DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

El Fetih - Hamas anlaşmasına ABD'den tepki

El Fetih - Hamas anlaşmasına ABD'den tepki

Filistin'de El Fetih ile Hamas arasındaki tarihi uzlaşmaya ABD'den tepki var.

Yayın Tarihi: 24/04/14 08:46
okuma süresi: 3 dak.
El Fetih - Hamas anlaşmasına ABD'den tepki
A- A A+

Filistin topraklarındaki 7 yıllık ayrılığı sona erdirecek olan El Fetih - Hamas anlşamasına, İsrail'İn ardından ABD'den de tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konuyu telefonda görüştüklerini söyleyen Psaki, Filistin tarafıyla temasta olan Kerry'nin henüz Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmediğini kaydetti.

ABD olarak, on yıllardan bu yana İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük ilkelerinin aynı olduğuna dikkati çeken Psaki, "Her Filistin hükümeti, açıkça ve tartışmasız şekilde, şiddete başvurmamayı, İsrail devletini tanımayı, iki taraf arasındaki önceki anlaşmaları ve yükümlülükleri kabul etmeyi taahhüt etmelidir. Bu açıklama (Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı), bunun zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz" dedi.

"ZORLUK OLUŞTURACAK"

Psaki, bu belirttikleri ilkelerin yokluğunun, "İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük çabalar ile Filistin'deki milli mutabakata bağlı olarak İsrail'in bugünkü görüşmeleri iptal etmesinde görüleceği gibi iki taraf arasındaki müzakerelerin devam ettirilmesi noktasında ciddi anlamda zorluk oluşturacağı" değerlendirmesinde bulundu.

"KAYIGILARI ARTIRIYOR"

Gelecek adımları yakından izlemeye devam edeceklerini dile getiren Psaki, "Ancak bu uzlaşı açıklaması, gerçekten hayal kırıklığı yaratıcı ve müzakerelerin devamı çabalarına yönelik kaygıları artırıyor" diye konuştu.

Sözcü Psaki, bir soru üzerine, "İsrail'in, kendi var olma hakkına inanmayan bir hükümet ile müzakere etmesini beklemenin çok zor" olduğunu söyledi.

"HAMAS DA UYMALI"

İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerin Filistin tarafının bu konudaki ilkelerle buluşup buluşmayacağını cevaplamasına bağlı olduğunu belirten Psaki, "Eğer Abbas, (İsrail ile) uzlaşı yolunu takip etmeye devam ederse, Hamas'ın da hükümetin bir parçası olmak için bu ilkelere uyması gerekiyor. Eğer bu birlik içindeki bir hükümetse, (hepsinin) bu ilkelere uyması lazım" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.