DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Türkiye dosyasına AB Dış İlişkiler Servisi veya AB Komşuluk Komiseri bakacak

Türkiye dosyasına AB Dış İlişkiler Servisi veya AB Komşuluk Komiseri bakacak

Avrupa Komisyonu yeni Başkanı Jean-Claude Juncker beş yıl boyunca çalışacağı ekibin Çarşamba günü açıklanması planlanıyor.

Yayın Tarihi: 10/09/14 08:21
okuma süresi: 3 dak.
Türkiye dosyasına AB Dış İlişkiler Servisi veya AB Komşuluk Komiseri bakacak
A- A A+

Son anda bir pürüz çıkmaması durumunda Çarşamba günü yeni Avrupa Komisyonu görev dağılımı yapılmış biçimiyle resmen açıklanacak.Ancak Juncker'in Avrupa Komisyonu'nda görev dağıtımıyla ilgili hem AB hemde aday ülkelerden yoğun itiraz olduğu nihai listenin açıklanmasının Cuma gününe bile sarkmasının söz konusu olduğu bildirildi.

Juncker'in yeni Avrupa Komisyonu'nda genişleme bölümünü kapatması İsveç ve Slovakya tarafından eleştirildi.Birçok AB adayı ülkede hoşnutsuzluğunu Juncker'e ve üye ülkelere aktarmış durumda.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, sadece Genişlemeye bakacak bir Komiserin Juncker Komisyonu'nda olmayacak olmasını eleştirdi.

Bununla birlikte Juncker Komisyonu'nda genişleme dosyasının AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği veya AB Komşuluk Politikasından sorumlu komisere verilmesi ise kesinleşti.İkisinden birisi genişleme dosyasından sorumlu olacak.

AB Komşuluk Politikasından sorumlu Komiserin ise Avusturyalı Hıristiyan Demokrat Johannes Hann veya Slovak Sosyalist Maros Sefcovic'in olacağı belirtiliyor.

Birçok AB üyesi ülke genişleme dosyasının Mogherini'ye değil AB Komşuluk Komiserine verilmesi yönünde görüş belirtti.Kapalı kapılar ardında konuyla AB üyesi ülkeler arasında pazarlıklar sürüyor.

Avrupa Komisyonu'nda Türkiye dosyasına üç isimden birisinin geleceği yüksek sesle dile getiriliyor.Bunlar sırasıyla Mogherini,Hann veya Sefcovic.

İsveç ve Slovakya ise Juncker Komisyonunda AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Komiserliğinin olması konusunda bastırıyor.

ABHaber'e konuşan AB gözlemcileri AB Komşuluk Politikası Komiserliği adının AB Komşuluk Politikası ve Genişleme Komiserliği olarak değiştirilmesinin ise hiç bir anlamı olmadığını sadece bazı çevreleri memnun etmekten öteye geçmeyeceğine dikkat çektiler.Aynı gözlemciler tüm bu gelişmelerin Juncker Komisyonunda Genişleme Komiserliğinin kapatılması gerçeğini değiştirmeyeceğini ifade ettiler.

ABHaber

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.