DÜNYA
okuma süresi: 16 dak.

Yunanistan'da tarihi gün: Ülke sandık başında

Yunanistan'da tarihi gün: Ülke sandık başında

Yunanistan bugün sandık başında… Yunanistan'daki seçim atmosferini yakından takip eden Kıbrıs Postası, SYRİZA milletvekili adaylarına, Atina'daki gazetecilere ve ülkemizdeki sol siyasilere sandığın favorisi SYRİZA'nın yükselişini sordu…

Yayın Tarihi: 25/01/15 13:29
okuma süresi: 16 dak.
Yunanistan'da tarihi gün: Ülke sandık başında
A- A A+
  • SYRİZA'nın Türk azınlıktan milletvekili adaylarından Mustafa: "Halk umuda doğru yolculuğa çıkıyor. Oluşacak yeni hükümet, Yunanistan halkıyla birlikte yatırıldığı deney masasından kalkacak"

  • SYRİZA'nın Türk azınlıktan milletvekili adaylarından Karayusuf: "Değişim Yunanistan'dan başlayarak güney Avrupa boyunca devam edecek ve tüm Avrupa'yı saracak. Kıbrıs'a selamlar"

  • Sabah Gazetesi Yunanistan temsilcisi Berberakis: "SYRİZA İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerdeki sol hareketler için örnek olabilir"

  • Hürriyet Yunanistan temsilcisi Kirbaki: "SYRİZA Avrupa'ya kafa tutma sloganı ile seçime giriyor. Bu kafa tutma iktidardayken o kadar kolay olmayabilir"

  • Kathimerini Gazetesi Kıbrıs Türk ve Türkiye masası editörü Stelya: "SYRİZA derin krizin eseri. Eski rejim bir anlamda SYRİZA'ya göç etti ve yenilenme sürecine girdi"

  • CTP-BG Milletvekili Akansoy: "SYRİZA bize Yunanistan örneği üzerinden AB'yi de sorgulama imkânı yaratıyor"

  • TDP Genel Başkanı Özyiğit: "SYRİZA güç birliğinin ne anlama geldiğini gösteriyor. Ezberleri bozuyor"

Kıbrıs Postası - Hasan YIKICI

Yunanistan'daki tarihi seçimlere saatler kala, radikal sol koalisyon SYRİZA partisinin zaferine kesin gözüyle bakılıyor. Bugüne kadar yapılan tüm kamuoyu yoklamaları SYRİZA'yı ikinci sıradaki Yeni Demokrasi Partisi'nin en az 3 en fazla ise 6 puan önünde gösteriyor. Pek çok yorumcu SYRİZA'nın seçimden birinci parti çıkacağının kesin olduğunu söylerken, esas sorunun tek başına hükümeti kurup kuramayacağı olduğu yorumunu yapmakta.

SYRİZA lideri Alexis Tsipas, Perşembe akşamı Atina'da Omonia Meydanı'nındaki mitingde yaptığı konuşmada "Yunanistan tekrar ayakları üzerine gurur, onur ve güvenle kalkıyor. Yunan halkı Pazar günü tarih yazacak. Pazar günü sadece SYRIZA'nın değil, aynı zamanda halkımızın tarihi zaferini kutlayacağız. Yunanistan değişiyor ve ilerliyor Avrupa da değişiyor. Umut geldi ve hiç kimse bunu durduramaz" dedi.

Özellikle Almanya başta olmak üzere AB yöneticileri SYRİZA'nın olası zaferinden tedirginlik duyarken, SYRIZA lideri Tsipas yaptığı konuşmada AB elitlerine de meydan okudu. Tsipas tek başına iktidara gelmesi için halktan net bir talimat isterken, "Çünkü Pazar günü kreditörler ve temsilcileri değil Yunan halkı konuşacak ve memorandum ve şantajlara son veren bir yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası'na değerlendirdiler…

Ocak başından beridir Yunanistan'daki seçimleri gündemde tutmaya çalışan Kıbrıs Postası, Atina'daki gazetecilere, SYRİZ milletvekili adaylarına ve ülkemizdeki sol siyasilere Yunanistan seçimlerini ve SYRİZA'nın etkisini sordu.

SYRİZA örnek olacak

Stelyo Berberakis: "SYRİZA örnek olacak"

Sabah Gazetesi Yunanistan temsilcisi Stelyo Berberakis, neredeyse sağcı Yeni Demokrasi Partisi'nin dahi SYRİZA'nın birinci parti geleceğini kabul ettiğini kaydederek, "Havada esen moleküller SYRİZA'nın birinci parti olacağını gösteriyor" dedi.

Artık bunun bir tartışma konusu olmadığını kaydeden Berberakis, esas meselemim henüz SYRİZA'nın hükümeti tek başına kurup kuramayacağı olduğunun altını çizdi. Berberakis, "Seçimin kimin kazanacağı değil SYRİZA'nın tek başına iktidara gelip gelemeyeceği konuşuluyor" dedi.

