DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Ukrayna: "Rusya asker sevkine devam ediyor"

Ukrayna: "Rusya asker sevkine devam ediyor"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiğini ve bunun bir 'işgal' olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 29/08/14 08:05
okuma süresi: 4 dak.
Ukrayna: "Rusya asker sevkine devam ediyor"
A- A A+

Poroşenko Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Türkiye ziyaretini de iptal eden Proşenko, "Ülkemizin doğusunda durum hızla kötüye gidiyor. İşgal altındayız." diye konuştu.

Poroşenko'nun açıklamaları Rusya yanlsı ayrılıkçı militanların doğudaki kıyı kenti Novoazovsk'u ele geçirmesinden sonra geldi.

Kiev yönetimi ayrılıkçıların stratejik liman kenti Mariupol'e ilerlemesinden endişe ediyor.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım ve Doğu Ukrayna arasında bulunan Mariupol liman kentinin ayrılıkçıların eline geçmesi durumunda militanların önemli bir lojistik üsse sahip olabileceği belirtiliyor.

—————

Ukrayna: 'Rusya Asker Sevkine Devam Ediyor'

Rusya ve Ukrayna cumhurbaşkanlarının bir barış planı üzerinde anlaşmalarının hemen ardından Kiev hükümeti beş Rus zırhlı personel aracıyla bir kamyonun Ukrayna'nın doğusuna girdiğini bildirdi

Ukrayna, ülkeye giren Rus kuvvetlerinin sayısının arttığını bildiriyor.

Ukrayna ordusu ülkenin doğusundaki küçük Amvrosiyivka kasabasına beş Ruszırhlı personel aracıyla bir kamyonun girdiğini açıkladı.

Moskova Pazartesi günü Ukrayna topraklarında Rus askerlerinin tutuklandığını doğrulamış ancak bunların yanlışlıkla sınırı geçtiklerini önesürmüştü.

Öte yandan NATO Doğu Avrupa'da askeri tatbikatları arttırıyor. Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen gelecek hafta NATO üyelerinin bölgeye geçici kuvvet gönderme planını onaylamalarını beklediğini açıkladı.

Ukrayna Başbakanı Arseny Yatseniuk, ülkesinin NATO ittifakından "sonuç getirici yardıma" ihtiyacı olduğunu söyledi.

Poroşenko bu açıklamayı Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'de düzenlenen bir bölgesel zirve sırasında Putin ile başbaşa iki saat görüştükten sonra yaptı.

Putin Moskova'nın planı desteklemek için elinden geleni yapacağını ancak isyancılarla ateşkes koşullarını müzakere etmenin Kiev hükümetine düştüğünü söyledi. Putin Rusyanın ateşkes koşullarını, Kiev ile ayrılıkçılar arasında herhangi bir anlaşmayı müzakere etmeyeceğini, sadece barış sürecinin işlemesine yardımcı olacağını belirtti.

Ayrıca Poroşenko ateşkes görüşmeleri için bir yol haritasının en kısa zamanda hazırlanacağını söyledi.

Minsk'deki görüşmelere Kazakistan ve Beyaz Rusya liderlerinin yanısıra AB dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da katıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko Putin'le görüşmesinden bir gün önce parlamentoyu feshederek 26 Ekim'de erken seçim ilan etmişti. Proşenko televizyonda yaptığı açıklamada "parlamentonun ayıklanması" gerektiğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, 2012 yılındaki seçimlerin özgür ve adil ortamda geçmediğini vurguladı. Birçok milletvekilinin Ukrayna halkının güvenini sarstığını belirten Poroşenko, bazı milletvekillerinin ülkenin doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçıları desteklediğini savundu.

Ajanslar-Bbc

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.