DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu

İskoçya'nın bağımsızlık referandumu

İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond, Avustralya Başbakanı Tonny Abbott'un İskoçya referandumu için yorumlarının "saçma, ikiyüzlü ve saldırganca" olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 17/08/14 13:11
okuma süresi: 3 dak.
İskoçya'nın bağımsızlık referandumu
A- A A+

İngiliz basınında yer alan habere göre, "Evet İskoçya" kampanyasını yürüten İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Salmond, Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın Times gazetesine verdiği demeçte İskoçya'nın bağımsız olmasının faydalı bir karar olmayacağını söylemesini "sert" bir dille eleştirdi.

Salmond, "Tony Abbott'un açıklamaları ikiyüzlüce. Çünkü İskoçya'nın bağımsız olmasının Avustralya'ya hiçbir zararının olmayacağı görünüyor. Bu yorumlar saçma. En çok da ifade şeklinden dolayı saçma. İskoçya'nın bağımsızlığını destekleyenlerin adalet ve özgürlüğü desteklemediğini söylemek saçma" ifadelerini kullandı.

Abbott'un sözlerini "saldırganca" nitelendiren Salmond, İskoçya'nın bağımsız olmasının "demokratik bir idare modeli" olduğunu savundu.

Avustralya Başbakanı Abbott, Times gazetesine verdiği demeçte, "Britanya'nın bir dostu olarak, uzaktan bir gözlemci olarak, bağımsız İskoçya'nın dünyaya nasıl bir yararı olacağını anlamak zor. Bence Büyük Britanya'nın parçalanmasını isteyenler adaletin ve özgürlüğün dostları değil" ifadelerini kullanmıştı.

"İskoçya ile daha güçlüyüz" mesajını veren İngiliz hükümeti, bağımsızlığı destekleyenlerin sayısının artmaması için İskoçların yetkilerini artıracağı vaadinde bulunuyor.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

AYRILIĞA DESTEK DÜŞÜYOR

İskoçya'nın bağımsızlığına ilişkin yapılan son anketler, referandum günü yaklaştıkça bağımsızlığa karşı çıkanların sayısının arttığını ortaya koydu.

"YouGov" adlı araştırma şirketinin Sun gazetesi için yaptığı son ankete göre, İskoç halkının yüzde 55'i bağımsızlığa karşı çıkarken, yüzde 35'i İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması gerektiğini düşünüyor. 16 yaş üstü bin 142 İskoç ile yapılan ankete katılanların yüzde 9'u ise referandumda ne yönde oy kullanacağına ilişkin ilgili bir karar vermediğini belirtti.

Referandumdan "evet" sonucu çıkması ve müzakerelerde anlaşılması halinde İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığının 2016 yılından önce gerçekleşmesi öngörülmüyor. Referanduma yaklaşık 4 milyon İskoç'un katılması bekleniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.