DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Darbe karşıtı gruba yasak yürürlükte

Darbe karşıtı gruba yasak yürürlükte

Mısır Başbakanı İbrahim Mihleb, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak hakkında mahkemenin 29 Eylül'de verdiği faaliyetlerinin yasaklanması kararının uygulanması için genelge yayınladı.

Yayın Tarihi: 30/10/14 14:36
okuma süresi: 4 dak.
Darbe karşıtı gruba yasak yürürlükte
A- A A+

Kahire Acil İşler Mahkemesi 29 Eylül'de İstiklal Partisi'nin faaliyetlerinin de durdurulması kararı vermişti. Mahkeme Mecdi Ahmed Hüseyin başkanlığındaki İstiklal Partisi'ni de Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'ın siyasi kolu olarak değerlendirmiş ve faaliyetlerini yasaklamıştı.

Partinin Genel Başkanı Mecdi Hüseyin, Temmuz başında, Sisi liderliğindeki darbenin yıl dönümü öncesi gösterileri organize ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Genelge resmi gazetenin Perşembe günkü sayısında yayınlandı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifakı karara ilşkin henüz bir açıklama yapmadı.

Omurgasını, kapatılan ve mal varlıklarına el konan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan)'ın oluşturduğu grup, Abdulfettah Sisi liderliğinde 3 Temmuz 2013'de yapılan darbenin ardından başkent Kahire başta olmak üzere Mısır'da hala sürmekte olan gösterilere öncülük ediyor. Grubun içerisinde değişik kesimlerden darbe karşıtları yer alıyor.

Darbe rejiminden ağır baskı

Mısır güvenlik güçleri gösterilere çok sert biçimde karşılık veriyor. 14 Ağustos 2013'te Kahire'deki gösterilerin merkezi haline gelen Rabia Meydanı'na Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)'nün verilerine göre en az 1150 darbe karşıtı ölmüştü.

İhvan'ın siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi de Ağustos ayında yasaklanmıştı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak 26-27 Mayıs'ta yapılan ve Abdulfettah Sisi'nin kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmişti.

Katar'ın ülkeden ayrılmasını istediği İhvan liderlerinden Cemal Abdussettar A Jazeera Turk'e koalisyonu şöyle değerlendirmişti: 'Darbeyi Ret Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttiafak Koalisyonu'ndan bahsediyoruz. Darbeden üç veya dört gün önce halkın özgür iradesini korumak için kuruldu. Şu an Hürriyet ve Adalet Partisi başta olmak üzere Vatan Partisi, İmar ve Kalkınma partisi ve çoğu İslami olarak birçok partiden oluşuyor. Bu partiler bir sene boyunca darbeye karşı siyasi mücadeleyi yönetiyordu. Bu koalisyonun bölünmesi ve parçalanması için tabii çok baskı yapıldı. Fakat Allah'ın kudretiyle geçtiğimiz sene boyunca mücadeleyi yürütmeyi başardı. Evet, belki hatalarımız oldu. Belki de düzeltmemiz gereken şeyler oldu. O yüzden koalisyon şimdi daireyi genişletmeye çalışıyor. Hatta başka bir isim taşısa da olur. İsimlerin ve ünvanların kutsallığı yoktur. Herkesin kabul ettiği herhangi başka bir ünvan da geçerli olabilir. Tek kutsal şey bu darbeye karşı hep birlikte durmak ve bu darbe yönetimine son vermektir. Yani üç stratejiden bahsediyoruz; Birincisi fark gözetmeksizin aktif olmak isteyen herkese kapıyı açmak. İkincisi, tüm genç devrim gruplarının mücadelenin bir parçası olarak değil mücadeleyi yönetecek şekilde o mücadeleye dâhil edilmesidir. Üçüncüsü da biz tüm parti ve ideoloji hesaplarından çıkıp artık tek yürekli bir Mısır halkının durumuna ulaşmak gerekir.'

Mısır'da yapılan ilk sivil seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı seçilen ve bir yıl bu görevde kalan Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013'deki darbenin ardından görevden uzaklaştırılmıştı. Gözaltında tutulan Mursi hakkında değişik suçlardan açılmış 5 dava bulunuyor.

Müslüman Kardeşler liderlerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi idam cezasına çarptırıldı.

Al Jazeera ve Reuters

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.