DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Peşmergenin geçişini oylayacak

Peşmergenin geçişini oylayacak

Irak Kürt Bölgesi meclisi, peşmergenin Kobani'ye geçişini bu akşam oylayacak. PYD'ye muhalif ENKS'den kaynaklar ise 'sürecin işlemesi durumunda' PYD'nin Suriye'de ilan ettiği üç kantonun il statüsüne alınacağını öne sürdü.

Yayın Tarihi: 22/10/14 15:07
okuma süresi: 4 dak.
Peşmergenin geçişini oylayacak
A- A A+

Oylama öncesinde parlamentoya gelen Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, milletvekillerine bilgi verecek.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını belirtti.

Meclisin "Kürdistan bölgesi vatandaşı peşmergeler için karar alacağını" aktaran Hoşnav, "Eğer Suriyeli peşmergeler gidecek olsaydı parlamentonun kararına gerek olmayacaktı. Kobani'ye gidecek peşmergeler, özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek" dedi.

Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre Kobani'ye gidecek peşmergelerin, daha çok Suriye'deki Kürtçe'ye yakın lehçe kullanan Duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. Özel eğitim alan ve bölgede IŞİD'e karşı savaşan "Zerevani" ve 'anti terör' birliklerinden peşmergeler Kobani'ye gönderilecek.

'Üç noktada anlaşma'
Bu arada, Irak Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Suud Mele, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, "Suriye'nin Kürt bölgesinin yönetimi konusunda, PYD ile siyasi, askeri ve idari olmak üzere üç noktada anlaştık" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Duhok'ta bir araya getirdiği Kürt partilerin, 10 gün süren toplantıları sona erdi. Parti temsilcilerinin bugün Barzani ile görüştükten sonra ortak bir açıklama yapması bekleniyor.

'Kanton yerine il'
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Üyesi Nuri Brimo da "Sürecin işletilmesi durumunda Suriye'nin kuzeyinde daha önce PYD'nin ilan ettiği üç kantonun il statüsüne alınacağını" söyledi. Brimo, bölgede "ortak bir siyasi irade, yönetim ve askeri güç" olacağını ifade etti.

IŞİD'in Kobani saldırısı PKK/PYD ve KDP arasındaki Rojava'da etkinlik mücadelesini derinleştirdi. Kobani'ye yapılacak peşmerge desteği ve askeri yardım Rojava'daki iktidar mücadelesinde pazarlık konusu oldu.

Duhok'ta müzakereler yürüten PYD ve KDP çizgisindeki ENKS iki temel noktada anlaşmazlık yaşıyor.

Bunlardan ilki PYD'nin 2014'de tek taraflı olarak üç ayrı bölgede ilan ettiği Afrin, Cezire ve Kobani kantonundaki yönetim biçimi.

İkincisi ise Suriye iç savaşına yönelik genel tutum ve Suriye Arap muhalefeti ile Kürtlerin ilişkisi.

Pazar akşamı ABD uçakları, Kobani'yi savunan YPG güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 20 Ekim Pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peşmergenin destek için Kobani'ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişini Türkiye'den kendilerinin talep ettiğini açıkladı.

IŞİD'in Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kasabası Kobani'ye yönelik saldırıları 16 Eylül'de başladı. Bir süredir ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan Kobani ve çevresindeki IŞİD hedeflerini vuruyor.

Al Jazeera ve AA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.