DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

ABD yanıyor!

ABD yanıyor!

ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşında silahsız siyah bir genci vurarak öldüren polis hakkında büyük jüri dün "Yargılamaya gerek yok" kararı verince sokağa dökülen kalabalıklarla polis arasında gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı.

Yayın Tarihi: 25/11/14 13:52
okuma süresi: 4 dak.
ABD yanıyor!
A- A A+

Bir yerel polis yetkilisi "muhtemelen Ağustos ayındaki en şiddetli olaylardan bile daha kötüsünü" yaşadıklarını söyledi.

18 yaşındaki Michael Brown geçen yaz 9 Ağustos günü beyaz bir polis memuru tarafından vurularak öldürülmüş, bunu haftalarca süren kitlesel protestolar ve sokak çatışmaları izlemişti.

St Louis mahallesinde yoğunlaşan olaylarda bölge emniyet müdürü Jon Belmar'ın açıklamalarına göre, dün geceki olaylarda 12 bina ateşe verildi, en az 150 el ateş edildi.

Belmar buna karşılık polisin ateşli silah kullanmadığını ve kimsenin ölmediğini söyledi.

Olaylarda polise göre 29 kişi de gözaltına alındı.

Çatışmalar polis tarafından kontrol edilemeyince Missouri Valisi Jay Nixon gece Ulusal Muhafız gücünü de göreve çağırdı.

Dün gece büyük jürinin polisin meşru savunma yaptığı ve yargılanmasının gerekmediğine hükmetmesi ardından patlak veren öfkeli tepkileri Başkan Barack Obama ve Michael Brown'un ailesi tarafından yapılan itidal çağrıları da yatıştıramadı.

Michael Brown'un vurulması ve bu olayı izleyen dava, bir kez daha ABD'de polisin kullandığı yöntemler ve ırklar arası ilişkileri tartışma gündemine taşıdı.

Neden yargılanmayacak?

Brown'un vurulmasıyla ilgili davada dün büyük jüri kararından sonra konuşan savcı Robert McCulloh, bazı tanık beyanlarının aksine, otopside Brown'un arkadan vurulmadığının ortaya çıktığını söyledi.

Savcı sadece büyük jüri üyelerinin tüm delilleri gördüğünü ve tüm tanıklarla görüştüğünü de vurguladı.

Savcı 60 tanığın ifadesinde birbiri ile çelişen noktalar olduğunu ve tanıkların beyanlarının fiziki kanıtlarla uyum içinde olmadığını söyledi.

McCulloh "Tanıkların çoğu vurulma anını görmediklerini kabul etti" derken, tanıkların Brown vurulduğu sırada ellerinin teslim olduğuna işaret eden şekilde havada olduğuna dair fikir birliği içinde olmadıklarını da söyledi.

McCulloh 9 Ağustos'ta yaşanan olayda polis memuru Darren Wilson'un Brown'a 12 kez ateş ettiğini, son kurşunun Brown'un kafasına isabet ettiğini söyledi.

Olayla ilgili federal soruşturma ise devam ediyor.

Haber ajansları 12 kişilik jüride 3 üyenin siyah, dokuzunun beyaz olduğunu bildirdi. Ancak jüri üyelerinin kararı kaçta kaç çoğunluk ile aldığı açıklanmıyor.

Yargılama kararı için 9 üyenin oyu gerekiyordu.

Ne olmuştu?

18 yaşındaki Michael Brown, Missouri eyaletinin St Louis kentinin dış mahallelerinden biri olan Ferguson'da polis tarafından 9 Ağustos'ta vurulmuştu.

Görgü tanıkları, Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına rağmen polisin ateş ettiğini söylemişti.

Polis ise bir arbede yaşandığını söylemişti.

Brown'un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.