DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Nüfus fazlalığı tehlikesi

Nüfus fazlalığı tehlikesi

Avustralya'nın Adelaida Üniversitesi görevlileri olan bilimcilerin tahminlerine göre, 21. yüzyılın sonlarında dünya nüfusunun 7 milyardan l0 milyara çıkması olasıdır.

Yayın Tarihi: 30/10/14 12:34
okuma süresi: 4 dak.
Nüfus fazlalığı tehlikesi
A- A A+

Dünyanın doğal kaynakları böylesine çok insanın beslenmesine yeterli mi ? Yoksa Çin'de uygulanan "bir aile bir çocuk" prensibiı başka ülkelerde uygulanmaya başlamayacak mı? Dünyanın doğal kaynakları ne kadar cok insanın beslenmesine yeterlidir.? Açlık ve dünya savaşları tehlikesi var mı?

Günümüzde insanlık, milyonlarca yıllık süreçlerin ürünü olan doğal kaynakları çok çabuk tüketiyor. Petrol ve doğal gaz başlıcalarıdır. Tarım arazileri olarak kullanılan toprakların yüzölçümü çok büyük. Ama doğal kaynakların gerektiği kadar efektif olarak kullanıldığı,maalesef,söylenmez. Moskova Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Nüfus ve demografi Bölümü başkanı, Nüfus problemleri Merkezi müdürü Valeriy Yelizarov, dogal kaynaklardan rasyonel olarak yararlanma sorununun ilk önce çözülmesi gerkeken bir sorun olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Nüfus fazlalığı çok ciddi bir sorundur. İnsanlığın kararlı gelişmesi, gelecekte kılavuz edilmesi gereken esaslı bir fikirdir. Gelecek kuşakların yaşam şartlarının kötüleşmemesi için hayatımızı düzenleme, doğal kaynakları işletme,ekonomiyi oluşturup geliştirme sorunları söz konusudur."

Bircok ülke ekolojiyi olumsuz yönde etkilemeyen yeşil teknolojilerin uygulanmasına öncelik veriyor. Örneğin Firlandiya'nın Lahti kentinde çöpleri yakmakla işletilen termik santral var. Finlandiya'da biyolojik atıkların çöplüklerde korunması yasaklandı. Biyolojik atıklar işlenerek tarımda kullanılıyor. Ekolojik innovasyon teknolojileri dünyada geniş çapta uygulanmaya başlıyor. Değişik ülkelerin makamları büyük şirketleri çevreye zarar vermiyecek teknolojileri uygulmaya zorlıyor. Gerçi uygulanması büyük masraflara bağlı. Ama eksperler,hızlı nüfus artışı şartlarında ekolojinin korunmasına öncelik verilmesi gerektiği kanısındadır. Ekolojiye özen gösterilmesi halinde artmakta olan dünya nüfusunun yiyecek ve içme sunu ihtiyaçları doğaya zarar verilmeden karşınalabilecek..Gerçi bu amaçla ayrı ayrı ülkelerde değil, dünyanın her yerinde doğaya yaklaşımın kökünden değiştirilmesi gerekir. Bu sayede yüzölçümü çok büyük olan çöplükler kalmayacak,yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına başlanabilecek. Rusya Biilmler Akademisi Sosyo-Politik Anaştırmalar Enstitüsü Nüfus Bölümü başkanı Yevgeniya Sigaröva bu konuyu dile getirerek şunları söyledi:

"Doğal kaynaklara,ekolojiye yaklaşımımız değişmeli. Çevrecilerin söyledikleri gibi, tüm dünyada doğal kaynakların yeniden üremesi hattı artık geçildi. Anlaşıldığı gibi, dünyanın çöplüklerle doldurulmuş olmaması için, doğal kaynaklara özen gösterilmesi için insanlığın bilincini değiştirmesi lazım. Bir de rasyonel tüketim prensibinin uygulanması gerekir. O halde tüm insanlığın gıda ihtiyaçları karşılanabilecek."

Dünya nüfusu artmaya devam edecek. Ama 10 milyara çıkacağının sözünü etmek zamanı daha gelmedi. İnsanlığın tarihinde artık çok kez olduğu gibi, savaşlar,epidemiler, iklimin değişimi gibi faktörler durumun kökünden değişine sebep olabilir.

Eskiden doğum oranının yüksek olduğu Asya ülkelerinde bu arada Japonya,Hongkong,Singapur'da doğum oranının azalması kaydediliyor. Avrupa ülkelerinde ise durum bundan farklıdır.Eksperler nüfus artışını kontrol etmenin imkandışı olmasının sözünü ekmeye daha sık sık başlıyor.Ama Avustralyalı bilimcilerin tahminleri doğru olmazsa bile insanlığın gelecekte gıda ihtiyaçlarını karşılama sorununun çözümünü daha şimdiden düşünmeye başlaması lazımdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.