DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Rusya Arktika'da kutup ayıları sayılacak

Rusya Arktika'da kutup ayıları sayılacak

Rus ve Norveç bilim insanları, 2015 ağustos ayında Rusya Arktika'da yaşayan kutup ayılarını sayacak. Sayım son 10 yılda ilk defa yapılacak. Açıklamayı TASS muhabirine Russkaya Arktika Milli Parkı Müdür Yardımcısı Mariya Gavrilo yaptı.

Yayın Tarihi: 25/11/14 08:26
okuma süresi: 2 dak.
Rusya Arktika'da kutup ayıları sayılacak
A- A A+

Yetkili, "Son kutup ayısı sayımı 2004 yılının ağustos ayında gerçekleştirilmişti. Bilim insanları, Yeni Dünya bölgesi, Franz Josef Toprakları ve Çukotka ile Alaska sınırları dâhilinde yaşayan kutup ayılarını helikopterden izleyerek saydı. Kutup ayılarının sayısı on yıl önce üç bindi" dedi.

O zamandan beri buz örtüsünün küçüldüğünü ve buna bağlı olarak ayıların beslendiği fok balıklarının göç ettiğini söyleyen Gavrilo, aç kalan kutup ayılarının başka avlara yönelerek mors avlanmaya başladığını da açıkladı.

Mariya Gavrilo, "Büyük boyutlarından dolayı morsları zor yakalayan kutup ayısı sadece yavru veya hasta morslarla yetinmek zorunda kalıyor. Uzun süre aç kaldıkları için Arktik vahşileri epey zayıfladı" dedi.

Yeni Dünya'nın kuzeyinde durumun vahim olduğunu ifade eden Milli Park yetkilisi, Franz Josef Toprakları'nda bazen kıyılara Grönland balinası vurduğu için durumun biraz daha iyi olduğunu söyledi.

Yetkili, "10 yıl içinde kutup ayılarının bazıları açlıktan ölmüş veya fok balıklarının ardından başka bölgelere göç etmiş olabilir. Bu konularda kesin tespitler sayımdan sonra yapılabilecek. Sayım karmaşık bir algoritmaya göre gerçekleştirileceği için verilerde büyük sapmalar mümkün değil" dedi.

ABD Jeoloji İdaresi ve Kanada Çevre Bakanlığı da ilgili bölgelerinde benzeri sayım çalışmaları yaptı. Sayım sonuçlarına göre, o bölgelerde yaşayan kutup ayıları on yılda yaklaşık iki kat azaldı ve sayıları 1 600'den 900'e düştü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.