SYRİZA'nın tek başına hükümet kurabilmesi için %37'den fazla oy alması gerektiğini ifade eden Berberakis bunun da şu anda zor gözüktüğünü söyledi.

Berberakis, SYRİZA'nın tek başına iktidara gelebilmesinin parlamentoya girecek olan partilerin sayısına da bağlı olduğunu ifade ederek, "Eğer 7 parti girerse SYRİZA'nın o zaman %40'dan fazla oy alması gerekiyor" dedi.

Altın Şafak tehlikesi

Üçüncü parti olmaya aday partiler arasında faşist Altın Şafak Partisi'nin de olduğunu ifade eden Berberakis, Altın Şafak'ın üçüncü gelmesi durumunda hükümeti kurma ve Cumhurbaşkanı'nı belirleme yetkisine de sahip olacağını söyledi.

Yunanistan'daki seçim sistemine göre ilk üç partinin hükümet kurma yetkisine sahip olduğunu kaydeden Berberakis birinci ve ikinci gelen partilerin hükümeti kuramama durumunda hükümeti kurma yetkisinin Altın Şafak Partisi'ne geleceğini kaydetti. Böyle bir durumda ise Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın Altın Şafak'tan belirlenme durumunun ortaya çıkacağını belirten Berberakis, "Böyle bir şey Yunan demokrasi açısından tehlikeli olur" dedi.

SYRİZA örnek olacak

"Nerden bakarsak bakalım Güney ile Kuzey ülkeleri arasında büyük bir çatışma var. Güney ülkeleri, zengin Kuzey'in dayatmalarına artık boyun eğmek istemiyor" şeklinde konuşan Berberakis, SYRİZA'nın İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerdeki sol hareketler için örnek olabileceğini söyledi.

Berberakis, "insanlara artık gına gelmiş durumda! Daha fazla kemer sıkmak istemiyorlar" dedi.

Yorgo Kırbaki: "Türkiye ve Kıbrıs hiç konuşulmadı"

Hürriyet Yunanistan temsilcisi Yorgo Kirbaki, SYRİZA'nı seçimlerde birinci parti olarak çıkacağını kesin olduğun söyleyen Kırbaki, asıl sorunun tek başına iktidar olabilecek mi olduğunu ifade etti. Kırbaki bu durumu parlamento dışında kalan partilerin aldıkları oyun belirleyeceğini kaydederek, "Parlamento dışı partilerin oyları çoğaldıkça iktidara yakın partilerin alması gereken oy oranı azalıyor. Eğer küçük partiler %0 alırsa SYRİZA'nın %40 alması gerekiyor. Küçük partiler % 8-9 alırsa SYRİZA % 37 ile iktidar olacak."

Türkiye ve Kıbrıs hiç konuşulmadı

Seçim süresince Türkiye ve Kıbrıs konularının hiç konuşulmadığını ifade eden Kırbaki, tamamen ekonomi odaklı bir süreç yaşandığının altını çizdi.

Büyük sorunlar var!

Kırbaki, SYRİZA'nın 6-7 fraksiyondan oluştuğun ve bunları iktidar süresince bir arada tutabilmenin zor olacağını kaydederek, gerçekten SYRİZA'nın deklere ettiği ekonomil programın da uygulanabilip uygulanamayacağının da tartışmalı olduğun kaydetti.

Kırbaki, "SYRİZA Avrupa'ya kafa tutma sloganı ile seçime giriyor. Bu kafa tutuma iktidardayken o kadar kolay olmaya bilir" dedi.

Nikolaos Stelya: "Abartılardan uzak durulmalı…"

Kathimerini Gazetesi Kıbrıs Türk ve Türkiye masası editörü, yazar, akademisyen Nikolaos Stelya Yunanistan'ın Pazar günü 1974'den sonraki en kritik seçim sürecini yaşayacağını belirterek "Pazar akşamına dek, Yunanistan halkları ülkenin gidişatını ve geleceğini belirleyecek bir süreçte oylarını kullanacaklar" dedi.

Yunanistan'ın artık yeni bir döneme girdiğini kaydeden Stelya, 1974-2009 dönemleri arasındaki iki partili sistemin çöktüğünü kaydetti. SYRİZA ve Yeni Demokrasi partilerinin yeni sistemin iki kutbunu teşkil ettiğini belirten Stelya, küçük uydu partilerin de belirleyici bir işleve sahip hale dönüştüğünü söyledi.

Ya büyük bir zafer ya da çöküş!

