTP sokağa çıktı
 
MSC Cruise şanslıları belli oldu
 
Rumlar orduyu yeniden yapılandırıyor
 
''Tek Adres ÖRP''
 
KKTC'nin AB yürüyüşünde önemli adımı
 
Tüp gaz 20 TL'ye düştü
 
Rumlar gerginlik yaratıyor
 
ÖRP Teşkilatı Kozan’daydı
 
GİAD'dan partilere çağrı
 
Çözüm Talat ve Türkiye'ye bağlı
 
Obama istihbarat ekibini açıkladı
 
Pazartesi görüşmelere devam
 
Kadınları sabote eden 12 cümle
 
Sivrisineklerin aşk düeti
 

 YORUMLANANLAR
Kıbrıs uzmanı Başmüzakereci [2]
 
Tüp gaz 20 TL'ye düştü [1]
 
''Tek Adres ÖRP'' [2]
 
CTP sokağa çıktı [1]
 
İngiltere vatandaşlarını uyardı [2]
 
CTP Mağusa'da toplandı [1]
 
Gölbaşı'nda cephanelik [1]
 
Avcı'dan Rum silahlanmasına tepki [3]
 
Rumlar Ruslardan tank alıyor [5]
 
Soyer partilerden ne istedi? [4]
 
Talat'tan ilginç mesaj [1]
 
Görüşme süreci, CTP’nin oyuncağı olamaz [1]
 
Kadın siyasette yer almalı [6]
 
'Merkezde siyaset yapacağız' [7]
 
Sevgi çemberi etkinliği Cuma'ya [2]
 

Margarita Duku
Rauf R. DENKTAŞ
KKTC’ye Hava Sahası Darbesi
Prof.Dr.Ata ATUN
Cek....Cak....
Erdinç GÜNDÜZ
Sağlıklı olmak şanstır
Mete TÜMERKAN
Türkiye’de çanakların yeri bulunurken...
Hasan HASTÜRER
Hiç askerlik yapmamış bir baskan
Ozan CEYHUN

