DÜNYA
okuma süresi: 5 dak.

Durgun: "3 bin Peşmerge Kobane yolunda"

Durgun: "3 bin Peşmerge Kobane yolunda"

Türkiye'de alternatif yayın yapan internet gazetesi T24 muhabiri Hikmet Durgun, birkaç gün içerisinde 3 bin Peşmergenin, Kobane'ye ulaşmasının beklenildiğini belirtti. Yaşanan gelişmeleri Kıbrıs Postası'na değerlendiren Durgun, IŞİD'in hala şehrin yüzde 30'una hakim durumda olduğunu kaydetti. Türkiye'nin 'U' dönüşünün temel nedeninin "çözüm süreci" olduğunu kaydeden Durgun, Kobane'deki yaralıların Türkiye hastanelerinde tedavi edildiğini de söyledi.

Yayın Tarihi: 22/10/14 10:10
okuma süresi: 5 dak.
Durgun: "3 bin Peşmerge Kobane yolunda"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Hasan YIKICI

An an Kobane'deki süreci takip eden Durgun, ABD'nin yaptığı silah yardımının yeterli olmadığını ve birkaç gün içinde 3000 Peşmerge'nin Kobane'ye ulaşması beklendiğini söyledi.

Rojava bölgesine bağlı Kobane'de yoğun çatışmaların devam ettiğini kaydeden Durgun, IŞİD'in hala şehrin %30'una hakim durumda olduğunu kaydetti.

Özellikle doğu ve batı cephelerinde çok şiddeli çatışmaların sürdüğünü kaydeden Durgun, IŞİD'in ağır silahlar, havan topları ve füzelerle saldırılarına devam ettiğini söyledi.

Buna karşın, Ağır silah sıkıntısı yaşayan YPG gerillalarının ellerindeki hafif silahlarla direnişe devam ettiğini belirten Durgun, Kobane'de 5000 YPG olduğunu, 3000'e yakın da sivilin bulunduğunu ifade etti.

Hava saldırıları sürüyor...

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırılarının 10 gündür devam ettiğini kaydeden Durgun, bu saldırıların IŞİD'i geriletmediğini fakat ilerlemesini durdurduğunu kaydetti. "Hava saldırıları olmasıydı büyük bir katliam yaşanabilirdi" şeklinde konuşan T24 muhanbiri, IŞİD'in çok ağır silahlarının ancak hava saldırıları sonucu yokedilebildiğini söyledi.

ABD'nin silah yardımı

ABD'nin evvelki akşam Kobani merkezine havadan silah yardımında bulunduğunu söyleyen Durgun, 6 ton silahın şehre bırakıldığını kaydetti. Durgun, gelen silahların ise Erbil'den Peşmerge trafından gönderildiğini söydi. Silahların dışında ilaç ve gıda yardımının da yapıldığını söyleyen Durgun, bu yardımların bir nebze olsun moralleri yükselttiğini söyledi.

IŞİD'in hemen geriletilecek bir örgüt olmadığını söyeleyen Durgun, çetelerin her hafta yeni bir yer aldığını ifade ederek, IŞİD'in tarihi gördüğü en vahşi örgütlerden biri olduğunu söyledi.

"Türkiye Kobane ile IŞİD arasında kaldı"

Batı medyasının Türkiye için 'U' dönüşü olarak yorunladığı tavır değişikliği üzerine ise Durgun "Türkiye Kobene ile IŞİD arasında kaldı. Geçmişte Esad hükümeti devrilsin diye IŞİD'e destek verdiği biliniyor. F Bu konuda çok ciddi iddialar var. Eski IŞİD üyesi ile görüştüğümde kendisi kendilerine gelen yemek ve silahların Türkiye'den geldiğini söylemişti. AYrıca birçok türk savaşcının da kendileriyle olduğunu söylemişti. Rakka ceza evindeki esirlerin de yedikleri yemeklerin Türkiye markalı olduğu biliniyor.." Suriye'nin merkezi Rakka'dır. Burada IŞİD'in hakimiyetindeki bölgede yaşayan insanlarla görüştüm ve orada pekçok Türk oılduğunun söylediler" şeklinde konuştu.

Öte yandan Türkiye'deki çözüm sürecine de vurgu yapa Durgun, AK Parti'nin bu süreci batırma lüksü olmadığını ve bu tavrında Türkiye'de yaşanan eylemlerin de etkili olduğunu söyledi. Durgun, "PKK tarafı 'eğer sen bizimle barışmak istiyorsan Kobane'ye sahip- çıkmalısın' diyor. Aysel Tuğlu ile yaptığım röportajda da 'eğer bizimle barışmak istiyorlarsa sadece bizimle değil Suriye'deki Kürtlerle de barışmak zorundadırlar' demişti" şeklinde konuştu.

"Türkiye yardımlara başlayacak"

T24 muhabiri Hikmet Durgun, Salih Müslüm ile kısa zaman önce yaptığı görüşmede, Müslim'ün kendisine Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yaptığını ve Türkiye'nin Kobane'nin düşmemesi için her türlü yardımı sağlayacağını söylediğini aktardı.

Türkiye'nin, ülkede meydana gelen ve onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından Kobane konusunda tavrının değiştiğinin altını çizen Durgun, iddialar arasında Türkiye'nin YPG'ye silah yardımı yaptığı da yer almakta.

Durgun, Yaklaşık iki ay önce Türkiye'nin Peşmerge'ye silah yardımında bulunduğunun öğrenildiğini de ifade etti.

Türkiye'nin 'U' dönüşünün temel nedeninin "çözüm süreci" olduğunu kaydeden Durgun, Kobane'deki yaralıların Türkiye hastanelerinde tedavi edildiğini de söyledi.

3000 Peşmerge yolda

IŞİD'in kendi isteği ile geri çekilmeyeceğini kaydeden ve önümüzdeki günlerde de çatışmaların daha da şiddetleneceğini belirten Durgun, "YPG'ye silah yardımları sürecek. Önümüzdeki günlerde 3000 Peşmerge Kobane'ye giriş yapması bekleniyor. Bizi çok ciddi çatışmalar bekliyor" dedi.

"Kobane düşerse Rojava devrimi boğulur"

Kobane'nin büyük bir katliam ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Durgun, ABD'nin siah yardımıyla ilgili olarak "hangi yerde silah gelirse gelsin kabul ediliyor" ifadelerini kullandı.

Durgun, "Kobane düşerse Rojava ve PKK de boğulacak. Ayrıca Türkiye'ye de saldıracak kaygısı yüksek. Bunun için bütün devletlerin desteğine ihitiyaç var" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.