DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

IMF'den Yunanistan için sert açıklama

IMF'den Yunanistan için sert açıklama

IMF Başkanı Christina Lagarde, Yunanistan'la muhtemel yeni bir borç anlaşmasını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 26/01/15 14:58
okuma süresi: 4 dak.
IMF'den Yunanistan için sert açıklama
A- A A+
Radikal sol parti Syriza'nın önemli bir fark ile birinci olduğu Yunanistan seçimlerinin ardından, alacaklılar Avrupa ve Uluslararası Para Fonu tarafından, kemer sıkma önlemlerinin müzakeresine "yeşil ışık" yakan açıklamalar geldi.

Syriza Lideri Aleksis Tsipras seçimler öncesi yaptığı açıklamalarda, Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nden çıkma niyetleri olmadığını, ancak, Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile, borçların bir bölümünün silinmesini, kalan bölümün koşullarının yumuşatılması için müzakereler yapacaklarını söylüyordu.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransız Le Monde gazetesinin konuyla ilgili sorularını yanıtlarken, Yunanistan'ın Euro Bölgesi kurallarına uymak zorunda olduğunu ve özel yaklaşım bekleyemeyeceğini vurguladı.

Lagarde, herhangi bir ülkeye, Euro Bölgesi'nin iç kurallarına ilişkin özel uygulama yapamayacaklarının altını çizerken, Yunanistan'ın, vergi toplama ve yargı ile ilgili bazı anahtar reformları yapması gerektiğini söyledi.

Lagarde, "Sorun, kemer sıkma paketinin önlemlerinde değil, asıl bu reformların yapılmasında" diyerek, kemer sıkma tarafında müzakerelerin yapılabileceğine ilişkin işareti de vermiş oldu.

Diğer ayndan, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) icra kurulu üyelerinden Benoit Coeure de, Yunanistan'ın yeni hükümetiyle kemer sıkma önlemlerini tartışabileceklerine ilişkin yeşil ışık yaktı.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, Coeure, bir yandan, Yunanistan'ın borçlarını "geri ödemek zorunda" olduğunu vurgularken, Şubat sonunu işaret ederek, Syriza liderinin başkanlığında kurulacak Yunan hükümeti ile görüşmeler yapılacağını söyledi.

Coeure Avrupa'nın kurallarına göre alınmış borçların ödenmek zorunda olduğunu vurgularken, bir yandan da, "Ama, bu durum borçların vadesinin yeniden düzenlenmesi gibi konularda müzakereler yapılamaz demek değil" diyerek, borç koşullarında iyileştirmeler yapılabileceği işaretini dre vermiş oldu.

IMF ve AMB tarafından gelen açıklamaların sonrasında, erken saatlerde 1.1098 düzeyine kadar gerileyen euro/dolar paritesi, bir süre 1.11 - 1.12 aralığında hareket ettikten sonra 1.1258 düzeyine kadar çıktı.

Almanya: Yeniden yapılandırma söz konusu değil

Alman maliye bakanlığı sözcüsü Marianne Kothe, düzenlenen basın toplantısında mali yardımın süresinin uzatılması hakkında, "Elbette ki seçeneklerden biri de bu. Daha önce söylediğim gibi tüm görüşmelerde yapıcı bir tutumumuz olacak... Her zaman olduğu gibi taleplerin nasıl formüle edildiği ve olayların bağlamı önemli, ancak prensipte seçenekler arasında yer alıyor" dedi.

Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de, Almanya'nın Yunanistan'da kurulacak yeni hükümet ile işbirliğini sürdüreceğini, ancak yeni yönetimin Yunanistan'ın şu ana kadar kaydettiği "gözle görülür" iyileşmeyi devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

"Bizim açımızdan Yunanistan'daki yeni hükümetin ekonomideki toparlanmayı ve ülkenin daha önce verdiği sözleri sadık kalmasını sağlayacak önlemler alması son derece önemli."

Siebert, Başbakan Angela Merkel'in henüz görüşmediği Tsipras'ı başbakan olarak yemin ettikten sonra tebrik edeceğini belirtti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.