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   4 Kasım 2008, Salı Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Hiç askerlik yapmamış bir baskan
Dünya değişiyor. Bundan yirmi yıl belki de on yıl önce ABD'nin başkanı hem siyah hem de hiç askerlik yapmamış biri olacak deseydim herkes gülerdi. Bugün ise bırakın siyah ve dünyanın süper gücü bir ülkenin hiç askerlik yapmamış bir komutanı olmasını üstelik Kenyalı bir babanın oğlu ve müslüman bir dedenin torunu aynı zamanda belki de ABD'nin yeni başkanı! Annesi Amerikalı olan Barack Hussein Obama ilkokula da Endonezya'da başlamış ilk Afrika kökenli 'başkan' olmaya doğru koşuyor. Obama bu kimliği ile sadece ABD'deki siyahların, melezlerin ve göçmen çocuklarının değil artık göç olgusu tarafından kaderi belirlenen tüm dünyadaki siyahların, melezlerin, göçmenlerin de umudu. Obama ile yeni bir dönem başlayacak. Bundan elli yıl önce ABD'nin bazı eyaletlerinde sadece tenlerinin rengi nedeniyle dışlanan insanlar ve belki de daha düne kadar muhtarlık seçiminde bile sadece siyahların yaşadığı mahallelerde seçilebilenler arasından çıkan biri ABD'nin en güçlü vatandaşı olacak.
Eğer ABD vatandaşı olsaydım, sadece bu nedenle bile Obama'yı seçerdim yarın! Herkes görmeli artık 'hiç bir şey böyle gelmiş böyle gitmez'. Obama sadece ve sadece yaşam öyküsü ile 'değişim' anlamına gelmekte. Tüm dünyanın gözü üstünde olan 47 yaşındaki Obama yarın seçimi kazanırsa politik olarak da çok şey değişecek.
Her konuda 'çamura batmış ve artık çıkarılması güç hale gelen' 'Bush ABD'si', Obama seçildiği takdirde 'başka bir ABD' olacak. Elbette Irak'taki askerlerini geri çekmeyecek. Afganistan'da 'Taliban ve El-Kaida' terör örgütlerine karşı savaşı sürdürecek. Somali açıklarında ABD savaş gemileri korsanları kovalamaya devam edecekler. 'Süper güç' başkanı kim olursa olsun, ister '47 yaşında bir siyah', isterse 'oldukça yaşlı bir beyaz' dünyanın en güçlü ülkesi olarak rolünü oynamaya devam edecek. Hiç askerlik yapmamış ya da Vietnam kahramanı bir komutan sonuçta belki de verilmesi gereken aynı kararları verecekler. Ancak bu kararlar Bush tarafından değil de Obama tarafından verildiğinde dünya kamuoyunun gözündeki yerleri başka olacak. Bush tarafından imaj kaybına uğratılan ABD, Obama'yı seçerek tüm dünyayı olumlu şaşırtırken süper güç olarak daha avantajlı bir konumda olacak. Örneğin Somalili teröristler Bush'a karşı başarıyla yürüttükleri propaganda savaşını Afrika kökenli Obama karşısında yürütemeyecekler. Yeni başkan belki militarist olmayacak ama dünya genelinde büyük bir sorun olan terörizme karşı savaşta kararlı olacak.
Öte yandan eminimki Afrika kökenli bir başkan dünyanın 'açlık', 'ökolojik yok olma' ve benzeri sorunlarına karşı çok daha duyarlı olacak. Aynı şekilde ABD kendi iç işleyişi açısından demokrat bir başkanın politikası sayesinde daha sosyalleşecek. ABD'de hep dışlanmaya alışmış ve belki de bu nedenle umutsuz olanlar da motive olacaklar. ABD'nin varoşlarında çocuklar için 'okuyup adam olmanın' boş laf olmadığı artık bir gerçek olacak.
5 Kasım 2008 günü bir İlerleme Raporu'nun daha tansiyonu yükselteceği 'AB ve Türkiye ilişkisi' açısından Obama, Clinton döneminden iyi bildiğimiz destek baskılarını arttırırsa şaşırmayalım. Her geçen gün daha fazla  bulunduğu coğrafyada büyük bir güç olan Türkiye'ye ve Türkiye'nin çevresindeki topraklarda Türkiye'siz barış ve istikrarın olmayacağını bilen ABD, AB üyeliği için daha aktif bir politika sunacak. Kafkaslarda, Ortadoğu'da ve Doğu Akdeniz'de ABD artık dünyanın jandarmalığını belki de bu konuda en çok güvendiği (İsrail'in yanı sıra) Türkiye'ye devretmeye yönelecek. Ancak bu nedenle de Türkiye'yi AB üyeliği ile politik olarak güçlendirmenin gerektiğinin bilincinde.
Türkiye kökenli bir Almanya vatandaşı olarak eğer bir oyum olsaydı, AB, Almanya, Türkiye ve KKTC için Obama'yı seçerdim.
 

   421 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  09 Ocak 2009, Cuma   Kıbrıs uzmanı Başmüzakereci
  06 Ocak 2009, Salı   Tamam mı, devam mı?
  05 Ocak 2009, Pazartesi   Kıbrıs'tan insan manzaraları
  29 Aralık 2008, Pazartesi   Eda'nın yılbaşı hediyesi
  23 Aralık 2008, Salı   'Sen Padişah mısın?' diyene bak!
  20 Aralık 2008, Cumartesi   Formun Üstü Delikanlı Emniyet Müdürü
  15 Aralık 2008, Pazartesi   Pardon, Al Capone Türk mü acaba?
  08 Aralık 2008, Pazartesi   Berlin ile Brüksel arasında ekmek savaşı
  05 Aralık 2008, Cuma   68 yaşında genç bir başkan: Franz Müntefering
  02 Aralık 2008, Salı   Alman Spiegel Dergisi'nde Soyer: 'Kıbrıs yarası artık kapanmalı!'


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2008 KIBRIS POSTASI - Version 2.1 | ¤° o O
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.