SYRİZA'nın Trokya ile yeniden masaya oturup borç anlaşmasının uzatılmasını tartışacak olduğunu belirten Stelya, SYRİZA'nın bu konuda bir başarı elde etmesinin Yunanistan solu açısından büyük bir zaferi gündeme getireceğini kaydederken, öte yandan aksi bir durumun ise solu iktidardan uzun bir süre uzaklaştırabileceğini söyledi.

Abartılardan uzak durulmalı…

SYRİZA'yı ele alırken abartılardan uzak durulmasının iyi olacağının altını çizen Stelya,"SYRİZA Yunanistan'daki derin krizin bir eseri. 2009 öncesinde partinin oy oranı yüzde 3'lerde seyretmekteydi. Bu tarihten sonra, merkez Sol'daki PASOK'un erimesi sonucunda bu parti güçlendi. Eski rejim bir anlamda SYRİZA'ya göç etti ve yenilenme sürecine girdi" dedi.

SYRİZA'nın vizyonunda gedikler var

SYRİZA'nın dünya görüşünde ve vizyonunda çok büyük gedikler ve sorunsallar olduğunu söyleyen Stelya, "Parti'nin büyük ekonomik ve toplumsal kriz ile ilgili olarak tutarlı politikaları söz konusu değil" dedi SYRİZA'nın topluma umut aşılama yoluyla oylarını arttırdığını söyleyen Stelya, "Ancak gelecek açısından ideolojik açık pek de olumlu sinyaller vermiyor" dedi.

TÜM AVRUPA'YI SARACAK!

Mustafa Mustafa: "Halk umuda doğru yolculuğa çıkıyor"

SYRİZA'nın Türk azınlıktan milletvekili adayı Mustafa Mustafa, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, 25 Ocak seçimlerinin Yunanistan'da 40 yıldır süren iki parti saltanatını sona erdireceğinin altını çizerek, "halk umuda doğru yolculuğa çıkıyor" ifadelerini kullandı.

"Yunan halkı deney masasından kalkacak"

"Tarihi bir dönem yaşıyoruz" diyen Mustafa, 26'sında Yunan halkının umudun fakat zorlukların da hakim olduğu bir Yunanistan'a uyanacağını kaydetti. Mustafa, seçimlerin ardından "krizden kurtulma süreci başlayacak ve oluşacak olan hükümet Yunanistan halkıyla birlikte yatırıldığı deney masasından kalkacak. Yunan halkı kendi öz gücüyle, dünya halklarının ilerici güçlerinin destek ve dayanışmasıyla çıkış yolunu bulacaktır" dedi.

"Tüm Avrupa halklarına umut veriyor"

Avrupa halklarının gözlerinin Yunanistan'ın üzerinde olduğunu ifade eden Mustafa, "SYRİZA'nın başarısı tüm dünya halklarına esin kaynağı umut kaynağı oluyor. Biz bu sürecin aktif özneleri olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni bir sayfa değil yeni bir kitap yazacağımıza inanıyoruz" dedi.

Ayhan Karayusuf: Tüm Avrupa'yı saracak!

Yunanistan'daki Türk azınlığı bir diğer SYRİZA milletvekili olan ve gazetemize daha önce de açıklamalarda bulunan Ayhan Karayusuf, seçimlere saatler kala Yunan halkına SYRİZA'yı tek başına hükümet yapması çağrısında bulunduklarını kaydetti. Karayusuf, "Halkımızla son temaslarımızı tamamladık . SYRİZA tek başına hükümet olmalı. Programımızı gerçekleştirebilmek için tek başımıza hükümet olmak tek yoldur" dedi.

Türk azınlığın bulunduğu Rodop bölgesinden 3 milletvekilinin en az ikisinin seçilmesi için uğraştıklarını kaydeden Karayusuf, 26'sıyla birlikte değişimin başlayacağını söyledi.

Karayusuf, "26'sı Avrupa'da değişimin başladığı bir süreç olacak. Bu değişim Yunanistan'dan başlayarak güney Avrupa boyunca devam edecek ve tüm Avrupa'yı saracak. Bütün Yunan seçmeninin SYRİZA'da kenetleniyor. Tek umut SYRİZA. Kıbrıs'a selamlar" dedi.

AB'yi sorgulama imkanı yaratıyor

"Asım Akansoy: SYRİZA AB'yi sorgulama imkanı yaratıyor"

CTP-BG Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, "SYRİZA'yı dünyadaki neoliberal tahakküme karşı önemli bir karşı oluşum olarak değerlendirdiğini kaydederek, "Yunanistan'da uzun süredir yaşanan ekonomik ve yönetim krizine karşı çözüm üretemeyen mevcut siyasi partilere alternatif bir yaklaşıma tanıklık etmekteyiz. SYRİZA güçlü ekonomik ve siyasi argümanlarla iktidara talip olmuştur" dedi.

