Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 1979 yılında Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak 105 öğrenciyle eğitim, öğretim faaliyetlerine başlamıştı.
Kuzey Kıbrıs’ın o dönemde ihtiyaç duyduğu teknisyen ve ara elemanları yetiştirmek amacı ile kurulan Üniversite, üç yıllk bir eğitim sonucunda teknisyenlik diploması vermekteydi.
Kısa sayılabilecek bir süre içerisinde(1982-83), ilk 4 yıllık programlarını açmış, 1986 yılında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nin kabul ettiği yasa ile devlet Üniversitesine dönüştürülmüştür. Aynı yıl hızla büyümeyi sürdürmüş, Mühendislik, Fen-Edebiyat ve İşletme-Ekonomi Fakültesi de eğitim vermeye başlamıştı. Bunun yanında, YÖK tarafından tanınan bir Üniversite olmayı başarmıştı.
Yıl 2008 ve DAÜ büyümeye devam ediyor. Personel işlerinden aldığım bilgiye gore; bugün, toplam 743 öğretim kadrosuyla, 287 Araştırma görevlisi , 14,000’i aşmış öğrencisi ve 730 Yönetsel personeli ve işcisiyle dünya standartlarında eğitim veren bir kurum haline gelmiştir..
Göründüğü gibi hiç de küçümsenmeyecek sayıda insanın geçim kaynağı kapısı olan DAÜ, KKTC ekonomisine katkıda bulunmak yanında, özellikle Gazi Mağusa esnafını da ayakta tutan bir kurumdur.
Geçtiğimiz gün, Türkiye ve Dünya basınında yer alan bir haber, DAÜ’yle gurur duymamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı.
2008 Ocak ayında yayınlanan dünya üniversiteleri sıralamasına gore (Dünya Üniversitelerinin webometrics sıralaması) Doğu Akdeniz Üniversitesi 15 bin Dünya üniversitesi arasında 1277. sırada yer aldı.
Sıralama, tüm dünyadaki üniversitelerin araştırma ve akademik performansını görmesini sağlıyor. Üniversitelerin sıralamasında Nobelli öğretim görevlileri, farklı dallarda ödüller, yüksek derecede sözü edilen araştırmacılar, bilim ve fen dalında yayınlar dikkate alınıyor.
Ayni araştırmada ilk 500'e sadece 3 Türk üniversitesi girebildi.
Sıralamada İTÜ 390, ODTÜ 438 ve İstanbul Üniversitesi 472'inci sırada yer aldı.
Vakıf üniversiteleri sıralamasında ise Bilkent Dünyada 479'uncu olurken, Sabancı Üniversitesi 1246, Doğu Akdeniz Üniversitesi ise 1277'nci sırada bulunuyor.
Bunun anlamı “DAÜ”, Vakıf Üniversiteleri sıralamasında Türkiye’de 3. sırada yer aldı.
Dünyada ise ilk 10'a MIT, Stanford, Harvard, Berkeley, Cambridge, Cal Tech, Columbia, Princeton, Chicago ve Oxford üniversiteleri girdi.
Doğu Akdeniz Üniversite’sinin Dünyada, 1277’nci sırada yer alması ve ülkemizdeki üniversitelerden sadece DAÜ’nün dünya çapındaki sıralamada önemli bir yere ulaşmış olması umarım yetkililerimizin de dikkatini çekmiş ve onları da gururlandırmıştır.
Doğu Akdeniz KKTC’nin hem ilk üniversitesi hem de eğitim, öğretim ve araştırmada en başarılı üniversitesidir. Mühendislik Fakültesi programlarının ABET, Turizm Yüksek Okulunun TEDQUAL gibi akreditasyonlarıyla, Avrupa Üniversiteler Birliği ve Uluslararası Üniversiteler Birliği gibi uluslararası üyelikleriyle, dinamik öğretim kadrosu ile sürekli gelişim içinde olan “DAÜ” KKTC’nin incisi ve gurur kaynağıdır. Bu sıralamada aldığı yer de bunun ispatıdır.
Her ülke, bilim kurumlarına yani incilerine sahip çıkmalı. DAÜ’de yaşanan ve DAÜ’ye yaşatılanlar, çok iyi değerlendirilmeli.
DAÜ’de yakın geçmişte oluşan her türlü, olumsuz koşullar ve sıkıntılara rağmen, kalite için belirlenen bir “DAÜ vizyonu” sayesinde buraya kadar gelinmişse, bundan sonra da daha büyük başarılara imza atmaması için hiç bir sebep yok. Yeter ki Üniversitemizin önünü açalım..
Ve en kısa sürede gerçek anlamda özerk ve demokratik bir üniversite olmasını sağlayalım.
Gelin DAÜ’nün ve bütün bilim kurumlarımızın yükselişi için el ele verelim..