DÜNYA
okuma süresi: 6 dak.

İsrail'e "Uluslararası baskı artırılsın" çağrısı

İsrail'e "Uluslararası baskı artırılsın" çağrısı

İngiltere'deki fikir önderleri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı batılı hükümetlerin gerekli tavrı almamasını sert bir dille eleştirerek, kalıcı çözüm için İsrail'in üzerinde uluslararası baskı oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 26/07/14 13:57
okuma süresi: 6 dak.
İsrail'e "Uluslararası baskı artırılsın" çağrısı
A- A A+

Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan İsrailli ünlü tarihçi İlan Pappe, barış yanlısı düşünceleri nedeniyle ölüm tehditleri aldığını belirterek, bölgede kalıcı çözüme ulaşılması için geçmişte Güney Afrika'ya uygulandığı gibi İsrail'in üzerinde uluslararası baskı oluşturmaktan geçtiğini savundu.

Ortadoğu bölgesine ilişkin yazdığı kitaplar ile tanınan Pappe, "İsrail'in eylemlerinden ve işlediği suçlardan dolayı dehşete düştüm. Ben halen kamuoyunun İsrail'e baskı uygulayabileceğine inanıyorum. Eğer bugün İsrail'in eylemlerini daha geniş tarihsel bir bağlamda ele alırsak, kademeli bir soykırım politikasına işaret eder" dedi.

Türkiye'de "Ortadoğu'yu Anlamak" kitabı ile tanınan Pappe, "Mevcut krizin çözümünde İsrail'in üzerinde, daha önce Güney Afrika'da ayrımcılığın olduğu dönemdekine benzer daha güçlü bir baskının oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Barış süreci tek başına işe yaramaz" ifadesini kullandı.

Uluslararası platformda İsrail devlet politikasının artık giderek daha yüksek sesle eleştirildiğini belirten Pappe, "Sivil toplum, çatışmanın temellerinin nereye dayandığını, barışı neyin engellediğini çok iyi anlıyor. Siyasi elitler durumu anlasa da herhangi bir şey yapmak için çekimser davranıyor. Avrupa'daki siyasiler Yahudi Soykırımı nedeniyle İsrail'e dokunulmazlık tanıyor. ABD ise İsrail yanlısı lobilerin birleşik gücü nedeniyle aynı dokunulmazlığı tanıyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TAVRI TAKDİRE DEĞER"

İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucu artan sivil ölümlerine rağmen batılı hükümetlerin açıklamalarının "kabul edilemez derecede yumuşak" olduğunu söyleyen Pappe, "Türkiye'nin Filistin konusundaki tavrı takdire değer. Dünyadaki çok az hükümet Türkiye kadar açık ve net bir şekilde Filistinlileri destekledi. Umarım tüm Arap dünyasında devletler, bir kampanya başlatarak İsrail'de rejimin değişmesi için baskı oluşturabilir" ifadelerine yer verdi.

Barış yanlısı düşüncelerini ifade etmesi nedeniyle bazı kesimlerden yoğun baskı gördüğünü vurgulayan Pappe, "Beni düşüncelerimden dolayı ihanetle suçlayanlar oluyor. Fakat halkın içerisinde giderek daha fazla insan alternatif fikirleri duymaya çalışıyor. Sürekli düşüncelerimden dolayı farklı şekillerde ölüm tehditleri alıyorum, fakat bunlar beni vazgeçirmeyecek" diye kaydetti.

"İSRAİL'E SİLAH TİCARETİNE AMBARGO GETİRİLSİN"

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'ın eski Dış Haberler Editör Yardımcısı, gazeteci yazar Victoria Brittain de Gazze'de yaşanan durumu "tamamıyla katlanılamaz" olarak değerlendirerek, "Kadın ve çocukların anlamsız şekilde öldürülmelerinin bir an önce durdurulmasını sağlayacak tek yol, silahlara getirilecek bir ambargo" dedi.

Brittain, Gazze'den gelen haberlere dikkati çekerek, "Bir aile iftar için günün sonunda sofraya oturuyor, önlerinde yemekleri var ve bu ailenin 28 üyesinde bir anda hayatını kaybediyor. Biz o koşullarda yaşamayı düşünemeyiz bile. Bunun haberini herkes duydu. Herkes özellikle çocukların hastanedeki görüntülerini gördü. Buna nasıl dayanılır?" şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

"Maalesef siyasiler, acı çekmeye karşı koruyucu aşı yaptırmış ve 'endişeliyiz' benzeri ifadeler kullanıyorlar. Endişe duymamalılar, öfkeli olmalı ve bu durumu durdurmalılar. Cameron durumun tahammül edilemez olduğunu anlamış gibi görünüyordu ancak durum böyle bir savaş haline gelince şimdi sesler nerede? Parlamentoda, duruma karşı tutum sergileyen bazı milletvekilleri var ancak sayıları çok az. Geçen hafta İngiltere'de 100 bin kişi protestolarda sokaklara döküldü. Bu hafta da öyle olacağından eminim. Kaç siyasi vardı peki aralarında? iki ya da üç kişi. İktidar partisinden kimse yoktu."

Hafta içerisinde bölgeye ziyarette bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, temasları sırasında yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze'de dökülmeye devam eden kandan derin endişe duyduğuna işaret ederek Gazze'de daha fazla kaybın yaşanmaması için en acil önceliğin uzun dönemli çözüm için çalışmak olduğunu ifade etmişti.

Birçok kez Gazze'yi ziyaret eden tecrübeli gazeteci, Mısır'ın ateşkes girişimini de eleştirerek, bunu "hile" olarak nitelendirdi. "Mısırlılar hiçbir zaman Hamas'a sunulmayan ateşkes teklifiyle ortaya çıktılar" diyen Brittain, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'i bu "skandal öneriyi organize etmekle" suçladı. Brittain, "Tony Blair, 'Ortadoğu Dörtlüsü' içerisinde en güçlü pozisyon olan temsilcisilik görevini üstlendiğinden beri Filistinliler için herhangi bir şey yaptı mı? Hayır, benim bildiğim kadarıyla Gazze'ye sadece bir defa gitti" dedi.

İngiltere'de 1997-2007 yıllarında Başbakanlık yapan Blair, 2007 yılında ABD, Rusya, BM ve AB'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü'nün özel temsilciliği görevine gelmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.