DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Irak Başbakanı Maliki istifa etti

Irak Başbakanı Maliki istifa etti

Irak Başbakanı Maliki, Cumhurbaşkanı Masum'un hükümeti kurma görevini Haydar el Abadi'ye vermesinin ardından istifa kararı aldı. "Başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum" diyen Maliki'nin kararını ABD de memnuniyetle karşıladı.

Yayın Tarihi: 15/08/14 07:58
okuma süresi: 4 dak.
Irak Başbakanı Maliki istifa etti
A- A A+

Irak Başbakanı Nuri el Maliki istifa ettiğini açıkladı.

Lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu milletvekilleriyle yaptığı basın toplantısında konuşan Maliki, hükümeti kurma görevi verilen Haydar el Abadi'yi destekleyeceğini söyledi.

Maliki, "Ey Irak halkı, ben hiçbir makam istemiyorum, benim makamım yalnızca sizin verdiğiniz mertebedir. Bu da benim için en yüce şeref ve onurdur. O yüzden buradan duyuruyorum, siyasi sürecin devam etmesi ve yeni hükümetin kurulmasının önünü açmak için, değerli Irak halkının selameti ve çıkarları için kendi adaylığımdan feragat ediyor ve başbakanlık iddiasından vazgeçiyorum. Irak'ın yüksek menfaatleri ve selameti için bu görevi değerli kardeşim Haydar el-İbadi'ye bırakıyorum. Onun yönetiminde bir asker olarak yer alacağım" diye konuştu.

Ordu güçlerine ve kendisini destekleyen aşiretlere sükunet çağrısı yapan Maliki, haksız bir şekilde suçlandığını savundu.

Maliki, şu ifadeleri kullandı: "Ben şahsi olarak açık bir şekilde hedef alındım. Sadece anayasayı işlettiğim için koltuğumdan ayrılmak istememekle suçlandım. Sadece hakkımı ve demokrasiyi savundum. Hakkım olanı istediğim için meseleyi Irak Federal Mahkemesi'ne taşıdım. Fakat hiçbir şekilde kanın dökülmesini istemiyorum."

BEYAZ SARAY'DAN TAKDİR?Maliki'nin istifa kararı Beyaz Saray tarafından da memnuniyetle karşılandı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, "Bugün Iraklılar, ülkelerini birleştirme yolunda ileriye doğru yeni bir büyük adım attı. Başbakan Maliki'yi, Irak anayasasına uygun yeni bir hükümet kurma çabalarında başbakan adayı Haydar el-İbadi'yi destekleme kararından dolayı takdir ediyoruz" ifadesini kullandı.

Irak'ta geniş siyasi yelpazeden liderlerin, Irak halkının ihtiyaçları ve meşru arzularını ele alan bir gündeme sahip, geniş temelli ve kapsayıcı bir hükümetin kurulması için İbadi ile birlikte çalışma taahhüdünü dile getirdiğini kaydeden Rice, son birkaç günde dünyanın dört bir tarafından gelen, İbadi'ye yönelik destek açıklamalarını da memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Rice açıklamasında, "Bunlar, Irak'ı yeni bir yola oturtacak ve halkını Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün oluşturduğu tehdide karşı koymada birleştireceğini umduğumuz cesaret verici gelişmeler. ABD, Irak ve Irak halkıyla güçlü bir ortaklığa olan bağlılığını sürdürmektedir" değerlendirmesine yer verdi.??8 YILDIR BAŞBAKANDI?IŞİD tehdidiyle mücadele eden Irak'ta siyasi kriz yaşanıyordu. Kürt kökenli Cumhurbaşkanı Fuad Masum, hükümeti kurma görevini Irak Meclisi Başkan Yardımcısı Haydar el Abadi'ye vermişti.

Maliki'yi destekleyen Şii parti de Maliki'nin devre dışı bırakılmasına karşı sessiz kalmayacaklarını ilan etmiş ve Masum'un kararının anayasaya aykırı olduğunu açıklamıştı. Maliki de Masum'u darbe girişiminde bulunmakla suçlamıştı.

8 senedir Irak Başbakanlığı görevini yürüten Maliki, ülkedeki farklı etnik grupları bir araya getiremediği için ağır eleştiri altındaydı. Son olarak IŞİD karşısında merkezi hükümetin etkisiz kalması Maliki üzerindeki iç ve dış baskıları artırmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.