kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
18 Mayıs 2008, Pazar Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap

  ARŞİV
   


 ÇOK OKUNANLAR
Hristofyas bahane arıyor
 
Temas grubu Lokmacıdaydı
 
Endişelerini belki giderdim
 
6 öğretim üyesi işten durduruldu
 
CTP faşizm yapıyor
 
Ufuk Taneri dönemi başladı
 
Oyunlara dikkat!.....
 
Atatürke saygı yürüyüşü yapacaklar
 
Kısıtlamalar devam ediyor
 
Kıbrıs Türkiye yüzünden zorluk çekiyormuş
 


Hristofyas’a Göre (2)
Rauf R. DENKTAŞ
Bisiklet Yolları Niye Yok
Prof.Dr.Ata ATUN
Yaz diyeti
Mete TÜMERKAN
Başlarını vura vura inatla yola devam edenler...
Hasan HASTÜRER
AB bölücü değil!

Bosna-Hersek “küçük” diye göz ardı edilecek bir ülke değil, zira buradan dünya savaşları çıkmıştır. Yugoslavya’nın dağılması sürecinde yaşanan acı görüntüler ise hâlâ hafızalarda. Ancak bugün karşımızda farklı ve Avrupa içinde geleceğini arayan bir Bosna-Hersek var. Bosna-Hersek aynı zamanda, Osmanlının tarihi mirasının korunduğu ve önemli bir Müslüman nüfusa sahip olan bir ülke.

 

   4 Mayıs 2008, Pazar 06:14 Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

Bu kardeş ülkenin Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj resmi görüşmelerde bulunmak için hafta içinde Türkiye’deydi. Biz de kendisiyle konuşma fırsatını bulduk. Ailesinin İspanya’dan 15’inci yüzyılda kovulan Yahudilerle birlikte Osmanlı yönetimindeki Bosna’ya yerleştiğini anlatan Alkalaj’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Balkanlar’da 1990’ların başında yaşananlar tekrar yaşanabilir mi?

Alkalaj: O günlere dönmek imkânsız artık. Bazı küçük çatışmalar olabilir. Gösteriler olabilir, ama savaş mümkün değil. Tüm unsurların askeri varlıkları NATO’nun kontrolü altındadır.

Fakat Sırplar, Kosova konusunda görüldüğü gibi, aşırı milliyetçilikten vazgeçmiş görünmüyorlar? Bu sizi endişelendiriyor mu?

Alkalaj: Bu aşamada savaş çıkarmak hiç kimsenin çıkarına olmaz. Bosna’daysa sorunlar içeriden değil, hep dışarıdan kışkırtılmıştır. 1992-95 yılları arasında olan da budur. Biz şimdi Sırbistan ve Hırvatistan ile iyi geçinmeye bakıyoruz. Ciddi sınır sorunlarımız da yok. 11 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler Sırbistan’ın hangi istikamette gideceğini gösterecek. Ancak aşırı milliyetçiliği seçseler bile durum Miloseviç zamanındakine benzemez artık.

‘Anayasayı değiştirmeliyiz’
Kosova’yı tanımadınız. Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi işleriniz zorlaştırdı mı?

Alkalaj: Bir açıdan evet. Ancak ciddi sorun yaratacak düzeyde değil. Pale’deki Sırplar buna dayanarak Bosna Hersek’ten ayrılmaya çalışırlarsa, Kosova’nın bağımsızlığını da dolaylı olarak tanımış olurlar. Ancak uluslararası camia artık devrede ve bu tür ayrılmaları engelleyecektir. Dayton Anlaşması’na göre, Bosna Hersek’i oluşturan unsurların ayrılması yasak. Bir bölünme olacaksa bu sadece üç unsurun ortak kararıyla olabilir. Bunun da olacağı yok.

Dayton’da ortaya çıkan anayasanızın sorunlara yol açtığı söyleniyor. Nedir temel sorun?

Alkalaj: Bugünkü etnik bazlı devlet yapısından sivil devlet yapısına geçmeye çalışıyoruz. Etnik unsurların üzerine kurulu olan Dayton Anlaşması ise bu açıdan bir engeldir. Onun için önümüzdeki önemli görevlerden biri, anayasamızı günün ihtiyaçlarına göre ortak bir çabayla ve uluslararası camianın yardımıyla değiştirmektir.
NATO ve AB üyesi olmak istiyorsunuz. Türkiye’de AB’ye “bölücü” diye bakanlar var. Sizin bu açıdan bir endişeniz yok mu?

Alkalaj: Tam aksine. Türkiye ve Bosna gibi çok etnikli yapıya sahip ülkelere AB üyeliği büyük yarar getirmiştir. İspanya ve İrlanda’ya bakın. Bunlar zamanında fakir ve siyasi sorunlarla boğuşan ülkelerdi. Bugün ise tamamen farklı bir konumdalar. AB özellikle reformların yapılması açısından önemli. NATO ise istikrar ve güvenliğimizin en iyi teminatıdır. Onun için bir an evvel NATO üyesi olmak istiyoruz.

‘Köktendincilik kaygımız yok’
Önemli bir Müslüman nüfusa sahipsiniz. Avrupa’da yayılan “İslamofobi” AB üyeliği perspektifiniz açısından olumsuzluk yaratıyor mu?

Alkalaj: Hayır. Ülkemizde İslami köktendincilik konusunda da endişeli değiliz. Ben Bosna’da doğdum ve hayatımı orada geçirdim. Bu konu beni hiçbir zaman etkilemedi. Kanımca, Avrupa’daki sorun bilgisizlikten kaynaklanıyor. Ancak bu Bosna için geçerli değil. Zaten biz ırk olarak Arap da değiliz. İnsanlarımız zamanında İslamiyeti kabul etmiş olan bölge insanlarıdır.

Türkiye sizin için ne ifade ediyor?
Alkalaj: Zor anımızda yanımızda duran samimi ve sadık bir dosttu. Şimdi de yeniden yapılanmamıza katkıda bulunan bir dostumuzdur. İlişkimiz sadece tarihi bağlara da dayanmıyor. Aynı zamanda ortak medeniyet bağlarımız var. Bu arada Türkiye’nin NATO üyeliği gibi konularda verdiği güçlü desteğe de müteşekkiriz.
(ABHaber)
 

   151 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder
Diğer DÜNYA haberleri
Çinde 1 milyon kişi tahliye ediliyor
Çinde ölü sayısı 50 bini aşabilir
Cannes’da görkemli açılış
Çinde ölü sayısı 12 bine ulaştı
İsrailli Görevliler Myanmar\'a Girdi
Fransanın tutumunda değişiklik yok
Dünyada gıda krizi var
Myanmarda ölü sayısı 22 bini geçti
Myanmarda Ölü sayısı 15 bin
Basın özgürlüğü demokrasinin temeli


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2007 KIBRIS POSTASI
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.