DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Hong Kong eylemi mobil oyun oldu

Hong Kong eylemi mobil oyun oldu

Çin'in demokratik seçim taleplerini reddetmesinin ardından binlerce Hong Kongluyu sokağa döken 'Merkezi İşgal' (Occupy Central) eylemi, bir yazılım firması tarafından mobil oyuna dönüştürüldü.

Yayın Tarihi: 22/10/14 15:12
okuma süresi: 2 dak.
Hong Kong eylemi mobil oyun oldu
A- A A+

Hong Kong merkezli Awesapp Limited adlı şirket, eylemlerin simgesi olan şemsiyelere gönderme yaparak, oyunun adını Yellow Umbrella (Sarı Şemsiye) koydu. Google Play Store üzerinden indirilebilen oyunda, bir eylemcinin gözünden polise karşı barikatlarla direniş yapılıyor.

Eylemcilerin istifasını istediği Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying de oyunda boy gösteriyor. 'Kurt' lakaplı Leung, oyunda IKEA'nın Çin'deki şubelerinde satılan maskot oyuncak Lufsige benzetiliyor.

Eylemlerin nedeni
1997'den bu yana Çin'in özel bölgesi olarak, 'Tek ülke - iki sistem' prensibiyle yönetilen Hong Kong'da, bölgenin özel yöneticisinin belirlendiği seçimlerde adaylar Çin hükümeti tarafından belirleniyor.

Çoğunluğu gençlerden oluşan eylemci grubu da bu uygulamaya itiraz ederek demokratik ve bağımsız seçim hakkı talep etti. Bu talep reddedilince de, şehrin finans merkezi başta olmak üzere caddelerde ve devlet binalarında işgal eylemi başlatıldı.

Çoğu üniversite öğrencisi 10 bin kadar Hong Konglunun katıldığı gösteriler 27 Eylül'de şiddetlenmiş, polisle göstericiler arasından çıkan çatışmalarda polis göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Olaylarda en az 70 kişi gözaltına alınmıştı.

1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi altındaki Hong Kong, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri kabul ediliyor. Hong Konglular, Çin'deki kısıtlamaların aksine, basın ve toplanma özgürlüğü gibi temel haklara sahip.

Eylemcilerin sayısı ilk günlere nazaran çok azalsa da, protestoların başlamasına ön ayak olan çekirdek grup sokakları terk etmedi. Polis çoğu ana caddede barikatları kaldırsa da, eylemciler kilit noktaları bırakmamaya kararlı.

Kaynak: Al Jazeera

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.