"Sadece sokağın tepkisel gücü olarak biraz mesafeli ve küçümseyici yaklaşılması ya da gözardı edilmesini kabul etmem mümkün değil" diyen Akansoy, "Yunanistan'ın ekonomik olarak yaşadığı kriz uzun süredir ciddi çalışmalarla ele alınmakta ve çeşitli düşünce kuruluşları tarafından tartışılmaktaydı. Sadece ekonomik alana değil, bütünlüklü bir toplum inşası olarak yaklaşılan konuların geleneksel ve hatta yozlaşmış devlet yapılanmasından tutun da yoksulların sorunlarının iyileştirilmesine kadar gerek vergi sisteminde gerek sosyal adaletin sağlanmasında gerekse para politikasında köklü değişikliklere gidileceği anlaşılıyor" ifadelerini kullandı.

"SYRİZA AB'yi sorgulama imkanı yaratıyor"

Yunanistan'da en çok AB ile ilişkilerin sorgulandığını söylen Akansoy, "Oysa bu hareket AB'ye değil AB'nin ekonomik politikasına karşı olduğunu bilmemiz lazım" diyerek SYRİZA'nın Yunanistan örneği üzerinden AB'yi de sorgulama imkanı yarattığını vurguladı.

Akansoy, yeni bir AB'ye olan ihtiyacı realize etmek adına oldukça önemli bulduğunu kaydederek, SYRİZA'nın "bu güne dek yapılmış her türlü Anlaşmanın yeniden ele alınarak müzakere edileceği bir yöntemle hareket edeceklerdir. Yani bir oldu bitti tavrı içerisinde olan yok. Yunan halkının çıkarlarını önce tutacakları bir irade ortaya koyacaklardır" dedi.

"Birlikte hareket etme imkanını bir zorunluluğa dönüştürüyor"

Dünya solu açısından SYRİZA örneğini yeni şeyler ifade ettiğini söyleyen Akansoy şöyle konuştu: "Birincisi neo-liberalizmin yarattığı tahribatı öne çıkarması çok önemli. Bu a çok net karşı çıkması çok önemli. Bunun yanında yeni bir siyasi dil geliştirirken birlikte hareket etme imkanını nerdeyse bir zorunluluğa dönüştürüyor. Ki Syriza bir farklı sol fraksiyon ve partiler bütünüdür . Farklılıklara değil, ayrışmaya değil "amaçta birlik" şiarıyla kucaklayıcı olunması çok önemli."

Syriza bir umuttur

"Syriza bir umuttur. Yunan soluna bu mücadelesini selamlıyorum" şeklinde konuşan Akansoy, "küresel sermaye ile mücadeleleri kolay olmayacak, ekonomik olarak çeşitli risklerle karşı karşıya kalacaklar. Ancak bu inanç, bu heyecan, bu tüm dünya solunun dayanışması ile aşılabilir" dedi.

Bugüne kadar SYRİZA temsilcileriyle pek çok platformda birlikte olduğunu kaydeden Akansoy, "SYRİZA'nın başarılı olması en büyük isteğim. Haysiyet, adalet ve demokrasi için SYRİZA diyorum" dedi.

"Derinden etkileyecek"

Cemal Özyiğit: "Arzumuz Kıbrıs sorunun çözümüne de olumlu yönde katkı koymasıdır"

SYRİZA'nın çıkışının özellikle bölgemizdeki sol hareketler tarafından büyük bir ilgi ile izlendiğini ifade eden TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, "SYRİZA güç birliğinin ne anlama geldiğini gösteriyor. Ezberleri bozuyor. Klasik yapılaşmalarını dışında bir anlayış ortaya koyuyor" dedi.

Özyiğit, SYRİZA'nın gerek AB gerekse de Yunanistan'ın yapısına farklı bir gözle yaklaştığını ifade ederek, bunun Kıbrıs'ta da sisteme ve yapıya farklı bir gözle bakmamız gerektiğine işaret ettiğini söyledi.

Özyiğit SYRİZA'nın "bugüne kadar ortaya koyduğu ve seçimlerde kazanacağı başarı bölgede klasik anlayışın dışında yepyeni bir anlayışın gelebileceğini gösteriyor" dedi.

Bir süre önce SYRİZA Başkan Yardımcısı ile görüştüklerini ve seçimlerden sonra da SYRİZA yetkilileriyle görüşme planlarının olduğunu kaydeden Özyiğit Kıbrıs sorunu konusunda görüş alış verişinde bulunmak istediklerini kaydetti.

"Derinden etkileyecek"

SYRİZA'nın çıkışının ve zaferinin Kıbrıs'ı da derinden etkileyeceğini ifade eden Özyiğit, "Bizim arzumuz ülkelerde statükolar değişirken, SYRİZA'nın çıkışından sonra ortaya çıkacak yeni anlayış bağlamında Kıbrıs sorunun çözümüne de olumlu yönde katkı koymasıdır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.