DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Erdoğan'ın katılacağı ilk NATO Zirvesi'ne Ukrayna krizi damgasını vuracak

Erdoğan'ın katılacağı ilk NATO Zirvesi'ne Ukrayna krizi damgasını vuracak

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını üstlendikten sonra yoğun bir yurt dışı programı uygulayacak.

Yayın Tarihi: 29/08/14 07:00
okuma süresi: 3 dak.
Erdoğan'ın katılacağı ilk NATO Zirvesi'ne Ukrayna krizi damgasını vuracak
A- A A+

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını üstlendikten sonra yoğun bir yurt dışı programı uygulayacak. 1 Eylül'de KKTC'yi ziyaret etmesi öngörülen Erdoğan'ın, 4-5 Eylül günlerinde Galler'in üniversite kenti Newport'ta düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak. Zirveye ise, Türkiye için de önemli bir konu olan Ukrayna krizinin ağırlık gündem maddesi olması bekleniyor.

İngiltere'nin evsahipliğinde 4-5 Eylül günlerinde Galler'de gerçekleşecek olan ve Ukrayna, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olup bitenler nedeniyle "kritik" bir zamana rastlanacağı belirtilen NATO Zirvesi'ne Rusya'nın Kırım işgali ve Ukrayna krizinin damgasını vurmasına kesin bir gözle bakılıyor. Kimi gözlemciler, gündendeki konular itibariyle Galler buluşmasının NATO'nun soğuk savaşının sona ermesinden bu yana "en kritik" NATO zirvesi olarak niteliyor.

Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri sıfatıyla bulunacağı son zirve olacak Galler Zirvesi'nin "küresel güvenlik ikliminin tehlikeli ve öngörülmez" olduğu bir dönemde yapılacağının altı çizilirken ittifakta yapılan değerlendirmelerde "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı hareketlerinin Avrupa'nın temel ilkelerine meydan okuduğu" vurgulanıyor.

Bu arada, Ukrayna'da olup bitenler, NATO'nun üyesi olup Rusya ile ortak sınırı olan ülkelere ilişkin güvenlik kaygılarını tırmandırırken NATO ülkelerinin savunma harcamalarının artırılması ve aralarındaki koordinasyonun iyileştirilmesi gereği konuşuluyor.

NATO'dan verilen bilgiye göre, Zirvenin odaklanacak konuların arasında ittifakın kolektif savunmayı güçlendirme kararlılığı, ortaklıkların derinleştirilmesi ve Afganistan gibi gündem maddeleri de bulunuyor.

Zirve dolaysıyla Galler'de buluşacak olan NATO liderleri arasında konuşacak diğer bir konunun da, IŞİD'in Suriye ve Irak'da ilerleyişi ve Obama Yönetimi'nin üzerindeki durduğu belirtilen hava baskınlarına NATO üyesi ve bölge ülkelerinin doğrudan veya dolayı katkıları meselesi olacağı konusunda kuşku bulunmuyor.

-PATRİOT BATARYALARI MESELESİ-

Bu arada, NATO Zirvesi'ne kısa bir süre kala Hollanda hükümetinin, Türkiye'yi Suriye'den fırlatılan füzeleri korumak amacıyla Aralık 2012'de Türkiye'nin güneyine konuşlandırdığı Patriot füzelerini 31 Ocak 2015 itibariyle kaldıracağını açıklamasından sonra Ankara, Hollanda sistemlerinin ikame edilmesini istediğini ortaya koydu.

Bu konudaki çalışmaların NATO makamları ile sürdürüldüğü belirtilirken konunun zirvede de dile getirilmesi beklentisi doğdu.

Anka

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.