DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Katalonya'da Jordi Pujol krizi

Katalonya'da Jordi Pujol krizi

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 1980-2003 yılları arasında başkanlık yapan Jordi Pujol, aile servetini 34 yıl boyunca yurt dışındaki bankalarda sakladığının ortaya çıkmasının ardından Katalan parlamentosuna bilgi vermek zorunda kaldı.

Yayın Tarihi: 27/09/14 14:04
okuma süresi: 3 dak.
Katalonya'da Jordi Pujol krizi
A- A A+

Katalonya'daki siyasi partilerin talebiyle Katalan parlamentosuna gelen 84 yaşındaki Pujol konuşmasında, babasının geçmişte ülkede yaşananları dikkate alarak "eğer kaçmak gerekirse" düşüncesiyle parasını yurt dışındaki bankalarda tuttuğunu söyledi.

1980'li yıllarda babasından miras kalan yaklaşık 140 milyon pesetayı (841 bin avro civarında) Andorra'daki bankalarda sakladığını belirten Pujoli, bu paranın kaynağının yasa dışı ve hiçbir şekilde partisiyle ya da siyasetle ilgisi olmadığını savundu.

Katalonya özerk yönetim başkanlığını 23 yıl yapan Pujol, "Kesin bir dille söyleyebilirim, asla sahtekar bir siyasetçi olmadım. Siyasete asla para kazanmak için girmedim çünkü zaten param vardı" ifadelerini kullandı.

Söylenenlerin iftira olduğunu ve bununla siyasi olarak hem kendisinin hem de Katalonya'da iktidarda olan CIU partisinin yıpratılmaya çalışıldığını savunan Pujol'un söyledikleri Katalan parlamentosundaki siyasi partileri ikna etmeyi başaramadı.

Katalonya'da muhalefette olan siyasi partiler Pujol'un açıklamalarının "yetersiz" olduğunu belirterek, eski Katalan başkanını sorulara cevap vermemekle suçladı. Jordi Pujol'a, ayrıca vergi kaçırıp yurt dışında para saklayarak, "Katalan siyasi imajına büyük bir zarar verdiği" eleştirileri yöneltildi.

25 Temmuz'da bazı basın organlarına gönderdiği yazılı açıklamayla, maliye ile arasındaki sorunu kısmi olarak anlatan ve 34 yıllık sırrı kamuoyu ile paylaşarak, özür dileyen Jordi Pujol hakkında "Temiz Eller" adlı sivil toplum kuruluşu sahtecilik, rüşvet, para aklama, vergi kaçırma, görevini kötüye kullanma sebebiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu yıl içinde İspanyol maliyesine olan borcunu kapatarak, banka hesaplarını yasallaştıran Jordi Pujol, buna rağmen 34 yıl boyunca vergi kaçırıp, önemli bir sırrı gizlemesinden dolayı büyük bir prestij kaybına uğramış, kurucusu olduğu Katalonya Demokratik Birliği'nden (CDC) ayrılmıştı. Pujol, ayrıca eski Katalonya başkanı olmasından dolayı aldığı yıllık yaklaşık 82 bin avroluk emekli maaşından feragat etmiş, Barcelona Belediyesi ile Katalonya parlamentosundan aldığı nişanları ve kendisine tahsis edilen şoför, otomobil ve ofisi de iade etmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.