DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Issızlığın ve buzun ortasında Grönland

Issızlığın ve buzun ortasında Grönland

Kar fırtınasının bir noktasında bir elinde tüfek bir elinde kürek, fotoğrafçı Murray Fredericks sanatının hayatını riske atmaya değmeyeceğini düşündü.

Yayın Tarihi: 24/10/14 08:56
okuma süresi: 2 dak.
Issızlığın ve buzun ortasında Grönland
A- A A+

Sidneyli fotoğraf sanatçısı Fredericks, Grönland'e yaptığı ilk seyahat için "Ne yazık ki çok hazırlıksızdım" diyor.

"İki haftamı sadece hayatta kalmakla uğraşarak geçirdim."

Hali hazırda çektiği doğa fotoğrafları ile tanınmış bir sanatçı olan Fredericks, 2010 yılında Avustralya'nın kurak coğrafyasının bir antitezi gibi olan Grönland buz örtüsü ile ilgilenmeye başladı.

Eline fotoğraf makinesini 10 yaşında alan Fredericks, dört yıl boyunca Grönland'e altı kez gitti.

İlk seferinde ise 44 yaşındaki sanatçı buz tabakası üzerinde sadece telefonla ulaşabildiği bir rehbet dışında, tek başınaydı.

İzlediği yol onu dört gün süren bir kar fırtınasının tam ortasına sürükledi. Bu fırtına az daha hayatına mal oluyordu.

Rehberi ona yakınlarda bulunan iki maceraperestin kutup ayılarının tehdidi altında olduğunu söyleyerek, silahı elinde çadırında kalması gerektiğini iletti.

Ancak dört çocuk babası Fredericks, fırtınanın getirdiği karlar çadırını çökme noktasına getirince -50 derece sıcaklıkta elinde küreği ile dışarı çıkmak zorunda kalmış.

Maceraperestlik ile sanatın farklı şeyler olduğunu söyleyen Fredericks, "Bu sanat, risk almanın meşru bir tarafı yok" diyor.

Ama Fredericks'in bu yolculuklarından ortaya "Topophilia" isimli sergisi çıkmış.

Sergide hem fotoğraflar var hem de boşluk ile karşılaşan insanın kendilerine ne tür bir kimlik yarattığını anlatmaya çalışan videolar.

Fredericks kendisini terk edilmiş bir radar istasyonuna götüren bir gezginle de şans eseri tanışmış. İstasyon Sovyet tehdidine karşı 1950'lerin sonunda kurulanlardan.

bbctürkçe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.